Αντώνης Σαμαράς: Η ισχυρή ομάδα μέσα στη ΝΔ και ο αιφνιδιασμός Μητσοτάκη

Κόμμα μέσα στο κόμμα αποτελεί πλέον η ισχυρή ομάδα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και έριξε προειδοποιητικές βολές στο Μέγαρο Μαξίμου, τηρώντας διακριτικές αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική σε κρίσιμα σημεία της, όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα ελληνοτουρκικά και τη συναίνεση.

Ο Αντ. Σαμαράς, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

που ήταν εμφανές ότι αιφνιδιάστηκε, τόσο από το περιεχόμενο της ομιλίας του όσο και από την έντασή, έδειξε ότι «είναι πολύ σκληρός» για να τελειώσει πολιτικά και ουσιαστικά υπερασπίστηκε διαχρονικές θέσεις του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε -τα παιχνίδια της ζωής και της μοίρας- ακριβώς 10 χρόνια μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ να διαφοροποιηθεί πλήρως από τον Κυρ. Μητσοτάκη βάζοντας με ένταση στο δημόσιο διάλογο μια σκληρή δεξιά ατζέντα, κατά τους επικριτές του.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός, εν μέσω της συζήτησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας και διαισθανόμενος ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν τον έχει στη λίστα των πιθανών υποψηφίων, αποφασίζει να παίξει το δικό του παιχνίδι, όπως αυτός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα στο χώρο της ΝΔ. Εξάλλου, εάν δεν ήταν η ομιλία του, η οποία και προκάλεσε πολιτικό σεισμό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, το συνέδριο θα ήταν παγερά αδιάφορο ως προς την πολιτική του χροιά και θα προσομοίαζε με διευρυμένη σύναξη think tank με καλεσμένους που ανέλυσαν το θέμα τους σε διάφορες θεματικές.

Ο Αντ. Σαμαράς όμως αρχίζει και κινείται όπως παλιά, στη λογική, «τι είχε και τι έχασε» και επέλεξε να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τον Κυρ. Μητσοτάκη που έχει σε κρίσιμα ζητήματα, αλλάξει πλήρως άποψη σε σχέση με ότι έλεγε προεκλογικά.

Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για «λαθρομεταναστευτικό» πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο με κλειστά κέντρα, είπε όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα τάχθηκε και υπέρ της αποδέσμευσης της Ελλάδας από αυτή, αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας, ενώ σε όσοι από τη ΝΔ μιλάνε για μετριοπάθεια, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με αυτούς που έστησαν σκευωρίες, αναφερόμενος ουσιαστικά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, θυμήθηκε και την παλαιότερη ρητορική του για την Ε.Ε. -κυρίως την περίοδο της Πολιτικής Άνοιξης- και μίλησε για την ευρω-γραφειοκρατία που δεν μπορεί να διευθετήσει, όπως είπε τις θα γίνει με τις 4 χιλ. ασυνόδευτα παιδιά και γι’ αυτό καλό θα είναι να μην κάνει υποδείξεις.

Ο Αντ. Σαμαράς στο θέμα της συναίνεσης όμως άφησε και αιχμές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της ΝΔ το καλοκαίρι του 2015, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ουσιαστικά έστειλε μήνυμα κατά της δεύτερης θητείας Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Μεσσήνιος το περασμένο τριήμερο είδε πάρα πολύ κόσμο και μάλιστα διοργανώθηκε και σύναξη, βουλευτών και στελεχών, ουσιαστικά για να θυμηθούν και να εορτάσουν την νίκη του Αντ. Σαμαρά, στις 29 Νοεμβρίου 2009, απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη και την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή σχηματοποιείται ένα εσωτερικό κίνημα στην ΚΟ της ΝΔ υπέρ της εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει άλλη άποψη. Υπέρ της υποψηφιότητάς του τάσσονται, ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Περικλής Μαντάς, ο Διονύσης Σταμενίτης, ο Φώντας Μπαραλιάκος, ο Νότης Μηταράκης, η Σοφία Βούλτεψη, ο Κώστας Βλάσσης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Νίκος Ταγαράς, ο Στέργιος Γιαννάκης και ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, και οι ευρωβουλευτές, Γιώργος Κύρτσος, Μαρία Σπυράκη Μίλτος Χρυσομάλλης, Κώστας Τζαβάρας και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Κεντρικά σημεία της ομιλίας Σαμαρά

Α. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κονδυλοφόροι του αποκαλούν αυτές τις απόψεις «ακροδεξιές»! Όποιος τους αποκαλεί λαθρομετανάστες, είναι «ακροδεξιός», λέει…Όποιος θέλει να τους βάλει σε κλειστά κέντρα, όποιος θέλει να τους επαναπατρίσει, είναι «ακροδεξιός», λέει…

Όποιος, θέλει να ελέγξει τις ΜΚΟ που ευθύνονται για τα αίσχη της Μόριας, είναι «ακροδεξιός», λέει…Θέλετε και το καλύτερο;

Εμείς λέμε αυτά ακριβώς που λέει σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του «μεταρρυθμιστικού κέντρου» στην Ευρώπη! «Ακροδεξιός» και ο Μακρόν; Αλλά εδώ ούτε και τον πατέρα Αντώνιο δεν σεβάστηκαν! Τον άνθρωπο που λειτουργεί την «Κιβωτό του Κόσμου» και περιθάλπει παιδιά κάθε προέλευσης εδώ και 20 χρόνια! Τον άνθρωπο που τίμησε η Ευρώπη για το ανθρωπιστικό του έργο.

Κι αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο τον κατήγγειλαν ως… «ρατσιστή» και «ξενοφοβικό». Στον Μακρόν θα δίσταζαν; Ή σε εμάς, πολύ περισσότερο; Μην τους ακούτε λοιπόν! Μην περιμένετε «καλή κουβέντα» από αυτούς…Σε παραζάλη βρίσκονται…Αλλά η κοινωνία βράζει. Και την κοινωνία πρέπει να αφουγκραστούμε!».

Β. Ας πάμε τώρα στη Συμφωνία των Πρεσπών: Φάνηκε πια, πως είναι μια πολύ επιζήμια, μια απαράδεκτη Συμφωνία, όπως ακριβώς είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή. Κι εμείς και άλλα κόμματα…

Ότι η Ελλάδα έδωσε τα πάντα από την αρχή – και όνομα και αναγνώριση εθνότητας και αναγνώριση γλώσσας – ενώ τα Σκόπια υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο μέλλον, αν και εφ’ όσον προχωρήσει η ένταξή τους στην Ευρώπη! Που δεν εξαρτάται όμως, ούτε από μας, ούτε από τα Σκόπια…Δεχθήκαμε λοιπόν στις Πρέσπες ένα ψέμα! Αναγνωρίσαμε έναν αλυτρωτισμό που δημιουργεί προβλήματα τόσο με μας όσο και με άλλα κράτη της περιοχής…

Που προκαλεί ήδη τριβές, μέσα στα κράτη και ανάμεσα στα κράτη – τριβές που δεν υπήρχαν πριν! Και που μέσα στα ίδια τα Σκόπια προκαλεί πλέον σοβαρούς τριγμούς…Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη… 

Γ. Δεν είναι «φαιδρότητες» οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή…Είναι ευθεία απειλή!–Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Έβρο…–Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
–Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μιαν σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης – που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της. Προσοχή: χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία…
Πάντως, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί…
Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν! Κάποιοι φαντάζονται ότι θα «λύσουν» και τις διαφορές μας με την Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που δήθεν «έλυσαν» και το Μακεδονικό! Δηλαδή, όπως μας τα λένε, η Ελλάδα, πρέπει να υποχωρεί πάντα, απέναντι σε όλους: είτε απέναντι στους πιο αδύναμους είτε στους πιο ισχυρούς!
Γιατί δεν το λένε ανοικτά; Θέλουν την Ελλάδα, να γίνει ο εύκολος σάκος του μπόξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα!Μήπως αυτή η Σχολή σκέψης υπονοεί τη Φινλανδοποίηση της Ελλάδας;Τους το λέω: Η «Φινλανδοποίηση» δεν θα περάσει εδώ!

Δ. Χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες. Αλλά συναίνεση για να χτυπήσουμε τις στρεβλώσεις και ό,τι μας κρατά πίσω. Όχι «συναίνεση» με τους υποστηρικτές του μπάχαλου! Όχι «συναίνεση» με όσους στηρίζουν τα «τάγματα εφόδου»! Είτε της Χρυσής Αυγής είτε της ακροαριστερής τρομοκρατίας…Όχι «συναίνεση» με όσους ανοίγουν τα σύνορα σε λαθρομετανάστες! Όχι «συναίνεση» με όσους κατασκεύασαν σκευωρίες, που σήμερα σαν βόμβες γυρνάνε πάνω στα κεφάλια τους.Όχι «συναίνεση» με όσους εχθρεύονται την ανταγωνιστικότητα και υπονομεύουν κάθε φιλελεύθερη μεταρρύθμιση.

Ε. Δεν ασκώ κριτική μόνο στις ακραίες θέσεις της Αριστεράς. Πολέμησα κάθε ακραία θέση! Και αισθάνομαι υπερήφανος γιατί κι εγώ συνέβαλα να καταλάβει ο απλός Έλληνας ότι όποιοι οργανωμένα διχάζουν το λαό,
τραυματίζουν βαθιά και την ίδια τη δημοκρατία. Γι’ αυτό και επέμενα συνεχώς, όπως έγινε και με την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, που την πολέμησα αποφασιστικά – ότι είναι άλλο η άδολη αγάπη για την Πατρίδα και άλλο η δολερή πατριδοκαπηλία. Κι ότι τη σημαία μας, δεν θα την αφήσουμε να γίνει μονοπώλιο ενός κόμματος, γιατί η σημαία μας είναι σύμβολο ταυτότητας του Έθνους και του Λαού μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα