Επιστρέφει το φάντασμα της «σκληρής τρομοκρατίας» – Οι τρεις επιθέσεις σε έναν μήνα προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ.

Τα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής για την ταυτότητα των δραστών – Οι σχέσεις με ποινικούς.Την ολική επαναφορά της τρομοκρατίας στη χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια «σιγής», σηματοδοτεί η ισχυρή έκρηξη στην τράπεζα της οδού Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, σε ένα από…

Στο ίδιο σημείο -και συγκεκριμένα ακριβώς απέναντι στο υπουργείο Εργασίας- είχε τοποθετηθεί βόμβα το 2016 από την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Ποιοι

είναι όμως οι τρομοκράτες που αποφάσισαν εν έτει 2024 να αναβιώσουν το «φάντασμα» της τρομοκρατίας; Έμπειρα στελέχη της Αστυνομίας εκτιμούν ότι πρόκειται για μία «μίξη» νέων και παλιών τρομοκρατών.

Πιο αναλυτικά, θεωρούν ότι έχουν μπει στο «αντάρτικο» νέα πρόσωπα, ενδεχομένως ακόμα και αχαρτογράφητα για την Αντιτρομοκρατική και την Κρατική Ασφάλεια, τα οποία διατηρούν σχέσεις με «παλιούς» που είναι σε θέση να τους παρέχουν τεχνογνωσία αλλά και ιδεολογικά σημεία αναφοράς. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν -μεταξύ άλλων- άτομα καταδικασμένα για τρομοκρατία, τα οποία έχουν αποφυλακιστεί. Ο μεγαλύτερος «γρίφος» για την Αντιτρομοκρατική είναι ποια είναι τα «κοιμώμενα» άτομα που εργοποιήθηκαν εκ νέου και ενδεχομένως συνέπραξαν με «νεόκοπους» τρομοκράτες. Παράλληλα, για ακόμα μία φορά θα μπει στο μικροσκόπιο και το σενάριο της συνεργασίας τρομοκρατών με ποινικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να τους παρέχουν είτε όπλα είτε υλικά για την κατασκευή βόμβας.

Τρεις επωνυμίες

Οι εξελίξεις προκαλούν «πονοκέφαλο» στην Αστυνομία. Μέσα σε διάστημα ενός μήνα σημειώθηκαν τρία τρομοκρατικά χτυπήματα. Αυτό που δεν περνά απαρατήρητο είναι ότι υπήρξαν τρεις διαφορετικές οργανώσεις που φέρονται να έβαλαν τη «σφραγίδα» τους σε αυτές τις ενέργειες.

Τον Δεκέμβριο η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα που εντοπίστηκε στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί. Στα τέλη του Ιανουαρίου η «Σύμπραξη Εκδίκησης» ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη σε τράπεζα της οδού Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, ενώ ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τη χθεσινή έκρηξη φέρεται να ανέφερε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναρωτιούνται πόσο πιθανό είναι μέσα σε μικρό διάστημα να ενεργοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές ομάδες του αντάρτικου πόλης. Έτσι, εξετάζεται κατά πόσο υπάρχει κοινό «διευθυντήριο» και εάν οι τρεις επιθέσεις αποτελούν μέρος του ίδιου σχεδιασμού. Οι αστυνομικοί στέκονται σε ακόμα ένα στοιχείο που τους προκάλεσε το ενδιαφέρον. Στην περίπτωση της αποτυχημένης επίθεσης του Δεκεμβρίου στα ΜΑΤ οι δράστες χρησιμοποίησαν ζελατοδυναμίτιδα, στρατιωτικό εκρηκτικό C4, τοποθετώντας την εκρηκτική ύλη μέσα σε πλαστικό τάπερ. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για να διαπιστωθεί από που θα μπορούσαν να έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα εκρηκτικά.

Τέλος, έμπειροι αξιωματικοί που έχουν ασχοληθεί επί σειρά ετών με το φαινόμενο της τρομοκρατίας εξηγούν ότι «είναι σαφές ότι εάν δεν εντοπιστούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέα χτυπήματα, τα οποία θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά».

Keywords
Τυχαία Θέματα