Ανεβάζει στροφές για την αλλαγή του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση

Ανεβάζει στροφές για την αλλαγή του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση - Ετοιμάζεται για κύκλο επαφών με τα κόμματα, πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου

Με βασικό νομοσχέδιο αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου προχωρά τις πρώτες μέρες του 2020 η κυβέρνηση. Ήδη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που συζήτησε το θέμα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου, ετοιμάζεται για κύκλο επαφών με τα κόμματα πριν την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο νέος εκλογικός νόμος

θα επαναφέρει το μπόνους και ουσιαστικά θα είναι μια παραλλαγή του νομοθετήματος του Κώστα Σκανδαλίδη που μετέπειτα έγινε νόμος Παυλόπουλου με την αύξηση από 40 σε 50 έδρες ως «δώρο» για το πρώτο κόμμα.

Το σημερινό σχέδιο της κυβέρνησης έχει στον πυρήνα του ότι το μπόνους θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. «Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%. Το μεγαλύτερο μπόνους που θα δίνεται θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα» είπε πρόσφατα ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Βήμα.

Η κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι δεν υπάρχει αλλοίωση και παραμόρφωση της ψήφου των πολιτών και μάλιστα τονίζεται πως ο ελληνικός εκλογικός νόμος, που είναι αναλογικός κατά 85% με μπόνους στο πρώτο κόμμα, αντιμετωπίζεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ως μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου.

«Η πολιτική σταθερότητα που προσφέρει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις είναι που διαφοροποιούν τη δική μας χώρα από πολλές άλλες οι οποίες δυσκολεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του και συμπλήρωσε: «Δείτε τι γίνεται στην Ισπανία. Εμείς εδώ έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση η οποία έχει λάβει ισχυρή εντολή από τον λαό. Η ισχυρή  εντολή πρέπει να οδηγεί σε ισχυρή κυβέρνηση».

Στο νομοθετικό προγραμματισμό της κυβέρνησης υπάρχουν νομοσχέδια που θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις.

Ήδη κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit και ακολουθεί αυτό για την ενίσχυση της οικογένειας και του παιδιού με τη θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης.

Τα νομοσχέδια που αναμένεται να προκαλέσουν εντάσεις, είναι για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης σχετικά με την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, αυτό για τις πορείες που θα είναι και πεδίο σύγκρουσης με την αντιπολίτευση και τα κόμμα της αριστεράς. Η κυβέρνηση επ’ αυτού τονίζει ότι θα διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν και να διεκδικούν, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και αφετέρου το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής ζωής, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο.

Εν συνεχεία, στο νομοθετικό προγραμματισμό περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια για τα υδατοδρόμια, για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. 

Keywords
Τυχαία Θέματα