Αίγυπτος: Στο «κόκκινο» η ένταση με την Λιβύη - Σε επιφυλακή ο στρατός

Η Αίγυπτος προειδοποιεί την Τουρκία για τις στενές σχέσεις της με την Λιβύη, ενώ δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στη γείτονα χώρα.

Η Αίγυπτος είναι ανήσυχη με τις τελευταίες εξελίξεις στην Λιβύη και ιδιαίτερα από το γεγονός, ότι συμφώνησε με την Τουρκία

να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ στην περιοχή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε το Σάββατο (20/6), ότι η προέλαση δυνάμεων της ΚΕΣ στη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» επέμβαση του Καΐρου.

Επίσης, διευκρίνισε πως είναι νόμιμο δικαίωμα της Αιγύπτου να επέμβει στη Λιβύη και διέταξε τον αιγυπτιακό στρατό να είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε αποστολή εκτός χώρας.

Παράλληλα, είπε ότι ο στρατός είναι σε ετοιμότητα, ώστε «να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εκτός της χώρας», αναφέρει η Daily Sabah.

Επιπλέον, νωρίτερα τον Ιούνιο, η Αίγυπτος ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ως μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας, την οποία χαιρέτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και τα ΗΑΕ, αναφέρει το ARAB NEWS.

Μάλιστα, το ίδιο ΜΜΕ τονίζει πως η Αίγυπτος ενοχλείται από τους τοπικούς Λίβυους πολέμαρχους, οι οποίοι ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές της γείτονα χώρας.

Εξάλλου, αρκετοί από αυτοί αντιτίθενται στον Χαφτάρ, κάποιοι προσεταιρίζονται την πολιτική που ασκεί στην περιοχή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ορισμένοι έχουν σχέσεις με το ISIS.

Έτσι, η Αίγυπτος προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει ένταση στην Λιβύη, αλλά και να απομακρύνει την πολιτική της Τουρκίας, την οποία θεωρεί εχθρική.

Οι κινήσεις της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή και ελέγξει την ένταση στη Λιβύη. Έτσι, το Σάββατο συγκάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε για επέμβαση του στρατού.

Στο ίδιο μήκος κύματος λοιπόν, κινείθηκε και ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Ο ίδιος σε σημερινή τηλεδιάσκεψη του Συνδέσμου ανακοίνωσε πως η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να λάβει κάθε μέτρο για να εμποδίσει να τεθεί η Λιβύη υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών ομάδων και ένοπλων παραστρατιωτικών.

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τις συνέπειες των ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος που σχετίζονται με τη στήριξη τρομοκρατικών ομάδων και πολιτοφυλακών μεταφέροντας ξένους μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη Συρία στη Λιβύη με έναν τρόπο που αποσταθεροποιεί την εσωτερική ασφάλεια της Λιβύης και αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών χωρών.

Επιπλέον, ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζει την υποστήριξη του, στις αποφάσεις της Αιγύπτου, σχετικά με το ζήτημα της Λιβύης.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση του τονίζει την «ανάγκη αποκατάστασης του εθνικού κράτους της Λιβύης και του ρόλου των θεσμικών οργάνων του στην υπηρεσία του λαού της Λιβύης, μακριά από ξένες παρεμβάσεις».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Γενικός Γραμματέας Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε τη «συστηματική στρατολόγηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών» στη Λιβύη και επεσήμανε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι ενάντια σε όλες τις μορφές ξένης επέμβασης στη Λιβύη και σε «οποιαδήποτε στρατιωτική λύση» στη εν λόγω σύγκρουση.

Ακόμη, ανέφερε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει μόνο μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου και τις διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Αντιδράσεις κατά της Αιγύπτου

Ο Independent υπογραμμίζει ότι οι καθοριστικές αποφάσεις της Αιγύπτου, χρειάζονται στην καλύτερη περίπτωση την συναίνεση των ΗΠΑ και στην χειρότερη απλά να ταυτίζονται.

Μάλιστα, διευκρινίζει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι στιγμής, διατηρεί μια χαλαρή στάση, καθώς δεν επιθυμεί περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ειδικά ενόψει των προεδρικών εκλογών, με πολλούς Αμερικανούς Αναλυτές να τονίζουν πως θέλει να κατέβει στις εκλογές με το αφήγημα, ότι δεν στέλνει στρατιώτες εκτός της χώρας.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία που αποτελεί έναν από τους κύριους παίκτες στο ζήτημα της Λιβύης, δεν λαμβάνει σοβαρά την απειλή της Αιγύπτου και δηλώνει πως η προειδοποίηση για απευθείας στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη δεν θα αποθαρρύνει την Τουρκία να στηρίξει τους Λίβυους συμμάχους της.

Εξάλλου, η Τουρκία στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (ΚΕΣ), η οποία αντέστρεψε μια επίθεση 14 μηνών στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η είσοδος της Άγκυρας στον πόλεμο της Λιβύης έχει πυροδοτήσει εντάσεις με τους υποστηρικτές του Χάφταρ, καθώς και με τη Γαλλία.

Ακόμη, η ΚΕΣ με τουρκική υποστήριξη συνεχίζει τις προετοιμασίες για την ανάκτηση της στρατηγικής παράκτιας πόλης Σύρτης, που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Χάφταρ τον Ιανουάριο και της περιοχής αλ Τζούφρα πιο νότια, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Χθες Κυριακή, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατήγγειλε την απειλή της κυβέρνησης της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο περί «κήρυξης πολέμου» από το Κάιρο.

Έτσι, ο Γιασίν Ακτάι, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η απευθείας επέμβαση της Αιγύπτου δεν θα υποστηριχθεί από την Αλγερία, μια ακόμη από τους γείτονες της Λιβύης και θα θέσει την Αίγυπτο εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

Πληροφορίες από Daily Sabah, Independent, ARAB NEWS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα