Χατζηχριστοδούλου: «Μπορεί να έχουμε 2ο κύμα μες στο καλοκαίρι», δεν τηρούνται μέτρα σε μπαρ και μετρό

«Ο κορονοϊός δεν σταμάτησε να κυκλοφορεί στη χώρα μας. Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, ό,τι και να κάνουμε», δηλώνει ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής, έχοντας κάνει αυτοψία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

τονίζει στον ρ/σ «Θέμα 104,6» πως «το 20% στο μετρό δεν φοράνε μάσκα, ένα ποσοστό ανάλογο δεν την φορούν σωστά, αφού η μύτη είναι απ’ έξω», ενώ, αναφορικά με τη διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης στα πλοία, αναφέρει πως υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι επιβάτες «μπαίνουν καλύτερα και βγαίνουν μπουλούκια».

Κατηγορηματικός ήταν όταν κλήθηκε ν’ απαντήσει σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην εστίαση. «Στα εστιατόρια τηρούνται τα πρωτόκολλα, στα μπαρ δεν τηρούνται», επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου και συμπλήρωσε:

«Αν δεν μπορούν να τηρηθούν πρωτόκολλα στα μπαρ, να μην λειτουργήσουν».

«Μπορεί να έχουμε δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι»

Εάν αυτό το καλοκαίρι «είναι ίδιο με τα προηγούμενα, μπορεί να έχουμε δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι», σημείωσε ο καθηγητής, ο οποίος προσέθεσε:

«Εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα υγειονομικής αποστασιοποίησης, θα έχουμε πρόβλημα».

«Όταν ανοίξει η χώρα, θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Εάν εμείς έχουμε χαλαρώσει πολύ… έχουμε πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Παράλληλα, ερωτηθείς εάν είναι πιθανό ένα νέο γενικό lockdown, απάντησε: «Αυτό το θεωρώ δύσκολο. Μπορεί να επανέλθουμε σε μέτρα. Τι μέτρα θα το δούμε».

«Ο ιός δεν σταμάτησε να κυκλοφορεί στη χώρα μας. Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, ό,τι και να κάνουμε. Το θέμα είναι αν θα τα βρούμε έγκαιρα, αν θα γίνει σωστή ιχνηλάτηση για να τα βρούμε άμεσα», κατέληξε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα