Δικαστική διαμάχη για τη Novartis στην Ισπανία

Ισπανία: Στα δικαστήρια η Novartis για να μην δημοσιευτούν τα κριτήρια έγκρισης φαρμάκου της

Μία επαναστατική -αλλά και ακριβή- θεραπεία κατά μορφών λευχαιμίας που εισήγαγε η Novartis έχει βρεθεί στο επίκεντρο μίας έντονης συζήτησης στην Ισπανία.

Η επίμαχη θεραπεία, μετατρέπει τα κύτταρα του ασθενούς σε «ζωντανό φάρμακο» και τα εκπαιδεύει να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα άρρωστα κύτταρα. Αποτελεί μέρος

του διαρκώς διευρυνόμενου τομέα των ανοσοθεραπειών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με φάρμακα και άλλες θεραπείες και σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε μακρές περιόδους ύφεσης της ασθένειας αλλά και σε ίαση.

 Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο, οι αρμόδιες αρχές της χώρας ενέκριναν στα τέλη του 2018 την εν λόγω θεραπεία (Kymriah), πρώτη στο είδος της που εγκρίνεται στη χώρα, μια απόφαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις πολιτών. Η καμπάνια «No es Sano» (στα Αγγλικά «It's not healthy») και ο Οργανισμός Καταναλωτών στην Ισπανία ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας ενημέρωση για την τιμή και για τα θεραπευτικά και οικονομικά κριτήρια που οδήγησαν στην έγκριση της εν λόγω θεραπείας.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 μόνο στο σκέλος που αφορά την τιμή: Η μία δόση (η θεραπεία χορηγείται άπαξ) κοστολογείται στα 320.000 ευρώ περίπου. Αναφορικά με τα κριτήρια έγκρισης, το υπουργείο Υγείας φέρεται να έδωσε ανεπαρκείς πληροφορίες, οι οποίες δεν ικανοποίησαν τους αιτούντες.

Στη συνέχεια, τόσο η καμπάνια, όσο και ο Οργανισμός Καταναλωτών κατέφυγαν στο Κεντρικό Συμβούλιο Διαφάνειας της Ισπανίας (Ανεξάρτητη Αρχή), το οποίο αποφάσισε ότι το υπουργείο πρέπει να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες, καθώς αφορά το δημόσιο συμφέρον.

Σε αυτό το σημείο η Novartis αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της δημοσιοποίησης τους σκεπτικού έγκρισης, με την υπόθεση να εκκρεμεί δικαστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα