Χάρης Δούκας στο iEnergeia.gr: Η ενεργειακή αλλαγή στη χώρα μας είναι επιβεβλημένη, πριν τον πολύ δύσκολο «ενεργειακό χειμώνα»

Γιατί η Ρωσία βγαίνει κερδισμένη από τον πόλεμο και η Ευρώπη υφίσταται ζημίες από τις κυρώσεις- Τι (δεν) αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ- Μέχρι πού θα το πάει ο Πούτιν με το φυσικό αέριο. Η ενεργειακή αλλαγή στη χώρα μας είναι επιβεβλημένη, πριν τον πολύ δύσκολο «ενεργειακό χειμώνα», διαμηνύει με συνέντευξή του στο iEnergeia.gr, ο Χάρης Δούκας. «Σε συνθήκες πολέμου όμως, που η ενεργειακή…

Μέχρι πριν 2 μήνες οι ροές φυσικού

αερίου προς την Ευρώπη ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρσι κατά 35%, στη συνέχεια μειώθηκαν κατά 45% και τις τελευταίες 2 εβδομάδες είναι μειωμένες κατά 65%.

Αίσθηση προκάλεσε η ανοικτή επιστολή των επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών εταιριών Engie, EDF και Total Energies, μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche. Στην επιστολή αυτοί, επικαλούμενοι την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης στους πυρηνικούς τους σταθμούς, καλούν τους Γάλλους να εργαστούν συλλογικά για να μειώσουν την κατανάλωση προκειμένου να ανακτήσουν ένα περιθώριο ελιγμών, εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Είναι σαφές πως προσπαθεί η Ρωσία να δυσκολέψει την Ευρώπη να γεμίσει τις αποθήκες, ώστε να είναι απολύτως εξαρτημένη από τις ροές ρωσικού αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες. Το ίδιο είχε πράξει και πέρσι τέτοια εποχή, αφήνοντας στην πράξη άδειες τις αποθήκες της Ευρώπης κατά την προετοιμασία της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες και τί πρέπει να κάνει η χώρα μας;

Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το τελευταίο διάστημα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου αφορούν βασικά στην πυροδότηση παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα (πχ Γερμανία, Αυστρία), παρά τις ανησυχίες για την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στην ίδια λογική βρίσκεται και η Ελληνική Κυβέρνηση, ανακοινώνοντας διπλασιασμό των εξορύξεων λιγνίτη, ώστε τα εργοστάσια να μπορούν να υπερ-αποδώσουν το χειμώνα που έρχεται. Ερώτημα παραμένει πώς θα συμβεί αυτό, καθώς για το άνοιγμα σφραγισμένων λιγνιτωρυχείων απαιτούνται εκτός από οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι, που σήμερα είναι εκτός των χώρων εργασίας (καθώς έτρεχαν προγράμματα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζομένους των ορυχείων).

Η βασική στρατηγική κατεύθυνση όμως πρέπει να είναι η ενθάρρυνση επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να περιορίσουν τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων. Όμως στη βασική αυτή προϋπόθεση σημειώνεται σημαντική υστέρηση στη χώρα μας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα ενσωματωθούν στο σύστημα φέτος ίσως πλησιάσουν τα 2 GW, που αποτελεί ένα μέγεθος ικανοποιητικό σε κανονικές συνθήκες. Σε συνθήκες πολέμου όμως, που η ενεργειακή αυτονομία μέσω των εγχώριων ανανεώσιμων πόρων θα έπρεπε να είναι κεντρικός στόχος, περνάμε κάτω από τον πήχη. Για την πρόοδο όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας ούτε λόγος. Ήμασταν πολύ πίσω από τους ετήσιους στόχους του 2021. Όσον αφορά στο 2022, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αναμένουμε ακόμα κάποια προγράμματα εξοικονόμησης να εκκινήσουν.

Συνολικά, το ενεργειακό σύστημα δεν ανταποκρίνεται καθόλου ικανοποιητικά στις εμπόλεμες συνθήκες, ούτε όσον αφορά στην αύξηση της παραγωγής εγχώριας καθαρής ενέργειας, ούτε στην ενίσχυση της διαχείρισης ζήτησης και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η ενεργειακή αλλαγή είναι επιβεβλημένη, πριν τον πολύ δύσκολο «ενεργειακό χειμώνα».

Πηγή: iEnergeia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα