Ανησυχία για τον «κύριο» σεισμό στην Εύβοια - «Δύσκολη εβδομάδα, προετοιμασμένοι για το χειρότερο»

Δεν γνωρίζουν οι σεισμολόγοι ακόμα αν ο χθεσινοβραδινός σεισμός στην Εύβοια ήταν ο κύριος.Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται πολίτες αλλά και σεισμολόγοι μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν την Τρίτη 29/11 με επίκεντρο τη νότια Εύβοια και έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στην Αττική,…

Τι λένε Λέκκας, Παπαδόπουλος, Τσελέντης

Αναφορικά με τον χθεσινοβραδινό σεισμό, ο Ευθύμιος Λέκκας έδωσε την δόνηση στα 5,2 Ρίχτερ και συνέστησε για αρχή

«ψυχραιμία».

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η περιοχή δεν έχει να δώσει μεγάλο σεισμό». «Δεν εμφανίζεται το ρήγμα στην επιφάνεια, είναι σε βάθος, μιας και δεν έχει δώσει σημαντική δραστηριότητα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια», όπως είπε. «Είμαστε επιφυλακτικοί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος», είπε ο κ. Λέκκας.

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια» ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι υπάρχει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα είναι θετικό καθώς ως φαίνεται, εκτονώνεται η κατάσταση.

Ο Άκης Τσελέντης από πλευράς του δεν κρύβει την ανησυχία του αλλά τονίζει πως πρέπει να δούμε την εξέλιξη. Ταυτόχρονα όμως έκανε αναφορά και στις Αλκυονίδες και για το τι σεισμό μπορούν να δώσουν.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, δείχνοντας έναν χάρτη στο κινητό του, εξήγησε ότι οι μπλε και πράσινες κηλίδες είναι οι μετασεισμοί.

«Βλέπετε και μια κόκκινη γραμμή (…) ήταν οριζόντιο ρήγμα με κατεύθυνση προς Αθήνα, η ενέργεια του ρήγματος "έφυγε" προς την Αθήνα, και γι’ αυτό ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην πρωτεύουσα» σημείωσε ο καθηγητής.

«Το ρήγμα αυτό δεν έχει δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό, άντε να δώσει 5,3, έτσι πιστεύω» σχολίασε ο Άκης Τσελέντης. «Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει πολύ μικρές διαστάσεις για να επηρεάσει άλλα ρήγματα» πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε δε, η περιοχή αυτή (στην Εύβοια) «εδώ και τόσα χρόνια δεν μας έδινε σεισμούς». «Όταν πριν από πολλά χρόνια ήθελαν να κάνουν πυρηνικό σταθμό η μόνη περιοχή που επέλεξαν ήταν αυτή γιατί δεν είχε σεισμικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα μας είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια… Οι κάτοικοι πρέπει να τα αποφεύγουν, ειδικά αν έχουν κάποιες ρωγμές» τόνισε.

Αναφορικά με τον φόβο του για τις Αλκυονίδες, ο κ. Τσελέντης ανέφερε πως «δυο περιοχές μαζεύουν ενέργεια, η μια στο Ιόνιο, δεν ανησυχώ καθόλου, έχει υποστεί αυτή μεγαλύτερους σεισμούς, άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, και η περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού, η περιοχή των Αλκυονίδων, η οποία έχει 40 χρόνια να δώσει σεισμό. Εκεί μαζεύεται ενέργεια» εξήγησε ο κ. Τσελέντης.

«Κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια, 3,4,5 χρόνια, θα έχουμε κάποιο γεγονός. Μπορεί να φτάσουμε και στα 6 Ρίχτερ» δήλωσε.

Πάντως ο συνάδελφος του κ. Τσελέντη, Γεράσιμος Παπαδόπουλος έχει διαφορετική άποψη περί Αλκυονίδων.

Μιλώντας, το πρωί της Τετάρτης (30/11) στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» έκανε λόγο για ασυνεννοησία των σεισμολόγων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος -χωρίς να τον κατονομάσει- αναφέρθηκε στον κ. Τσελέντη, λέγοντας πως «δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για αν αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ, ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας (σ.σ. στις Αλκυονίδες), κι αυτό να λέγεται από επίσημα χείλη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση».

«Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το πούμε, χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και περισσότερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων. Νομίζω ότι φτάνει το μήνυμα εκεί που πρέπει να φτάσει» κατέληξε.

Ενώ προχώρησε και σε ανάρτηση στο facebook λίγο μετά γράφονγτας μεταξύ άλλων «Όποιος άνοιξε χθες δημόσια συζήτηση για τις Αλκυονίδες να την κλείσει αμέσως. Ούτε σοβαρά στοιχεία έχουμε αλλά ούτε επιτρέπεται να το συζητάμε δημόσια τη στιγμή που είναι σε πλήρη διέγερση η Εύβοια», υποννοώντας για ακόμα μια φορά τον Άκη Τσελέντη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με Άκη Τσελέντη ο Ευθύμιος Λέκκας

Τους φόβους του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκη Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στην περιοχή των Αλκυονίδων, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας . Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.

Όπως διευκρίνισε δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια: «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια, οι πολυκατοικίες, οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα