Μπάιντεν: Τέλος το ρωσικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ - Δεν θα χρηματοδοτώ τον πόλεμο του Πούτιν

Ξεκίνησε το αμερικανικό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία. «Οι ΗΠΑ θα μοιραστούν το βάρος της προσφυγικής κρίσης». Το διάγγελμα Μπάιντεν.Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε και επίσημα την προαναγγελθείσα κύρωση ότι εφεξής απαγορεύονται οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία
στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω διαγγέλματός του το οποίο απηύθυνε σήμερα (8/3) μέσα…

Πάντως, η εξάρτηση των ΗΠΑ από το ρωσικό πετρέλαιο είναι μικρή. Το ρωσικό πετρέλαιο αντιστοιχεί μόνο στο 8% των εισαγωγών στις ΗΠΑ και στο 4% της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων. Οι ΗΠΑ δεν εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο. Οι περισσότερες αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου προέρχονται από τον Καναδά, το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία.

Αυτό ίσως δείχνει ότι η σημερινή κίνηση του Τζο Μπάιντεν έχει περισσότερο χαρακτήρα καλέσματος στους εταίρους των ΗΠΑ να τις ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο. Όμως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι μεγάλη, γεγονός που κάνει πολλούς αναλυτές να τονίζουν ότι το κάλεσμα των Αμερικανών στους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν το εμπάργκο τους κατά της Ρωσίας γίνεται με ευκολία από τους πρώτους, ενώ για τους δεύτερους τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Εξάλλου, ο οικονομικός αποκλεισμός της Ρωσίας συμφέρει τις ΗΠΑ, που ήδη μετρούν σημαντικά κέρδη από αυτόν: στο αργό πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικά αέριο κ.ο.κ. Στο διάγγελμά του, πάντως, ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της χώρας του. Η Ευρώπη αρνείται προς το παρόν να εφαρμόσει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δύο προϊόντων που καλύπτουν αντίστοιχα το 30% και το 40% των αναγκών της.

Οι ΗΠΑ εξάγουν ενεργειακούς πόρους, δηλαδή παράγουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο απ’ όσο καταναλώνουν, υπενθύμισε ο Μπάιντεν. «Εμείς μπορούμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση, ενώ άλλοι δεν μπορούν», εξήγησε. «Όμως εργαζόμαστε στενά με την Ευρώπη και τους εταίρους μας για να εφαρμόσουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ώστε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια».

«Παραμένουμε ενωμένοι στην πρόθεσή μας να διατηρήσουμε μια εντεινόμενη πίεση στον Πούτιν και την πολεμική μηχανή του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Απόφαση της Ευρώπης είναι να περάσει από την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσίας στην ακριβότερη ενεργειακή εξάρτησή της από τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον χωρών όπως η Ελλάδα, δηλαδή για το μέλλον χωρών που δεν αντέχουν άλλη ακρίβεια και ακραία φτώχεια.

Εμπάργκο και η Βρετανία

Οι ΗΠΑ έδωσαν το σύνθημα του εμπάργκο και η Βρετανία έσπευσε να τις ακολουθήσει, στο πλαίσιο ενός νέου αμερικανοβρετανικού συμβολαίου που μάλλον θεμελιώνεται πάνω στη σημερινή αντιρωσική υστερία (όπως άλλοτε θεμελιωνόταν πάνω σε μια αντικομμουνιστική).

Ειδικότερα, η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα