Φωτιά στα Βίλια: «Μάχη» σε τρία μέτωπα - Εκκενώθηκαν οικισμοί και γηροκομείο

Συνεχείς ρίψεις στο μέτωπο των Βιλίων που έχει σπάσει σε τρία κομμάτια πραγματοποιούν συνεχώς τα εναέρια μέσα προσπαθώντας να περιορίσουν τη φωτιά που καίει παρθένο δάσος. Στην Κρήτη έφτασε ο καπνός. Δύσκολη παραμένει η κατάσταση από τη μεγάλη φωτιά στα Βίλια, όπου τη νύχτα εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη», καθώς…

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός

Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

{https://www.facebook.com/iEidiseis.gr/posts/1038077416933288}

Εκκενώθηκε γηροκομείο - Σε ετοιμότητα νοσοκομεία

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση γηροκομείου στα Βίλια Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή. Έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. Οι υγειονομικές δομές που είχαν τεθεί χθες σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα (Τοπικό Ιατρείο Κερατέας και Κέντρο Υγείας Λαυρίου) έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων και στον οικισμό Ψάθας προς Πόρτο Γερμενό – Βίλια, έχει τεθεί σε ισχύ λόγω της φωτιάς στα Βίλια.

Ειδικότερα, από τις 06:00 έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε:

- Ανώνυμη οδός (συνέχεια της οδού Αγίου Γεωργίου) από επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας-Βιλίων προς οικισμό Αγίου Γεωργίου

- Επαρχιακή οδός Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια

- Οδός Αγ. Γεωργίου από Παλαιοχώρι προς Άγιο Γεώργιο

- Ανώνυμη οδός από Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό

- Επαρχιακή οδός Οινόης – Πόρτο Γερμενό από την Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών προς τον οικισμό Βίλια.

- Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος της οδού Αντιστάσεως, Μάνδρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Διασπαρτες εστίες στο μέτωπο της Κερατέας

Στην πυρκαγιά της Κερατέας που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι και έχει κάψει σπίτια και δάσος, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου όπου επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην χθεσινοβραδυνή ενημέρωση, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Έως την Κρήτη ο καπνός από τις νέες πυρκαγιές στην Αττική

Εντυπωσιακές εικόνες του καπνού από τη φωτιά που μαίνεται στα Βίλια καταγράφηκαν από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 σήμερα το πρωί. Ο καπνός φαίνεται να φτάνει τουλάχιστον έως τις δυτικές ακτές της Κρήτης, όπου και συναντά αραιές νεφώσεις που καλύπτουν την περιοχή.

Όσον αφορά την εξέλιξη των ανέμων στην περιοχή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους έως 2 και τοπικά έως 3 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 2 και τοπικά έως 3 μποφόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιά, Βίλια, Μάχη, - Εκκενώθηκαν,fotia, vilia, machi, - ekkenothikan