Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνονται Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαυροσουβάλα, Μήλεσι, Μπάφι, Λεβίσι

Πληθαίνουν τα μέτωπα στην Αττική. Εκκενώνονται ο ένας οικισμός μετά τον άλλον.Εφιαλτική νύχτα θα ζήσουν κάτοικοι της Αττικής και πυροσβέστες, με τους μεν να καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τους δε να σβήσουν τις πύρινες εστίες που ξεπηδούν η…

Προ ολίγου, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, δήλωσε πως οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή να γίνει εκκένωση των εξής οικισμών: Μαυροσουβάλα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Λεβίσι.

Εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα

Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα αναμένεται για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά

και τους πολίτης της Βόρειας Αττικής που έχουν πληγεί από τα τεράστια πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη και δεν φαίνεται να μπορούν να ελεγχθούν σύντομα.

Τα μέτωπα που απασχολούν κυρίως τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής είναι τρία.

Πρώτο η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.

Για τον ίδιο λόγο πριν από λίγο εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

Φωτιά στους Θρακομακεδόνες: «Γλείφουν» σπίτια κι επιχειρήσεις οι φλόγες (Βίντεο)

Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, εξαιτίας της οποίας δόθηκε νωρίτερα σήμερα (6/8) εντολή να εκκενωθούν οι Θρακομακεδόνες.

Ουρές αυτοκινήτων δημιουργήθηκαν στους δρόμους της περιοχής, με τους πολίτες να απομακρύνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τους Θρακομακεδόνες, προκειμένου να γλυτώσουν από την ολέθρια μανία της πυρκαγιάς, στην περίπτωση που αυτή εισβάλλει στον οικιστικό ιστό.

{https://twitter.com/panagnosto/status/1423696686107475968}

Πίσω τους, ένα πελώριο κύμα από φλόγες ύψους δεκάδων μέτρων και πυκνούς καπνούς κατάπινε τα πάντα και πλησίαζε ολοένα και περισσότερο κατοικίες και επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδιναν μάχη να παρεμποδίσουν την προέλαση της πύρινης λαίλαπας που καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η πύρινη κόλαση είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής από τις περιουσίες των κατοίκων.

Εικόνα 1 - Καίγονται σπίτια στον Άγιο Στέφανο:

Όπως έγινε γνωστό από το Πυροσβεστικό Σώμα, το μέτωπο που ξεκίνησε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου αγγίζει πια τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό, όπου έχει γίνει μια ζώνη από τους πυροσβέστες, ώστε να αποκρουστεί η εξάπλωσή της.

Εκκενώνεται ξανά η Βαρυμπόμπη, εκκενώθηκαν Σταμάτα και Ροδόπολη

Εν τω μεταξύ, το θρίλερ της πύρινης κόλασης παίζεται εκ νέου στη Βαρυμπόμπη, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται και πάλι το 112, το οποίο έστειλε εκ νέου μήνυμα εκκένωσης της περιοχής λόγω της φωτιάς.

Στο σημείο υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση, ενώ οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί.

«Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες, Αχαρνές, για λόγους ασφαλείας» έγραφε το μήνυμα του 112.

Δείτε το μήνυμα:

{https://twitter.com/112Greece/status/1423672436302753795}

Εκκενώθηκαν Σταμάτα και Ροδόπολη

Νωρίτερα, καθώς μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στη Σταμάτα, το 112 έστειλε νέο επείγον μήνυμα για εκκένωση της περιοχής, αλλά και της Ροδόπολης.

«Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ροδόπολης ή Σταμάτας, εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Λεωφ. Θησέως και Κηφισίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», έγραφε το μήνυμα.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι νωρίτερα με νέο μήνυμα από το « 112» εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων Αγίου Στεφάνου καθώς η πυρκαγιά που απειλούσε το Καλέτζι Μαραθώνα κατευθύνεται προς τα εκεί.

Εικόνα 2 - Καίγονται σπίτια στον Άγιο Στέφανο:

Δείτε αποκλειστικό βίντεο από την καμένη έκταση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία:

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ from iEidiseis on Vimeo.

Ο πρώτος νεκρός στις φωτιές που καίνε την Ελλάδα

Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ο 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης και κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας, που διακομίστηκε νωρίτερα σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, λόγω τραυματισμού στο κεφάλι.

Είναι ο πρώτος νεκρός στις φωτιές που καίνε τη μισή Ελλάδα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο βαρύς τραυματισμός του 38χρονου οφείλεται σε χτύπημα στο κεφάλι από πτώση στύλου της ΔΕΗ.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΚΑΤ αναφέρει: «Την 14:00 της σήμερον διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκόμενων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα