Ευλογιά των πιθήκων: Το σχέδιο της Ελλάδας για τον εμβολιασμό - Ποιους θα αφορά

Στο «τραπέζι» των ειδικών ο κατά περίπτωση εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα. Δεν προκρίνεται το σενάριο για μαζικούς εμβολιασμούς.Οι αρχές του υπ. Υγείας και οι Έλληνες επιστήμονες βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο για εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, καθώς τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνονται με…

Όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση, το εμβόλιο θα είναι σκεύασμα για την ευλογιά, εγκεκριμένο σε Ευρώπη και ΗΠΑ

με τη λογική που υπάρχει να είναι κάθε χώρα να χαράξει τη δική της πολιτική εμβολιασμών, όπως συνέβη και με την πανδημία του κορονοϊού.

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποσαφηνίζει πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής. Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Υπενθυμίζεται πως το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο και στη χώρα μας σήμανε επισήμως στις αρχές. Το ευτυχές ήταν πως ο Άγγλος τουρίστας νοσούσε τελικά από ανεμοβλογιά. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Ελλάδα το επόμενο διάστημα δεν θα καταγρέψει κρούσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευλογιά, Ελλάδας, - Ποιους,evlogia, elladas, - poious