ΕΚΤ: Σκέψεις για έκδοση «κορονο- ομολόγου»

Στην ΕΚΤ υπάρχουν οι σκέψεις να εκδοθούν «κορονο- ομόλογα» για να στηρίξουν τις οικονομίες που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στηρίζουν την έκδοση «κορονο- ομολόγου» για την στήριξη των οικονομιών της Ευρώπης που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι που

δεν θέλουν να κατανομαστούν, ζητάνε να εκδοθεί το ομόλογο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση μιας κοινής αντίδρασης της Ευρωζώνης στον κορονοϊό. Παρόλα αυτά, συμφωνήθηκε πως αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τις κυβερνήσεις και όχι από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρέκαμψε τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, υιοθετώντας την ιστορική δέσμευση ότι «δεν υπάρχουν όρια» για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Έτσι, το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, συνοδεύτηκε από τη δέσμευση για την άρση, αν χρειαστεί, των «περιορισμών» που έχει επιβάλει η ίδια η ΕΚΤ. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν στο ότι δεν μπορεί να αγοραστεί πάνω από το ένα τρίτο των ομολόγων μίας χώρας.

Αυτό σημαίνει λοιπόν, πως η στήριξη της ΕΚΤ θα γίνεται όπου αυτή κρίνεται πως είναι πιο αναγκαία. Συνεπώς η κεντρική τράπεζα, μπορεί να αυξήσει τις αγορές ιταλικών ομολόγων, ελαφρύνοντας το οικονομικό βάρος της χώρας που υφίσταται τη μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο μέτρο συνάντησε αντίσταση από λίγους αξιωματούχους, κατά την τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, παρότι διευκόλυνε τις αγορές ομολόγων.

Στους διαφωνούντες περιλαμβάνονταν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι ήταν παραδοσιακά αντίθετοι στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ ( γνωστές και ως ποσοτική χαλάρωση ή QE). Η μειοψηφία αυτή, φοβάται από καιρό ότι η ΕΚΤ θα καταστεί εκ των πραγμάτων ο χρηματοδότης των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Όσοι όμως εξέφρασαν αντιρρήσεις, επιβεβαίωσαν πως η ΕΚΤ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για να τονώσει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσαν πηγές στο Reuters. Έτσι, η Κριστίν Λαγκάρντ διαπίστωσε μία ξεκάθαρη πλειοψηφία και ενέκρινε τα σχέδια αυτά.

Θετικά τα νέα για την Ελλάδα

Η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα είναι θετική. Δεν υπήρξε καμία αντίρρηση στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ένταξη, για πρώτη φορά, των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές της ΕΚΤ. Οι πηγές ωστόσο, σημείωσαν ότι οι σημερινές δυσκολίες δεν συνδέονται με την πολιτική της Ελλάδας. Έτσι, ένας υποθετικός αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων στο μέλλον, θα αποτελούσε ουσιαστικά τιμωρία της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα