Χλωροκίνη: Η θέση της Ελλάδας μετά το «φρένο» από τον ΠΟΥ, οι δηλώσεις Δημόπουλου - Κοτανίδου στο iEidiseis

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι σταματά τις μελέτες για την χλωροκίνη. Οι λόγοι της απόφασης και τι λένε για την Ελλάδα η κ. Αναστασία Κοτανίδου και ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος που μιλούν στο iEidiseis.

Για την χρήση της χλωροκίνης στην Ελλάδα, μιλούν στο iEidiseis η Αναστασία Κοτανίδου και ο Θανάσης Δημόπουλος, ύστερα από την παγκόσμια οδηγία του ΠΟΥ να μην χορηγείται. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός

Υγείας απαγορεύει πλέον την χλωροκίνη, καθώς νέες έρευνες δείχνουν υψηλή θνησιμότητα και πολλές καρδιακές αρρυθμίες στους ασθενείς που χρησιμοποιείται. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ελλάδα στην οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και ιδιαίτερα στην έξαρση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, η Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΓΝΑ Ευαγγελισμός είναι καθησυχαστική, ως προς την χρήση της χλωροκίνης στην Ελλάδα. Διευκρινίζει πως η χορήγηση χλωροκίνης στην Ελλάδα έχει σταματήσει εδώ και λίγες μέρες και όχι εξαιτίας της ανακοίνωσης του ΠΟΥ.

Η ίδια ξεκαθαρίζει πως η χορήγηση σταμάτησε καθώς δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ειδικά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φάρμακα που δίνονται στους ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό. Παράλληλα, τονίζει πως στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει συζητηθεί το θέμα από την προηγούμενη Παρασκευή, με αφορμή «2-3 μελέτες για την χλωροκίνη που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν ότι δεν έχει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα. Έτσι και εμείς αναθεωρήσαμε τις οδηγίες μας».

Επιπλέον, η Αναστασία Κοτανίδου επισημαίνει πως η επιτροπή βρίσκεται σε «φάση αναθεώρησης» αναφορικά με τις αντίστοιχες οδηγίες και πως στην Ελλάδα «δεν είχαμε τέτοιες αναφορές». Δηλαδή υψηλή θνησιμότητα στους ασθενείς ή να εμφανίζονται αρρυθμίες.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει πως «οι δόσεις που χρησιμοποιούσαν έξω, ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες από όσες χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα».

Μάλιστα, την συγκεκριμένη δήλωση υποστηρίζει το γεγονός πως οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν υψηλά αρνητικά αποτελέσματα μόνο στην Δύση. Αντίθετα στην Ασία και την Λατινική Αμερική που η χλωροκίνη χρειάζεται οπωσδήποτε για την ελονοσία και χορηγούνται μικρότερες δόσεις, οι ενδείξεις είναι καλύτερες.

Επίσης, ο Θανάσης Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ, σε δηλώσεις  του στο iEidiseis για τα νεότερα αποτελέσματα που έχουν υπάρξει γύρω από το φάρμακο, υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποτελεσματικότητα έναντι της πανδημίας. Ακόμη, αναφορικά με την δόση που χορηγείται σε ασθενείς διευκρινίζει πως «δεν ξέρει κανείς αν δόθηκε έγκυρα, αργά ή σε προχωρημένες περιπτώσεις».

«Υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι δεν βοηθάει και αυξάνει ίσως τις ανεπιθύμητες ενέργειες», αναφέρει χαρακτηριστικά για την χλωροκίνη.

Παράλληλα, μιλά για τις παρενέργειες που δημιουργεί και ξεκαθαρίζει πως δημιουργεί αρρυθμίες στον ασθενή.

Έρευνες από το εξωτερικό

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, ανακοίνωσε πως η απαγόρευση της χρήσης της χλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό, βασίστηκε σε μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» στις 22 Μαΐου.

{https://twitter.com/WHO/status/1264948479480209409}

Επιπλέον, στις 7 Μαΐου, στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», δημοσιεύεται αντίστοιχη μελέτη για την χλωροκίνη από το πανεπιστήμιο της Columbia.

Οι δύο αυτές μελέτες λοιπόν, συγκεντρώνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου με τα αποτελέσματα να μην είναι καθυσηχαστικά.

Συγκεκριμένα και στις δύο έρευνες φαίνεται πως υπάρχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε όσους ασθενείς νόσησαν από κορονοϊό και δοκίμασαν το εν λόγω φάρμακο ως εναλλακτική θεραπεία.

Εξάλλου, ο Dr. Neil Schluger, υπεύθυνος της έρευνας στο Columbia, τονίζει ότι τα θετικά δείγματα για την χλωροκίνη υπάρχουν σε μία περιορισμένη δοκιμή που έγινε στη Γαλλία στις αρχές της πανδημίας. Ταυτόχρονα, πολλοί βασίστηκαν σε αυτά τα αποτελέσματα αλλά και στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι όχι μόνο βοηθάει τους ασθενείς αλλά και πως ο ίδιος χρησιμοποιεί για προληπτικούς λόγους.

Παρόλα αυτά, αρκετοί επιστήμονες και ειδικά όσοι συμμετείχαν σε αντίστοιχες έρευνες υπογραμμίζουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, αλλά πολλά από αυτά είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα