Εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός ⎯ Πάνω από 7.000 κρούσματα, στους 170 οι θάνατοι

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται ο νέος κινέζικος κορονοϊός - Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου

κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως, την Πέμπτη (30/01), και να συζητήσει τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο κορονοϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας», ανέφερε σχετικά ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σε ένα tweet.

Αβέβαιη ακόμη η επιστροφή των Βρετανών από την Ουχάν

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να οργανώσει την πτήση επιστροφής περίπου 200 Βρετανών από την κινεζική πόλη Ουχάν, στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, καθώς ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη άδεια των κινεζικών αρχών.

Η πτήση προγραμματιζόταν να φτάσει στο βρετανικό έδαφος τις πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτης, με ναυλωμένο αεροσκάφος. Αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι προσπάθειες συνεχίζονται, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο τους βρετανούς πολίτες από την Ουχάν. Ένας αριθμός πτήσεων (...) ήταν αδύνατο να αποχωρήσει όπως ήταν προγραμματισμένο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με επείγοντα τρόπο για να οργανώσουμε την πτήση προς το ΗΒ το συντομότερο δυνατό. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις κινεζικές αρχές και οι συνομιλίες συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής διπλωματίας.

Η πτήση επρόκειτο να έχει προορισμό στρατιωτικό αεροδρόμιο και οι επιβάτες να παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Αντίστοιχα σχέδια εξετάζουν και άλλες χώρες της Ε.Ε..

Διαδραστικός χάρτης για τα κρούσματα

Αξίζει να αναφερθεί πως το Κέντρο Συστημάτων Επιστήμης και Μηχανικής (CSSE) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins University δημιούργησε έναν ψηφιακό χάρτη που ανανεώνει τα στοιχεία για τα κρούσματα του με βάση πληροφορίες που αποδεσμεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι αρμόδιοι φορείς.

Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται στην κινεζική επικράτεια.

Δείτε εδω live την καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: «Αυξάνονται οι πιθανότητες να καταγραφεί κρούσμα στην Ελλάδα»

  
Keywords
Τυχαία Θέματα