Επίσκεψη Ερντογάν: «Ασφυξία» για 7 ώρες στο κέντρο της Αθήνας - Το επίσημο πρόγραμμα, ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ποιοι δρόμοι κλείνουν.Ημέρα ταλαιπωρίας η Πέμπτη (7/12) στην Αθήνα, με έκτακτα μέτρα από την ΕΛΑΣ για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απροσπέλαστο θα είναι το κέντρο της πρωτεύουσας για πολλές…

Απαγόρευση συναθροίσεων στην Αθήνα
για 12 ώρες

Παράλληλα, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση από τις 06:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα.

Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες περιοχές:

1. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.

2. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της στην οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και

3. Στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Ερντογάν: Στόχος μου η ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ελλάδα

«Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από την Ελλάδα», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη του στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε επίσης ότι «κάθε πρόοδος σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα στις διμερείς σχέσεις της, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Τουρκικό Αιώνα. Βαδίζουμε αποφασιστικά προς τους στόχους που έχουμε θέσει, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε κάθε πολίτη που υποστηρίζει το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πίσω μας. Ελπίζουμε να γίνουμε καλύτεροι από εδώ και πέρα».

Νέα εποχή με την Ελλάδα - Η ανάρτηση στο Twitter:

{https://twitter.com/ahaber/status/1732434714777043359}

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», τόνισε μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν επισκεφθεί την Αθήνα και συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά, ο Ερντογάν σημείωσε ότι προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στη βάση της «αρχής win win (καζάν – καζάν)», ενώ εξέφρασε ανοιχτά ότι επιθυμεί να παραπεμφθούν κι άλλα ζητήματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πέρα από υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που αποτελούν την ελληνική θέση.

«Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε, την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. […] Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή win win. Η αντίληψη win win βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία» είπε.

«Αναβιώσαμε διμερείς μηχανισμούς που ήταν αδρανείς εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε σε άλλο σημείο ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ποτέ δεν είδαμε τη γειτονική Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο… Λέω συχνά πως πιστεύουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας και ειδικά με την Ελλάδα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί».

«Πιστεύω ότι ο κύριος Μητσοτάκης αυτό το αντιλαμβάνεται και βλέπει ότι ειλικρινά επιθυμούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να προχωρήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Παρατηρώ επίσης στον ίδιο μια προσέγγιση παρόμοια με τη δική μας και αυτό είναι ευχάριστο», σημείωσε.

Ερωτηθείς τι θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα απάντησε: «Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας».

Σε αυτό το σημείο σημείωσε πως μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας: «Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

«Όχι μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη Χάγη»

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Ερντογάν σημείωσε πως σε μια πιθανή προσφυγή θα πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερα θέματα. «Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Η προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι να επιλύσει αυτά τα ζητήματα ειρηνικά είπε και συνέχισε λέγοντας πως «αν η Ελλάδα υιοθετήσει παρόμοια προσέγγιση, κλειστή σε εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή».

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην περίφημη φράση του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, λέγοντας πως η φράση του αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας και κάναμε αυτό που έπρεπε. Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας».

«Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη» συνέχισε.

«Ο ελληνικός λαός, με τον οποίο ζούμε μαζί εδώ και αιώνες, γνωρίζει καλά πόσο στοργικοί είμαστε όταν απλώνουμε χέρι φιλίας. Τα μέσα της Δύσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου» σημείωσε.

Τα ενεργειακά αποθέματα σε Αιγαίο και Μεσόγειο

ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε και για τα αποθέματα ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως «γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία. Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής όσο και στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων».

«Για τον λόγο αυτό είχα προτείνει δύο φορές τη διοργάνωση ενός περιεκτικού συνεδρίου σχετικά με τις ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, στην αρχή η Ε.Ε. παρέμεινε σιωπηλή ως προς την πρόταση αυτή. Η σιωπή δεν λύνει προβλήματα. Ομοίως, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είχε προτείνει κοινή επεξεργασία αποθεμάτων και κατανομή των εσόδων, έως ότου επιτευχθεί συνολική λύση στο νησί. Γιατί οι δύο πλευρές στο νησί να μην μπορούν να συνεργαστούν;» τόνισε.

Τέλος, μίλησε και για την Αγία Σοφία λέγοντας δεν θα ζημιωθεί ούτε υλικά, ούτε δομικά και οι εικονογραφίες θα προστατευθούν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η δομική ακεραιότητα του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά κι ότι οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία της τέχνης δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα