Επίδομα 800 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί - Ποιοι νέοι κλάδοι θα το δικαιούνται

Από τη Μεγάλη Τετάρτη και σε τρεις φάσεις η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ. Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται, ποια η διαδικασία. Σημειώνεται ότι το επίδομα των 800 ευρώ είναι για 45 μέρες, δηλαδή είναι 533 ευρώ το μήνα.

 

Πριν το Πάσχα θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ για ορισμένους δικαιούχους, καθώς από τη Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου, ξενικά η καταβολή του,

που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις και θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου.

Επίσης, μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για την χορήγηση των 800 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις έως 5 εργαζόμενους.

Για τους εργοδότες που πλήττονται, υπάρχει η δυνατότητα, βάσει ΚΑΔ να θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή μέχρι και τη Δευτέρα 20 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι το επίδομα των 800 ευρώ είναι για 45 μέρες, δηλαδή είναι 533 ευρώ το μήνα.

Ταυτόχρονα μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για το επίδομα και μια σειρά εργαζομένων στον τουρισμό και αλλού, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους μακροχρόνια άνεργους.

Για το θέμα υπάρχουν ανακοινώσεις από τη ΓΣΕΕ, αλλά και από εργαζόμενους στον τουρισμό.

Ταυτόχρονα μετά την περίοδο του επιδόματος και όποτε οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στις δουλειές τους, θα βρεθούν αντιμετώποι με μείωση μισθούν κατά 50%, ένα δικαίωμα που δίνεται στους εργοδότες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η μείωση του μισθού στο μισό θα συνοδευτεί με εκ περιτροπής απασχόληση.

Οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που θα δικαιούνται το επίδομα

Διευρύνονται οι κατηγορίες των εργαζομένων, που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, στο πλαίσιο στήριξης λόγω του κορονοϊού. Όπως μεταδόθηκε από την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, στον ΣΚΑΪ, την Κυριακή, το επίδομα θα δοθεί μεταξύ άλλων στους ωρομίσθιους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους σε επίσχεση, σε ξεναγούς, οικοδόμους και ιεροψάλτες.

Οι νέες κατηγορίες που θα δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΪ είναι οι εξής:

ΚαλλιτέχνεςΞεναγοίΤουριστικοί συνοδοίΟικοδόμοιΩρομίσθιοιΙεροψάλτεςΦορτοεκφορτωτεςΕργαζόμενοι HelexpoΜουσικοίΗθοποιοίΤαξιθέτεςΕργαζόμενοι σε λιγνιτικές μονάδες

Όσον αφορά στους εργαζόμενους που δεν πρόλαβαν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, έχουν άλλες δυο ευκαιρίες μέσα στον Απρίλιο για να υποβάλουν ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση και να λάβουν τα 800 ευρώ.

Οι ημερομηνίες όσων δεν πρόλαβαν - Δήλωση με ΑΦΜΤο Σάββατο υπέβαλαν αίτηση οι εργαζόμενοι των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 1Την 12/4/2020 όσων λήγει σε 2Την 13/4/2020 όσων το ΑΦΜ λήγει σε 3Την 14/4/2020 όσων το ΑΦΜ λήγει σε 4Την 15/4/2020 όσων το ΑΦΜ λήγει σε 5Την 16/4/2020 όσων το ΑΦΜ λήγει σε 6Την 17/4/2020 όσων το ΑΦΜ λήγει σε 7Την 18/4/2020 όσων το ΑΦΜ λήγει σε 8Την 19/4/2020 όσων το ΑΦΜ λήγει σε 9Την 20/4/2020 όσων το ΑΦΜ λήγει σε 0.Διορθώσεις, συμπληρώσεις, ανακλήσεις

Διορθώσεις, συμπληρώσεις, ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης υποβολών, από 21/4 έως και 23/4.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr υποβάλλουν δήλωση:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολήΟι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τους εργοδότες τουςΟι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου.Η πρώτη αντίδραση των μουσικών

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος. «Ενημερωθήκαμε σήμερα για την ανακοίνωση της κυβέρνησης που αφορά την ένταξη των μουσικών και γενικότερα όσων εργάζονται στο θέαμα ακρόαμα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα έκτακτα μέτρα στήριξης. 

Με την πρώτη ανάγνωση βγάζουμε τα  παρακάτω τέσσερα επιμέρους συμπεράσματα:

Α) Αναγνωρίζονται μεν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά εξαιρούμαστε από την επιδότηση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και θα επιδοτηθούμε μόνον για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. 

Β) Δεν επεκτείνεται η περίοδος που έχει οριστεί, δηλαδή 1-20 Μαρτίου στην οποία ελάχιστοι έχουν εργαστεί, μιας και με αφετηρία την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της Αποκριάς όλες οι εκδηλώσεις τον μήνα Μαρτίο ακυρώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων. 

Γ) Δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι εργάζονται με εργόσημο οι οποίοι  έχουν πληρώσει εισφορές και φορολογούνται. 

Δ) Δεν υπάρχει πρόνοια για τους ανέργους και τους πλανόδιους μουσικούς. 

Το τελικό συμπέρασμά μας είναι ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ΔΕΝ καλύπτουν σε καμμία περίπτωση το σύνολο των αιτημάτων μας.Αντιλαμβανόμαστε μεν την δυσχέρεια στο να αντιμετωπιστούν οι επιμέρους ιδιομορφίες όλων των κλάδων, άλλα:

α) Θεωρούμε ότι η επιλεκτική αντιμετώπιση του κλάδου μας αντιβαίνει στην συνταγματική αρχή της ισότητας και ισονομίας των πολιτών της χώρας. 

β) Ρωτάμε την κυβέρνηση γιατί δεν συζητά μαζί μας.

γ) Ζητούμε άμεση θεσμική επικοινωνία και διαβούλευση για την συνολική λύση του προβλήματος.

δ) Υπενθυμίζουμε ότι την πρωτοβουλία μας στηρίζει και προσυπογράφει το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας και δεν νομιμοποιείται η διοίκηση την αγνοεί», τονίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα