Έντονες χιονοπτώσεις και σήμερα: Οι περιοχές με σφοδρές καταιγίδες – Ο καιρός στην Αττική

Χιόνια, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, Σάββατο (16/12) – Αναλυτική πρόγνωση.Αλλαγή του καιρού κυρίως από το Σάββατο (16/12) σχεδόν σε όλη τη χώρα, μιας και προβλέπονται χιονοπτώσεις σε ορεινά, ημιορεινά και σε περιοχές της βορειοανατολικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Ακόμα,…

Οι περιοχές όπου αναμένεται να χιονίσει περισσότερο

Το Σάββατο (16/12) έντονη κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις

εντοπίζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια, επίσης, θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής Ελλάδας και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Ακόμα, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη, οι οποίες θα επηρεάσουν πεδινές περιοχές στα βορειότερα τμήματα των περιοχών αυτών, καθώς και πεδινά τμήματα του Έβρου. Μάλιστα, στον χάρτη που ακολουθεί, δίνεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στη χώρα μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (17/12). Τοπικά θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση της τάξης των 8-12 βαθμών Κελσίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαφωνία μετεωρολόγων για τις περιοχές όπου θα χιονίσει

Οι μετεωρολόγοι, απ' ό,τι φαίνεται, δεν συμφωνούν σχετικά με τα μέρη στα οποία θα χιονίσει. Ο Σάκης Αρναούτογλου κάνει λόγο για χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά – 100 με 200 μέτρα υψόμετρο – αλλά και στα πολύ ορεινά της Αττικής.

Συγκεκριμένα, ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε στο δελτίο πρόγνωσης του καιρού την Πέμπτη (14/12): «Το Σάββατο (16/12) κακοκαιρία θα έχουμε στα βορειοανατολικά μέχρι και τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμη και στα 100 μέτρα, αλλά και μέχρι τα ορεινά της Αττικής».

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο την Παρασκευή (15/12) για κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο (16/12), τονίζοντας όμως πως οι χιονοπτώσεις θα αφορούν μόνο στη βόρεια Ελλάδα, δηλαδή στη Μακεδονία και στη Θράκη, με περιστασιακά φαινόμενα και σε ορεινές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Mάλιστα, ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως δεν καταλαβαίνει γηια ποιον λόγο έχει πάρει τόσες μεγάλες διαστάσεις το θέμα των χιονοπτώσεων.

Χαρακτηριστικά, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης – μεταξύ άλλων – έγραψε στη δημοσίευσή του: «Δεν φέρνει (σ.σ. η διαταραχή) κάτι το ακραίο με εξαίρεση ίσως τους ανέμους στο Αιγαίο με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματά του. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση χωρίς, όμως, να οδηγηθούμε σε ακραίο κρύο. Γενικά, θα πάμε στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ίσως τοπικά και λίγο πιο κάτω».

Επίσης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, το Σάββατο (16/12) ο καιρός θα είναι χειμωνιάτικος με τα όλα του: Χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές στη Μακεδονία και στη Θράκη, η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά και θα ρίξει περισσότερο χιόνι. Παράλληλα, τοπικά θα υπάρχουν πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (με απαγορευτικά απόπλου) και κρύο τσουχτερό, με μονοψήφιες τιμές θερμοκρασία ακόμα και το μεσημέρι στα κεντρικά και τα βόρεια.

Το κρύο θα μείνει και την Κυριακή (17/12), όταν θα είναι και περισσότερο καθώς θα πέσουν οι ελάχιστες θερμοκρασίες και οι μέγιστες αλλά και τη Δευτέρα (18/12). Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε την Παρασκευή (15/12) ότι, από την Τρίτη (19/12), η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι, καθώς και τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ο καιρός θα είναι ήπιος με θερμοκρασίες στα κανονικά για την εποχή περίοδο και πιθανόν, από την Πέμπτη (21/12) και πάνω από αυτά.

Δείτε live την εξέλιξη των χιονοπτώσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εντονες, Αττική,entones, attiki