Απελπισία στα λασπόνερα: Οι 4 «πληγές» της Θεσσαλίας - Παραμένει κομμένη στα «δύο» η Ελλάδα

Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel. Μάχη μία εβδομάδα μετά με τις λάσπες και τις πλημμύρες. Παραμένουν αποκλεισμένα χωριά, λίμνη η Εθνική Οδός.Ο θεσσαλικός κάμπος είναι αγνώριστος. Τεράστιες εκτάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό, μία εβδομάδα μετά την κακοκαιρία, με την Εθνική Οδό να μοιάζει με μία απέραντη λίμνη. Οι…

Ζημιές σε σπίτια, σχολεία, κρατικές υποδομές

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Όλος ο

θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο βασίλειο λάσπης.

Αδύνατη συνεχίζει όμως να παραμένει η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά. Σε ορισμένα η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκες και μεγάλα μηχανήματα, σε άλλα μόνο από αέρος ενώ στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας δεν έχει φτάσει ακόμη ο κρατικός μηχανισμός.

Τώρα, το βάρος πρέπει να δοθεί στην καταγραφή των ζημιών, ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών και η επαναφορά πόσιμου νερού και ρεύματος.

Καλλιεργήσιμη γη

Χρειάζεται άμεσα η τεχνική και επιστημονική συνδρομή προκειμένου να επανέλθει η δυνατότητα καλλιέργειας της γης, καθώς στην περιοχή ο πρωτογενής τομέας είναι το σημαντικότερο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας.

Μόνο στη Θεσσαλία παράγεται το 71% του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, γίνεται το 50% της παραγωγής τυριών, το 18,5% του γάλακτος, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες.

Η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, καθώς παράγει το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού. Ακόμη στη Λάρισα έχουμε τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας. Με τη νέα καλλιεργητική περίοδο να ξεκινά τον Νοέμβριο, είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις τελικά θα είναι καλλιεργήσιμες.

Keywords
Τυχαία Θέματα