Αλλαγή εκλογικού νόμου πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θέλει ο Μητσοτάκης

Ο Μητσοτάκης φέρνει τον εκλογικό νόμο πριν την εκλογή ΠτΔ. Στόχος ο έλεγχος της Κ.Ο. της ΝΔ, με φόντο και την επίμαχη ψηφοφορία, μιας και που πολλές είναι οι «γαλάζιες» ενστάσεις για τα ονόματα που έχουν ακουστεί

Την επιτάχυνση των διαδικασιών κατάθεσης και ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει πολύ γρήγορα στην

ψήφιση της κατάργησης της απλής αναλογικής με βασικό στόχο να ελέγξει πλήρως τους βουλευτές της ΝΔ, καθώς υπάρχει η απειλή των πρόωρων εκλογών με απλή αναλογική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τους 158 βουλευτές που είναι σήμερα στο Κοινοβούλιο, δεν θα επανεκλεγεί σίγουρα το 1/3, περίπου 50.

Ο βασικός λόγος που ο Πρωθυπουργός επιλέγει να επιταχύνει τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι μήπως ως τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές ο ήδη ψηφισμένος εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική, αρχίσει να παράγει πολιτικά αποτελέσματα.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με τη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ότι η απλή αναλογική φοβίζει τη ΝΔ, όχι για την ακυβερνησία, αλλά για την ενότητα του κόμματος.

Ένα άλλο ζήτημα που συζητούν στη ΝΔ και το συνδυάζουν με τις κινήσεις Μητσοτάκη, είναι ότι η αναλογικότητα του μπόνους κρύβει παγίδες διότι εάν αυτό διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, ο εκάστοτε «δελφίνος» μπορεί να εκβιάζει την ηγεσία απειλώντας ότι από τη στάση του θα εξαρτάται εάν το μπόνους θα είναι 20 ή 50 έδρες.

Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός προχωρά γρήγορα στην κατάργηση της απλής αναλογικής, ενώ υπάρχει και το σενάριο των διπλών εκλογών για να καεί το ισχύον εκλογικό σύστημα. Μόνο που οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από ένα χρόνο, από την 7η Ιουλίου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει δέσμιους τους βουλευτές του, διότι εάν ο εκλογικός νόμος ερχόταν μετά την προεδρική εκλογή ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί και πως θα υπάρξουν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί. Επίσης, αξιοποιείται και ένα άλλο χαρτί από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό του ανασχηματισμού και η διαρροή που γίνεται είναι ότι έρχονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με στόχο να ελεγχθούν οι βουλευτές και να μην τοποθετηθούν αρνητικά στις όποιες αποφάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη.

Σε αυτό το σκηνικό, η Κ.Ο. της ΝΔ έχει σπάσει τα τρία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η μεγαλύτερη ομάδα των καραμανλικών στηρίζει την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου, τον οποίο επιθυμεί στο Προεδρικό για μια ακόμα πενταετία και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Υπάρχει η ισχυρή ομάδα των «σαμαρικών» που θέλει Αντώνη Σαμαρά και από την άλλη είναι οι βουλευτές που θα στηρίξουν την όποια επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Τις τελευταίες ώρες και πάλι άρχισαν τα σενάρια για Μαρία Δαμανάκη ή Αννα Διαμαντοπούλου (σ.σ. τάχθηκε υπέρ της δημόσια πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου που έχει άριστες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά), ενώ σε πιο προωθημένους κύκλους συζητείται έντονα το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Μάλιστα, η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι η πλευρά Μητσοτάκη θέτει εκτός πλαισίου τον καραμανλικό Παυλόπουλο, διότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Κ. Καραμανλής είναι κατά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, άποψη που στηρίζει ο Κ. Σημίτης, οι εκσυγχρονιστές και πριν λίγο καιρό το είδε θετικά ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ντόρα Μπακογιάννη, κ.α.

Το παιχνίδι είναι σκληρό και στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα δεχθεί συμβιβασμούς στα εθνικά ζητήματα. Ο ίδιος είχε φροντίσει τον περασμένο Οκτώβριο από το βήμα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του Πρ. Παυλόπουλου, να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί και να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαίες δεν είναι πολλές δηλώσεις υπέρ του Πρ. Παυλόπουλου, όπως της Ολγας Κεφαλογιάννη, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Νίκου Δένδια, του Νικήτα Κακλαμάνη, κ.α., ενώ σε αυτή τη γραμμή είναι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Την ίδια στιγμή το άλλο άγχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εξουδετερώσει και τον Αντώνη Σαμαρά που επιθυμεί την Προεδρία της Δημοκρατίας και ήδη έχουν εμφανιστεί υπέρ του με δηλώσεις τουλάχιστον 15 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μάκης Βορίδης.

Πρόσφατα επί της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, το πρωθυπουργικό επιτελείο αλλοίωσε την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη και την αναφορά του στον πρώην Πρωθυπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα