Διπλή απειλή γρίπης και κορονοϊού: Τι ισχύει για τα εμβόλια

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, απαντά για το εμβόλιο κατά της γρίπης και του κορονοϊού. Πρέπει να απέχουν χρονικά; Τον κίνδυνο να συνυπάρξουν φέτος τον χειμώνα στην κοινότητα κορονοϊός και γρίπη και να έχουμε δηλαδή παράλληλα δύο πανδημίες φοβούνται οι ειδικοί που προτρέπουν σε εμβόλιο. «Οι αναπνευστικοί ιοί εξελίσσονται…

Βασιλακόπουλος: Η ιδανική χρονική διαφορά για το εμβόλιο της γρίπης και κορονοϊού

Για το ίδιο θέμα μίλησε σήμερα και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στον ΣΚΑΪ . Όπως τόνισε ο καθηγητής εντατικής θεραπείας, φέτος, λόγω του ανοίγματος της κοινωνίας, είναι αναγκαίο να γίνει εμβολιασμός κατά της γρίπης ιδίως από όσους δεν το πραγματοποίησαν πέρσι.

Εξήγησε πως την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν κατά της πανδημίας αλλά και χάρη στα 4 εκατ. εμβόλια που έγιναν κατά της γρίπης.

«Επειδή δεν υπήρχε γρίπη πέρσι δεν υπήρχαν και άτομα με φυσική ανοσία στη γρίπη, μόνο στους εμβολιασμένους υπήρχαν ποσοστά ανοσίας», είπε ο καθηγητής.

Σχετικά με το συνδυασμό της τρίτης εμβολιαστικής δόσης κατά του κορονοϊού και το εμβόλιο γρίπης, ο καθηγητής επισήμανε πως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν χορηγηθούν και τα δύο ταυτόχρονα, ωστόσο συμβουλεύει να υπάρχει κάποια χρονική απόσταση μεταξύ των εμβολίων: «Ιατρικά μπορεί να συμβεί, απλά όταν εμβολιάζω προσπαθώ να διεγείρω το ανοσοποιητικό προς μια κατεύθυνση, δεν έχει νόημα να το διεγείρω ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα αν τα κάνει ταυτόχρονα. Καλό θα ήταν όμως να γίνουν με απόσταση 15 ημερών».

Keywords
Τυχαία Θέματα