Δυσφορία Αθήνας και Λευκωσίας για την παρουσία Ελπιδοφόρου στην τουρκική φιέστα

Δυσφορία, αν όχι δυσαρέσκεια, προκάλεσε σε Αθήνα και - κυρίως - Λευκωσία η παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη, παρουσία των Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ. Ο Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε τη συνάντηση μαζί του. Φημολογία ότι το ίδιο ενδέχεται να κάνει και
ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι απαντούν οι συνεργάτες του.Μόνο θετικά δεν είδαν Αθήνα και Λευκωσία την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας, του «Σπιτιού της Τουρκίας» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης,…

Ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση ο Αναστασιάδης

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από την Κύπρο. Ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, όπως αναφέρει το sigmalive.com. «Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Κύπριος Πρόεδρος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης πήρε αυτή την απόφαση αφού προηγουμένως είχε επικοινωνήσει με την Αθήνα.

Θα ακυρώσει τη συνάντησή του και ο Μητσοτάκης;

Τα κυπριακά ΜΜΕ θεωρούν ως σίγουρο ότι δεν θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντήσει τον κ. Ελπιδοφόρο στην αμερικανική μεγαλούπολη, όμως όπως φαίνεται έγιναν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το αν τελικά πρέπει ή όχι να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, όπως ανέφερε και ο ΣΚΑΪ. Τις επόμενες ώρες θα γνωρίζουμε αν υπερίσχυσαν τελικά αυτές οι σκέψεις της αρχικής απόφασης για συνάντηση με τον κ. Αρχιεπίσκοπο, όταν γίνει γνωστό το επίσημο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Τι απαντά η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Το περιβάλλον του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου κάνει λόγο για απαράδεκτη προσπάθεια δημιουργίας διαφορετικών εντυπώσεων γύρω από τη συμμετοχή του στην εκδήλωση.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου» ανέφεραν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον ΑΝΤ1.

Και συνέχισαν: «Θα εκμεταλλεύεται δε κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο και ειδικά της Τουρκίας, τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο».

«Οι σαφείς δηλώσεις, άλλωστε, του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για αυτά τα θέματα είναι γνωστές από τις αναρτήσεις του και πρόσφατα στα social media, αλλά και όλα τα χρόνια σε όλα τα μέσα» ανέφεραν και συνέχισαν: «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οποιαδήποτε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας διαφορετικών εντυπώσεων γύρω από την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου σε αυτήν την εκδήλωση και τα μηνύματά της, είναι απαράδεκτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα