«Αυξήσεις στις εισφορές και μείωση εισοδήματος για ασφαλισμένους και συνταξιούχους» (νέοι πίνακες)

Αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και μείωση εισοδήματος για ένα σημαντικό ποσοστό από ασφαλισμένους και συνταξιούχους φέρνει το νέο ασφαλιστικό. Δείτε τους πίνακες που έδωσαν στη δημοσιότητα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο ασφαλιστικό είναι στο επίκεντρο και αυτό που διαφεύγει από την προσοχή είναι πως δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκ. μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019.

Η λεγόμενη μόνιμη «13η σύνταξη», που ήταν κλιμακωτή και διαφορετική ανάλογα με το εισόδημα καταργείται

και έτσι μεγάλη πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων θα χάσει μία ολόκληρη σύνταξη.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, που έδωσαν στη δημοσιότητα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ., παρόλο που οι συνταξιούχοι περιμένουν να δουν αύξηση λόγω βελτίωσης των ποσοστών αναπλήρωσης, στην πράξη δεν θα την δουν. Θα είναι μόνο λογιστική αφού αυτή απορροφάται από την προσωπική διαφορά που παραμένει σε εφαρμογή με τοους προηγούμενους νόμους. 

Πιο αναλυτικά, οι συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 ήταν 2.500.048. Από αυτούς θα έχουν κέρδος με αύξηση επικουρικής 251.000 συνταξιούχοι, ωστόσο όλοι θα καταγράψουν απώλεια από τη λεγόμενη «13η σύνταξη» που δεν θα χορηγηθεί το 2020. 

Ταυτόχρονα, λογιστικές μεταβολές στις συντάξεις λόγω των αλλαγών των ποσοστών αναπλήρωσης θα απορροφηθούν από την προσωπική διαφορά και οι συνταξιούχοι δεν θα δουν κάποια πραγματική διαφορά στις αποδοχές τους από την αλλαγή των συντελεστών.


Οι συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016 είναι 240.000 και στο νέο ασφαλιστικό υπάρχουν κέρδη για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, δηλαδή 70.000

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι πραγματική μείωση στο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις θα έχει το 90% των συνταξιούχων και πραγματικές ωφέλειες στο ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις θα έχει μόνο το 10% των ήδη συνταξιούχων.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση και ο υπουργός Γ Βρούτσης κάνουν λόγο για ενα θετικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια θα υπάρξουν αυξήσες στις συντάξεις, τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε, επίσης, ότι αύξηση θα πάρουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικές συντάξεις, που είχαν κοπεί επειδή ξεπερνούσαν συνολικά τα 1300 ευρώ. 

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές με κλίμακες

Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει αύξηση 20% στις εισφορές, καθώς σήμερα πληρώνει τα 186 ευρώ που προβλέπει ο νόμος, ενώ αυτό το ποσό θα είναι πάνω από 220 ευρώ. 

Η νέα κατώτατη εισφορά αν προστεθεί η υγεία και ο ΟΑΕΔ είναι στα 220. Σήμερα η κατώτατη εισφορά ( κυρία, υγεία και ΟΑΕΔ) είναι 185 ευρώ. Άρα πρόκειται για αύξηση 20% στις εισφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα