Δεύτερες σκέψεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον Παυλόπουλο

Δεύτερες σκέψεις γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το εάν πρέπει να στηρίξει ή όχι μια δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Κ.Ο. της ΝΔ είναι διχασμένη για την προεδρολογία, στο πρωθυπουργικό γραφείο εξελίσσεται μια ενδιαφέρουσα ζύμωση για το πρόσωπο που πρέπει να βρεθεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Υπάρχει συζήτηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο γιατί ενδεχομένως να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις - σε περίπτωση μη

αυτοδυναμίας και λόγω της απλής αναλογικής- και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες κινήσεις.

Βέβαια έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα, ως πιθανές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, όμως όλα αρχίζουν από την αρχή.

Και ενώ το υπουργικό συμβούλιο έχει διχαστεί για το ποιος πρέπει να είναι ο εκλεκτός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, υπάρχουν στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη που υποστηρίζουν ότι εάν επιλέγει ο νυν πρόεδρος και με πολύ αυξημένη πλειοψηφία θα εκλεγεί και θα δοθεί μήνυμα ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί τη συναίνεση, καθώς τον Πρ. Παυλόπουλο στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή.

Οι δυνάμεις έχουν παραταχθεί στο εσωτερικό της ΝΔ και με δεδομένο, ότι μέχρι αυτή τη στιγμή και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν επιθυμεί ο Κώστας Καραμανλής να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εξελίσσεται ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ.

Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που έχει την στήριξη των καραμανλικών, ενώ από την άλλη αρχίζουν να τοποθετούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες βουλευτές και στελέχη υπέρ του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Και ενώ ο Πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα πράξει, αν και θεωρεί –με βάση τις εκμυστηρεύσεις του σε τακτικούς συνομιλητές του- ότι μια καλή κίνηση θα ήταν να προταθεί γυναίκα που να προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, όλα είναι ανοιχτά πλέον, αν και η ακατάσχετη ονοματολογία με ευθύνη της ΝΔ έπληξε το κύρος του θεσμού.

Είναι ενδεικτική η κίνηση του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη που εμφανίστηκε, στην πρόσφατη παρέμβαση του Μάκη Βορίδη και του Γιώργου Κύρτσου που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του Αντ. Σαμαρά, να υπερασπιστεί τον Πρ. Παυλόπουλο.

«Πετυχημένη η θητεία Παυλόπουλου. Να τον επανεκλέξουμε» ήταν συνοπτικά το μήνυμα Ν. Κακλαμάνη που σημείωσε παράλληλα, ότι όσα ονόματα κυκλοφορούν κανένα δεν υπερτερεί σε οτιδήποτε του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην ίδια λογική κινούνται τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ απέναντι υπάρχουν τουλάχιστον 20 βουλευτές που αποτελούν και υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά που θα ήθελαν στο Προεδρικό Μέγαρο τον Μεσσήνιο πολιτικό.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα