Επίδομα ανεργίας: Ο νέος υπολογισμός ανάλογα με τον μισθό και η «παγίδα»

Όλα τα νέα δεδομένα για το επίδομα ανεργίας – Τα ποσά, η διάρκειά του και η απαραίτητη προϋπόθεση.Νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι που θα αφορά στην αναλογική αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση, το επίδομα ανεργίας συνδέεται
με τον κατώτατο μισθό και αυξάνεται αναλογικά…

Πλέον, η διάρκεια του επιδόματος ανεργίας θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου. Έτσι, επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος ανεργίας, το οποίο μπορεί να φτάνει έως τους 24 μήνες. Ταυτόχρονα θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Kατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

Αλλαγές στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.

Συνδυασμός του επιδόματος ανεργίας με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας και αυτό γιατί επιδιώκεται η συγχώνευση του επιδόματος και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Η «παγίδα» και παραδείγματα με ποσά

Απαραίτητη προϋπόθεση λήψης του επιδόματος ανεργίας είναι ο άνεργος να είναι συνεχόμενα εργαζόμενος για 5-6 χρόνια. Το επίδομα ανεργίας θα κλιμακώνεται ώστε να λαμβάνει υψηλότερο - ανταποδοτικότερο - ποσό όποιος έχει περισσότερα έτη στην αγορά εργασίας, αλλά και σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλει. Συνεπώς, κάποιος με δέκα χρόνια εργασίας και μισθό 850 ευρώ θα λάβει επιπλέον ανταποδοτικό ποσό, μικρότερο όμως από κάποιον με είκοσι χρόνια και μισθό 1.500 ευρώ. Πάντως, και οι δύο θα λαμβάνουν συνολικά ένα ποσό ως επίδομα ανεργίας και «μπόνους ανταποδοτικότητας» που δεν θα ξεπερνά τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως ισχυρό αντικίνητρο για την εύρεση εργασίας.

Με άλλα λόγια, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ως πεντάμηνο ανεργίας το 70% με 75% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας. Έτσι, ένας μισθωτός με μέσο μισθό 1.200 ευρώ, θα λαμβάνει για τους πρώτους πέντε μήνες περί τα 850 ευρώ αντί των 479 ευρώ, που αντιστοιχεί σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση, η ποσόστωση του μισθού θα διαρκεί από τρεις έως πέντε μήνες. Σε άλλο απολυμένο, με μέσο όρο μισθού τριετίας 1.000 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα κινείται στα 750 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα