Αναδρομικά: Κερδισμένοι οι νέοι συνταξιούχοι από το 2019

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Η κατηγορία που θα βγει ωφελημένη.

Ο τρίτος κατά σειρά επανακαθορισμός των (παλαιών) συντάξεων θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες χωρίς, ωστόσο, οι εκατοντάδες χιλιάδες των ασφαλισμένων να έχουν επίσημη ενημέρωση. Πόσο μάλιστα να γνωρίζουν αναλυτικά για τις εισφορές που πλήρωσαν, τι ποσό αναλογούσε στον καθένα να πάρει, πόσα έχουν περικοπεί, τι ποσά πηγαίνουν για την Εισφορά Αλληλεγγύης και, εν τέλει, τι εισπράττει

έκαστος…

Οι αναπροσαρμογές αφορούν αποκλειστικά σε συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης καθώς αναπροσαρμόστηκαν τα ποσοστά ανταποδοτικής σύνταξης (από 40% επί του μέσου μισθού για την περίοδο 2002 και μέχρι την αίτηση συνταξιοδότησης με 40 χρόνια ασφάλισης, σε 50% με τα ίδια στοιχεία), κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της 4ης Οκτωβρίου 2019. Κατά συνέπεια, μετά τον τρίτο επανϋπολογισμό (αρχικός υπολογισμός σύνταξης, επανακαθορισμός με βάσει τον νόμο Κατρούγκαλου από 1/1/2019 και ο τρέχων), τα αναδρομικά γι’ αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων θα είναι τουλάχιστον 19 μηνών.

-Η πρώτοι παρτίδα των νέων-ανακαθορισθέντων συντάξεων θα καταγραφεί τέλος του μήνα με τις συντάξεις Ιουνίου. Πρόκειται για αίτησης που υποβλήθηκαν μετά τις 12/5/2016 και αφορούν σε εκκαθαρίσεις με βάσει το νόμο 4387/16 (Κατρούγκαλου).

-Στα τέλη Ιουνίου και με τις συντάξεις Ιουλίου θα εκκαθαριστούν οι παλαιές συντάξεις οι οποίες είχαν αιτηθεί μέχρι 12/5/2016 με το παλιό ασφαλιστικό σύστημα.

Ωστόσο και παρά τις καλλιεργηθείσες, εκ μέρους της κυβέρνησης, προσδοκίες τα στοιχεία δεν είναι με το μέρος των συνταξιούχων. Από αυτόν τον επαναπροσδιορισμό των ποσών μια μικρή κατηγορία θα βγει ωφελημένη. Αναλυτικά:

Πέντε κατηγορίες

1.Οι συνταξιούχου που προσδοκούν ακόμη και 100 ή 150 ευρώ προσαύξηση το μήνα (πέραν των αναδρομικών) είναι όσοι κατέθεσαν αίτηση μετά την 1/1/2019 και έχουν κοντά στα 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό οσοσδήποτε πάνω από 1.000 ευρώ. Και αυτό καθώς οι αιτηθέντες σύνταξης κατά τα τελευταία 2-2,5 έτη είναι η μόνη κατηγορία που δεν έχει «προσωπική διαφορά». Δηλαδή δεν παίρνει παραπάνω απ όσα προβλέπει ο νόμος 4387/16, οπότε αυτά τα ποσά διατηρήθηκαν σαν προσωπικό «κουτάκι» το οποίο θα επαλειφθεί από μελλοντικές αναπροσαρμογές.
Όμως, πολλές από τις εν λόγω αίτησης δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη (πάνω από 170.000 εκκρεμότητες). Κατά συνέπεια η διόρθωση θα γίνει με την… έκδοση της σύνταξης.

2.Για αιτήσεως από 13/5/2016 μέχρι τέλους του 2016 προβλεπόταν η απόδοση του 50% της διαφοράς (μεταξύ παλαιού τρόπου υπολογισμού και του νόμου Κατρούγκαλου), στις περιπτώσεις που υπήρχε απόκλιση άνω του 20%. Κατά συνέπεια, πολλοί συνταξιούχοι θα δουν την διόρθωση στα… χαρτιά (και απλώς η προσωπική διαφορά» θα «κοντύνει» περισσότερο).

3.Οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αίτηση το 2017 έχουν προσωπική διαφορά ίση με το 33%, στις περιπτώσεις που πρόεκυπτε απόκλιση άνω το 20%.

4.Η προσωπική διαφορά διατηρήθηκε, ελαφρώς μειωμένη, και για τις αιτήσεις του 2018, και αφορούσε στο 25% της απόκλισης μεταξύ παλαιού και νέου τρόπου υπολογισμού.

5.Οι παλιοί συνταξιούχου (σ.σ. οι σχετικές αλλαγές θα φανούν στα τέλη Ιουνίου), που είχαν καταθέσει αίτηση μέχρι 12/5/2016 έχουν, κατά κανόνα, καλύτερες συντάξεις εν σχέσει με τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τις διορθώσεις Βρούτση (αύξησε το ποσοστό ανταπόδοσης στο 50% για 40 έτη ασφάλισης από 40% που ίσχυε). Κατά συνέπεια, ελάχιστοι θα δουν αυξήσεις στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ οι υπόλοιποι θα περιορίσουν στον περιορισμό της προσωπικής τους διαφοράς…

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑΣΥΝΤΑΞΕΙΣΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναδρομικά, Κερδισμένοι, 2019,anadromika, kerdismenoi, 2019