ΔΝΤ: Μεγαλύτερη η ύφεση φέτος λόγω κορονοϊού

Νέος «χρησμός» ΔΝΤ για βαθύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 και αργή ανάκαμψη το 2021.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σήμερα σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, ενώ προειδοποιεί πως η ανάκαμψη, από το 2021, θα είναι σταδιακή.

Εκτιμάται μάλιστα πως στα τέλη του 2021 το

παγκόσμιο ΑΕΠ θα συνεχίσει να είναι 6,5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας εκτιμήσεις του Ιανουαρίου.

Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,9%, δηλαδή 1,9 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με την εκτίμηση του Απριλίου, ενώ για την επόμεχη χρονιά αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 5,4%.

Για τις ΗΠΑ, μάλιστα, το Ταμείο προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει πτώση 8% φέτος, περισσότερο από την πρόβλεψη του 5,9% του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτό το μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε από την πλευρά της ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,2%.

Καθώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη έχει σημάνει συναγερμός για ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού, το οποίο αναμένεται να συνοδεύεται από νέα lockdown σε πολλές περιπτώσεις, οι ειδικού του Ταμείου εξηγούν ότι η κατανάλωση και οι υπηρεσίες έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, με τα νοικοκυριά να στρέφονται στην αποταμίευση.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ επιμένει στις συστάσεις του για δημοσιονομικές πολιτικές που θα στηρίζουν τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Μιλά επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων ούτως ώστε να τονωθεί η ζήτηση στην οικονομία.

Σημειώνεται πως στο επικαιροποιημένο κείμενο δεν περιλαμβάνονται προβλέψεις για μικρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα, ωστόσο το ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξο για τη χώρα μας τον Απρίλιο, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί ύφεση της τάξης του 10% φέτος και ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ της τάξης του 5% το 2021.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε επανέλαβε σήμερα την πρόβλεψη του για ύφεση της τάξης του 8% στο σύνολο του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα