Τραγωδία σε Κύθηρα και Λέσβο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - «Σώθηκα χάρη στο σωσίβιο ενός πνιγμένου»

18 νεκροί στο ναυάγιο στη Λέσβο. 5 οι νεκροί στα Κύθηρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού αγνοουμένων Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες από τα δύο ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα. Ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή μπαίνοντας σε μια…

Δεκάδες αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Στο ναυάγιο στα Κύθηρα οι εικόνες σοκάρουν με προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων να επιπλέουν στα νερά της θάλασσας.

Το βράδυ της Τετάρτης (5/10),

ένα ιστιοφόρο με 95 ανθρώπους βρέθηκε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και διαλύθηκε στα Κύθηρα.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, ενώ από την πρώτη στιγμή τα τοπικά μέσα έκαναν λόγο για πτώματα στη θάλασσα, καθώς και για εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, πέντε σοροί έχουν εντοπιστεί από άνδρες της ΕΜΑΚ σε χαράδρα και γίνονται προσπάθειες για την ανάσυρσή τους.

Τουλάχιστον 80 πρόσφυγες - μετανάστες είχαν διασωθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης μετά την πρόσκρουση του ιστιοφόρου σε βράχια σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, κοντά στο λιμάνι.

Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις αρχές, μετανάστες με καταγωγή κυρίως από το Αφγανιστάν. 11 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες και 69 σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος του νησιού. Δεκαοκτώ από τους διασωθέντες είναι παιδιά, 55 είναι άνδρες και επτά είναι γυναίκες.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί είναι περιορισμένες δεδομένου ότι το ιστιοφόρο προσέκρουσε βράχια με μαρτυρίες να θέλουν ανθρώπους να πέφτουν πάνω σε αυτά.

Μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Χαρχαλάκης είχε κάνει λόγο για νεκρούς από νωρίς. Σύμφωνα με τη συγκλονιστική μαρτυρία του, είδε να πεθαίνουν μπροστά του 5 άτομα.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε κάθετα βράχια που έχουν ύψος 15 - 20 μέτρα.

Γροθιά στο στομάχι οι φωτογραφίες από το ναυάγιο στα Κύθηρα

Keywords
Τυχαία Θέματα