Δημήτρης Μητροπάνος: 5 άγνωστες πτυχές της ζωή του

Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια, ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από την ζωή.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε απο την ζωη σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου του 2012, έπειτα από οξύ πνευμονικό οίδημα. Ακολουθούν λοιπόν, πέντε άγνωστες για το ευρύ

κοινό, πτυχές της ζωή του.

1. Γνώρισε τον πατέρα του μεγάλος

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948 στην Αγία Μονή, συνοικία των Τρικάλων, από την οποία καταγόταν η μητέρα του. Μεγάλωσε όμως χωρίς τον πατέρα του, καθώς μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο. Τότε, ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως εκείνος, ζει στην Ρουμανία, γιατί είχε φύγει ως πολιτικός πρόσφυγας και τον γνώρισε για πρώτη φορά όταν έγινε 29 χρονών.

2. Οργανωμένος στους Λαμπράκηδες

Από μικρός, ο γνωστός τραγουδιστής είχε ασπαστεί την ιδεολογία της αριστεράς, καθώς η οικογένεια του ήταν έντονα πολιτικοποιημένη. Όταν έφτασε στην εφηβεία οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων, γιατί είχε ήδη πολιτικοποιηθεί από νωρίς, ενώ δεχόταν συχνά απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει, λόγω των αριστερών του καταβολών. Μάλιστα, για χρόνια υπήρξε ψηφοφόρος του ΚΚΕ.

3. Λογοκρίθηκε από τη Χούντα

Ο Δημήτρης Μητροπάνος κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη», το 1967. Παρόλα αυτά, είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά στην Κολούμπια, το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

4. Ζαμπέτας ο δεύτερος πατέρας

Ο Γιώργος Ζαμπέτας για τον Δημήτρη Μητροπάνο υπήρξε ένας δεύτερος πατέρας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του. Μάλιστα, από νεαρή ηλικία δούλεψε μαζί του, καθώς εμφανιζόταν σε μπουάτ και μαγαζιά στην Πλάκα.

Επίσης, τον Ζαμπέτα πάντα τον μνημόνευε, ως μεγάλο του δάσκαλο. «Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, το 1966 συναντήθηκε τυχαία, για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμήνευσε μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

5. Η «Ρόζα» ήταν 20 χρόνια στο συρτάρι

Μπορεί πλέον, το τραγούδι «Ρόζα» να είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του Μητροπάνου, αλλά παρόλα αυτά, έκανε 20 χρόνια να κυκλοφορήσει. Συγκεκριμένα, το 1976, ο ποιητής Άλκης Αλκαίος είχε στείλει το ποίημά του «Ρόζα», στον Θάνο Μικρούτσικο για να το μελοποιήσει. Οι πρώτες απόπειρες όμως, του Θάνου Μικρούτσικου δεν τον είχαν αφήσει ικανοποιημένο. Έτσι, άφησε την προσπάθειά του «στο συρτάρι».

Ο Μικρούτσικος όμως συνεργάστηκε με τον Μητροπάνο στο άλμπουμ «Στου αιώνα την παράγκα» και κυκλοφόρησε λίγο μετά τη λήξη της θητείας του Θάνου Μικρούτσικου στο υπουργείο Πολιτισμού με την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια μιας τιμητικής γιορτής που οργάνωσε η Minos EMI για την επιστροφή του Μικρούτσικου. Εκείνος που επέλεξε τη «Ρόζα» ήταν ο Ηλίας Μπενέτος που εργαζόταν στην εταιρεία ως μουσικός παραγωγός.

Keywords
Τυχαία Θέματα