Από το εξωτερικό τα 12 νέα κρούσματα - Συναγερμός στο αεροδρόμιο

12 κρούσματα κορονοϊού στην πτήση από Ντόχα και καραντίνα για τους 91 επιβάτες της πτήσης. Ανακοινώθηκε προσωρινή αναστολή των πτήσεων από Κατάρ.

Η Πολιτική Προστασία διευκρίνισε λίγη ώρα μετά τη σημερινή έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 19 νέα θετικά κρούσματα κορονοϊού πως στη χθεσινή πτήση της Qatar Airlines από την Ντόχα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

«Ελευθέριος Βενιζέλος», βρέθηκαν 12 θετικά στον ιό δείγματα «κατόπιν της διενέργειας του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19» που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια των αρχών.

Εννέα (9) από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο (2) Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα (1) άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Υπενθυμίζεται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 19, εκ των οποίων 12 σε ταξιδιώτες που αφίχθηκαν με πτήση από το εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ νωρίτερα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.937, κατά την ίδια αναφορά του Οργανισμού, ενώ οι θάνατοι παραμένουν 179.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, και όπως αναφέρει η ΓΓΠΠ, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για 7 ημέρες ως στενές high και low risk επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του 7ημέρου.

Τέλος, η ΓΓΠΠ ανακοίνωσε ότι μετά τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα οι πτήσεις από και προς το Κατάρ αναστέλλονται έως και τις 15 Ιουνίου 2020.

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα;

Υπενθυμίζεται πως η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την προστασία από την «εισαγωγή» κρουσμάτων κορονοϊού αφορά στο να επιτραπούν σταδιακά πτήσεις προς την Ελλάδα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, στους οποίους θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ.

Αντίστοιχα, οι Χ. Θεοχάρης και Μ. Κόνσολας αναφέρθησαν την περασμένη εβδομάδα σε «τέσσερις πυλώνες» υγειονομικής ασφάλειας: «Πρώτον, η προσεκτική επιλογή των χωρών προέλευσης τουριστών με υγειονομικά κριτήρια, δεύτερον, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα επιτρέψουν τη συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης από τους ειδικούς, τρίτον, τα ανακοινωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξασφαλίζουν τη μείωση της διασποράς της νόσου και τέταρτον, η υγειονομική θωράκιση κάθε προορισμού ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι ούτε οι επισκέπτες, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ και κάθε συναρμόδια υπηρεσία να ενισχυθεί κάθε προορισμός».

Ο σημερινός συναγερμός, ωστόσο, στο αεροδρόμιο καταδεικνύει πως η παραπάνω στρατηγική έχει «τρύπες» - με τον ίδιο τον Σωτήρη Τσιόδρα να είχε τονίσει, εξάλλου, πως το «άνοιγμα» του τουρισμού συνιστά έναν κίνδυνο με απρόβλεπτες συνισταμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο πως η σημερινή ανακοίνωση νέων κρουσμάτων στη χώρα δε θυμίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων ημερών, γίνεται σαφές πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, όπως έχουν προειδοποιήσει πολλάκις οι ειδικοί. Το καλοκαίρι προμηνύεται «δύσκολο», λοιπόν, και στη θέση των συνεχών εξαγγελιών για «success story» πρέπει να υπάρξουν έργα και αυξημένη επαγρύπνηση.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο τουρισμός στην Ελλάδα θα εισέλθει σε μεγαλύτερη περιπέτεια από αυτή που έτσι κι αλλιώς καλείται να διανύσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα