Αλέξης Τσίπρας: Ταυτότητα
Πέντε δικηγόροι, τέσσερις πανεπιστημιακοί, τρεις επιχειρηματίες, τρεις από το θέατρο, δυο μηχανικοί, τρεις οικονομολόγοι, ένας γιατρός, ένας φαρμακοποιός, ένας δημοσιογράφος, μία χημικός…
Είναι η επαγγελματική γεωγραφία της «νέας φρουράς» του Αλέξη Τσίπρα, όπως την παρουσίασε η «Καθημερινή».
Προστίθεται το «επιστημονικό Συμβούλιο» του αυτοαναφορικού «Ινστιτούτου Τσίπρα» και η «ομάδα Σιακαντάρη» που εκπόνησε το ανούσιο «Μανιφέστο».
Δίπλα του η «ομάδα των οκτώ» για την οργανωτική δουλειά, με επικεφαλής
Όλοι «οι άνθρωποι του προέδρου» μαζί με τους «πολιτικούς» που αναμένονται από τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν αυτό που ο Νίκος Κοτζιάς ονόμασε «χώρο Τσίπρα».
Θα εμφανιστεί κάποια στιγμή ως πολιτικός φορέας, με επιδίωξη κοινοβουλευτικής επικράτησης.
Ειρήσθω ένα παρόδω, που θα έλεγαν οι παλαιοί καθαρευουσιάνοι, παρά τις διακηρύξεις για διαφάνεια και ανοικτή πολιτική σχέση με την κοινωνία, η προετοιμασία ολοκληρώνεται στο ημίφως και τα τελικά χαρακτηριστικά του θα προκύψουν εξ αποκαλύψεως.
Προς το παρόν «ειδικοί» υπάρχουν. Λαό δεν βλέπουμε – στις συγκεντρώσεις Τσίπρα. Η σύνθεση των «επιτελείων» υποδηλώνει ότι το παλαιό κατ’ εξοχήν σύνθημα της Αριστεράς, «εργάτες, αγρότες και φοιτητές» δεν φτάνει στη λεωφόρο Αμαλίας.
Με αυτό το -πολιτικό;- προσωπικό, αν θυμίζει κάτι το «κόμμα Τσίπρα» είναι το παλαιό «ΚΚΕ εσωτερικού», στο οποίο κυριαρχούσαν οι διανοούμενοι. Στο «πιάνο και γαλλικά» που τους καταλόγιζε τότε η υπόλοιπη Αριστερά, προστίθενται τώρα οι τεχνοκράτες. Λαϊκό κόμμα δεν το λες.
Η «ταξική» σύνθεση του επιτελείου Τσίπρα αποπνέει ελιτισμό: ξεχωρίζουν οι επιστήμονες, αλλά λείπουν οι συνδικαλιστές, οι συνεταιριστές, οι αυτοδιοικητικοί και οι εκπρόσωποι των μη προνομιούχων.
Ενσωματώνει στον πυρήνα του νέου κόμματος τον «αφρό» της κοινωνίας, αλλά δεν ενδιαφέρεται -ή δεν μπορεί να προσελκύσει- για τη στελέχωσή του, εργάτες, υπάλληλους, ανθρώπους της υπαίθρου, νεολαίους και συνταξιούχους. Αυτοί προορίζονται για ψηφοφόροι, ή για απλά μέλη του κόμματος.
Αν τελικά θα έχει μέλη, ή θα καθιερώσει νέα μορφή κόμματος: ένα στρώμα «ιθυνόντων», υποψήφιοι βουλευτές, και ηγεσία που δεν θα εκλέγεται από κανένα σώμα. Θα προκύπτει ως προϋπόθεση ύπαρξης του φορέα.
Σ’ αυτή την περίπτωση, επειδή πολιτική δεν είναι εργαστηριακή διαδικασία, θα έχει εκ γενετής πρόβλημα: την αντιπροσωπευτικότητα, ως βασική προϋπόθεση πλειοψηφικής δυναμικής.
Το κόμμα, δεν είναι τεχνικό κατασκεύασμα γραφείου, αλλά ανώτερη μορφή οργάνωσης του λαού. Και για να πέτυχει πρέπει να ικανοποιεί έναν βασικό κανόνα: η πολιτική ασκείται δια του λόγου.
Ο Τσίπρας το γνωρίζει, καθώς το σημαντικότερο προσόν του είναι η ευχέρειά του να αυτοσκηνοθετείται. Συνεπώς όσοι μετέχουν στην ευρύτερη ηγετική ομάδα του κόμματος, πρέπει να στέκονται με επάρκεια στον δημόσιο χώρο, σε συνθήκες αντιπαράθεσης με άλλους.
Η κομματική δράση δεν είναι σεμινάριο, αλλά σύγκρουση στην οποία όσοι μετέχουν προσέρχονται με τον προσωπικό εξοπλισμό τους: τον λόγο, τα επιχειρήματα, την ικανότητα «ολικής» αντίκρουσης του αντίπαλου και τη σκηνική παρουσία τους.
Μια χαρά βιογραφικά έχει η νέα «φρουρά του Τσίπρα». Αλλά για να γίνει αποδεκτή ως δύναμη αλλαγής, χρειάζεται προγενέστερη τριβή με συμμετοχή σε κινήματα, εμπειρία σε λαϊκούς αγώνες και πολύ περισσότερο, αν μιλάμε για Αριστερά, ταξική ταυτότητα.
Αλλιώς, θα συνεχίσουν να γεννάνε και τα κοκόρια του Μητσοτάκη…
The post Αλέξης Τσίπρας: Ταυτότητα appeared first on iEidiseis.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άδωνις για φερόμενη φωτογραφία με «άλλη» γυναίκα: «Δεν είμαι εγώ, είναι προϊόν AI»
- Νέες ταυτότητες: Η τελική ημερομηνία για αλλαγή – Έρχεται «μπλόκο» για ταξίδια
- Θεσσαλονίκη: Αδιανόητα όσα λένε οι δράστες του φόνου του 54χρονου - Τον σκότωσαν για περιστέρια
- Παράγουμε στην Ελλάδα: Οι 4+1 ενέργειες που χρηματοδοτεί η νέα δράση
- Μπάγια Αντωνοπούλου: Έφυγα από το «Καλημέρα Ελλάδα» γιατί ήταν δύσκολη η συνεργασία με τον Γιώργο Παπαδάκη
- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι αρρώστησαν μετά από παράξενη «μυρωδιά πιπεριού» μέσα σε κινούμενο τρένο στην Ιαπωνία.
- Πόθεν Έσχες: Οι πολιτικοί αρχηγοί από τον πλουσιότερο στον φτωχότερο
- Ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα: “Ήταν έτοιμοι για πόλεμο, θα γινόταν μακελειό” – “Όπλισε το καλάσνικοφ και στάθηκε στην είσοδο”, συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας
- Τι θέλει να πει στους Έλληνες η εκπρόσωπος της Ρουμανίας στη Eurovision;
- Δημήτρης Νατσιός: Το πόθεν έσχες του προέδρου της «Νίκης»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Αλέξης Τσίπρας: Ταυτότητα
- Ανδρέας Μικρούτσικος: «Ανεπίτρεπτο αυτό που είπε η Klavdia» – «Δείχνει μια λογική ότι εγώ είμαι η Ελλάδα»
- Το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη
- Το Πόθεν Έσχες του Νίκου Δένδια
- Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι από την Εφορία – Στη μάχη τα νέα εργαλεία «PARE», «ΜΙΔΑ» και ΑΙ
- Eurovision: Οι NYT αποκαλύπτουν εκστρατεία 1 εκατ. δολαρίων του Νετανιάχου – Στο τραπέζι η μεταφορά του Ισραήλ στην Ασία
- Τι αγόρασαν, τι πούλησαν και τι κληρονόμησαν πολιτικοί αρχηγοί και υπουργοί – Οι πιο χαρακτηριστικές μεταβολές στα Πόθεν Έσχες
- Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Η στιγμή που οι τρεις ληστές φεύγουν από την τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα – Τους έπεσαν τα λεφτά
- Δίωξη για δύο κακουργήματα στον 58χρονο που άνοιξε πυρ με Ούζι έξω από μπαρ στην Καλλιθέα
- Το Πόθεν Έσχες του Αλέξη Τσίπρα
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Αλέξης Τσίπρας: Ταυτότητα
- Τι αγόρασαν, τι πούλησαν και τι κληρονόμησαν πολιτικοί αρχηγοί και υπουργοί – Οι πιο χαρακτηριστικές μεταβολές στα Πόθεν Έσχες
- Δίωξη για δύο κακουργήματα στον 58χρονο που άνοιξε πυρ με Ούζι έξω από μπαρ στην Καλλιθέα
- Ανδρέας Μικρούτσικος: «Ανεπίτρεπτο αυτό που είπε η Klavdia» – «Δείχνει μια λογική ότι εγώ είμαι η Ελλάδα»
- Το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη
- Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι από την Εφορία – Στη μάχη τα νέα εργαλεία «PARE», «ΜΙΔΑ» και ΑΙ
- Eurovision: Οι NYT αποκαλύπτουν εκστρατεία 1 εκατ. δολαρίων του Νετανιάχου – Στο τραπέζι η μεταφορά του Ισραήλ στην Ασία
- Το Πόθεν Έσχες του Αλέξη Τσίπρα
- Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα αυγά είναι «θησαυρός»: Πώς προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ και πόσα πρέπει να τρώμε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Μια νύχτα μόνο»: H συνάντηση της Αρετής και του Οδυσσέα αλλάζει τα δεδομένα μεταξύ τους
- Χάποελ Τελ Αβίβ: Το αδιανόητο μπάτζετ, η τρέλα για Μοντέρο και... Euroleague με Ιτούδη
- Η μείωση καταθέσεων Ανδρουλάκη, το ακίνητο της Μαρέβα στο Λονδίνο και οι μονοκατοικίες Βελόπουλου
- Ζευγάρι ενστόλων συνελήφθη στο Ηράκλειο - Υπέβαλαν μηνύσεις ο ένας στον άλλον
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το Πόθεν Έσχες που δήλωσε η αρχηγός της «Πλεύσης Ελευθερίας»
- Νέος κύκλος έντασης: Η Άγκυρα ετοιμάζει νομοθεσία για την επίσημη κατοχύρωση θαλάσσι
- Το πόθεν έσχες της Πέτης Πέρκα: Τι δηλώνει η πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς
- Βαμβάκι: Τέλος στην αγωνία για τη συνδεδεμένη ενίσχυση–Τι συνέβη με τους servers της ΑΑΔΕ
- Γυναικοκτονία στη Βραζιλία: Γαμπρός σκότωσε τη νύφη με τη δεύτερη προσπάθεια στο γαμήλιο γλέντι



