Αποδείξεις: Τι μαζεύουμε το 2020 για τη φορολογική δήλωση

Στο «κυνήγι» για τις αποδείξεις έχουν επιδοθεί περί τα 8.500.000 εκατομμύρια φορολογούμενοι από τις αρχές του 2020. Η εφορία θέλει ηλεκτρονικές αποδείξεις και όσοι δεν έχουν αυξήσει τις συναλλαγές με κάρτες, τότε θα δουν ότι θα πληρώσουν ένα τσουτερό πρόστιμο. Δείτε ποιες αποδείξεις

μαζεύουμε το 2020 και τα νέα σενάρια για διπλές αποδείξεις και επιστροφές φόρου.

Σε ισχύ έχει τεθεί από την αρχή του χρόνου το νέο όριο του 30% για τις δαπάνες εισοδημάτων με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Οι φορολογούμενοι φέτος θα πρέπει να εξοφλούν με κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30%.

Πιο αναλυτικά, μισθωτοί, συνταξιούχοι ώς 69 ετών, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους ώστε να μην πληρώσουν πρόσθετο φόρο.

Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι για τις αποδείξεις, είναι ότι το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30%, δεν περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού, θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό. Στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

Ποιες αποδείξεις μαζεύουμε το 2020

Στη λίστα των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιλαμβάνονται από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, μέχρι καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, κ.ά. Οπότε μειώνονται σχετικά οι περιπτώσεις των πολιτών που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό και θα τιμωρηθούν με πέναλτι φόρου.

Παράλληλα, θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν ηλεκτρονικών αποδείξεων 20.000 ευρώ. Το ποσόν των 20.000 ευρώ για τις e-αποδείξεις αντιστοιχεί σε εισόδημα ύψους 66.700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα μέχρι αυτό το όριο, θα πρέπει το 30% των ετήσιων αποδοχών να υποστηρίζεται από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αντίθετα, για όσους έχουν οικονομικές απολαβές πάνω από τα 66.700 ευρώ, δεν υπάρχει όριο 30%, παρά μόνο υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων 20.000 ευρώ.

Φορολογούμενοι που θα έχουν πραγματοποιήσει το 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

Στις δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Τα νέα σενάρια για επιστροφές φόρου και αποδείξεις

Επιστροφές φόρου, «διπλές» αποδείξεις και προσεχώς μεγαλύτερα έπαθλα από τις φορολοταρίες επιστρατεύει το υπουργείο οικονομικών για να αυξήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αυτά βέβαια είναι σενάρια και μόνο, αφού δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό.

Εκτός από το πέναλτι φόρου 22% στο τμήμα των αποδείξεων, που υπολείπεται του 30% τώρα προχωρά σε θετικά κίνητρα. Τα κίνητρα αυτά θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή που το ΥΠΟΙΚ φιλοδοξεί να καταθέσει στη Βουλή πριν το τέλος Φεβρουαρίου.

Επανεξετάζει το διπλό υπολογισμό αποδείξεων από κλάδους που ενοχοποιούνται με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής όπως οι κάθε είδους τεχνίτες ( ηλεκτρολόγοι υδραυλικοί χτίστες ) δικηγόροι γιατροί μηχανικοί αυτοκινήτων μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια κτλ.

Οι αποδείξεις αυτές εφόσον συλλέγονται δια της ηλεκτρονικής οδού θα μετρούν διπλά για τη συλλογή του ελάχιστο ποσοστό του 30%. 

Επιπλέον θα θεσπιστεί μια επιστροφή φόρου για την συλλογή αποδείξεων πάνω από το 30%, που είναι το ελάχιστο για κάθε φορολογούμενο. Το ποσοστό επιστροφής θα ξεκινά από το 1% του επιπλέον του 30% μέχρι και 10% για πολύ μεγάλα ποσοστά ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα