Ανοίγουν τα σχολεία: Τι πρέπει να ξέρουμε σε περίπτωση κρούσματος

Όσα πρέπει να ξέρουν μαθητές, γονείς και καθηγητές σε περίπτωση που υπάρχει θετικό κρούσμα σε σχολείο.

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των σχολείων. Την Δευτέρα - και όπως είναι γνωστό - το κατώφλι των σχολείων περνάνε οι μαθητες της Γ΄ Λυκείου, ενώ μία εβδομάδα αργότερα – 18 Μαΐου – θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τι

πρέπει όμως να ξέρουμε σε περίπτωση κρούσματος. Ποιες οι διαδικασίες και πότε επιστρέφει ο μαθητής στο σχολείο. 

Αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση που το μοριακό διαγνωστικό τεστ βγει θετικό, θα ενημερώνονται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ στην συνέχεια θα επικοινωνεί με τη σειρά του με τον υπεύθυνο του σχολείου για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια τάξη, συμμαθητές σε εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.).

Παράλληλα, θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.

Ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέφουν μετά από 10 ημέρες.

Αν το τεστ βγει αρνητικό

Σε περίπτωση που το τεστ βγει αρνητικό, ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως συρροή κρουσμάτων ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 μεταξύ μαθητών ή και εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε διάστημα 14 ημερών.

Σε αυτήν την περίπτωση θα διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος για 10 ημέρες.

Θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων που κινήθηκαν τα κρούσματα και θα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση επαφών. 

Οι μαθητές (ή το προσωπικό) που νόσησαν θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέφουν μετά από 10 ημέρες.

Σε περίπτωση εμφάνισης 3 ή περισσοτέρων σποραδικών κρουσμάτων στην εκπαιδευτική μονάδα σε διάστημα 14 ημερών θα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση.

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά

Keywords
Τυχαία Θέματα