Εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης: Μένουν χωρίς στήριξη με μισό μισθό

Σοβαρές αρρυθμίες στους εργαζόμενους φαίνεται ότι δημιουργεί το νέο πρόγραμμα SURE ή αλλιώς ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Από τη μία είναι βέβαιο ότι θα φέρει μειώσεις μισθών έως 20%, από την άλλη το νέο τοπίο στην αγορά εργασίας φέρνει ανατροπές για χιλιάδες εργαζόμενους που είναι μερικής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, από το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας δεν εξαιρούνται οι μερικώς απασχολούμενοι. Δηλαδή κάποιον που είναι 6ωρος μπορεί ο εργαζόμενος να τον βάλει σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

Ωστόσο

οι μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 60% του μισθού, που χάνεται.

Οι Ενωμένοι Εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα σε ανακοίνωση τους τονίζουν: «Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που θα χρηματοδοτηθεί από το «αλά Ελληνικά» ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης για το χρόνο που δεν θα εργάζονται.

Και ενώ η επιδότηση μισθού θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, από τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες εξαιρούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, οι οποίοι σύμφωνα με τα ισχύοντα εντάσσονται κανονικά σε νέου τύπου προγράμματα εκ περιτροπής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην απόλυτη οικονομική εξαθλίωση.

Ζητάμε από το Υπουργείο Εργασίας να προβλέψει ρητή απαγόρευση εφαρμογής οιασδήποτε μορφής εκ περιτροπής απασχόλησης για εργαζόμενους που δουλεύουν ούτως ή άλλως με σύστημα μερικής απασχόλησης ή να αναπληρωθεί κατά 100% η απώλεια, από το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς διαφορετικά εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοί μας θα οδηγηθούν σε οικονομική εξαθλίωση».

Ειδικά για όσους εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ο τελικός μισθός θα είναι σημαντικά μειωμένος κατά 50%. Ωστόσο, πρόκειται για έναν μισθό που είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλός, της τάξεως των 400 ευρώ και πλέον πέφτει στα 200 ευρώ.

Είναι πλέον δεδομένο ότι ανοίγουν οι πόρτες της ευέλικτης απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά και της ανεργίας. Όλα αυτά την ίδια ώρα κατά την οποία στον «αέρα» βρίσκεται και το επίδομα αδείας.

Στο μεταξύ, το σύνολο του Δώρου Πάσχα - δηλαδή μισό μηνιαίο μισθό για όσους έχουν απασχόληση όλο το διάστημα από 1/1/2020 έως 30/4/2020 - οφείλουν να καταβάλλουν έως τις 30 Ιουνίου στους εργαζόμενούς τους που είχαν τεθεί σε αναστολή οι εργοδότες που έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής. Οι ίδιοι εργοδότες αποδίδουν το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών για το σύνολο του Δώρου Πάσχα. Ακολούθως, οι εργοδότες από 1η έως 10 Ιουλίου υποβάλλουν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για το επίδομα εορτών Πάσχα στην «Εργάνη», για να λάβουν από το κράτος τα ποσά που αναλογούν στο τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός τελούσε σε αναστολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα