Αυτός είναι ο χάρτης που εξαφανίζει το Καστελόριζο

Κλιμακώνει η Τουρκία την προκλητική ρητορική και τις επιθετικές κινήσεις ενάντιον της Ελλάδας, με την Άγκυρα να αμφισβητεί και επίσημα τα κυριαρχικά δικαίωματα της χώρας μας, να «εξαφανίζει» το Καστελόριζο και να «σβήνει» από τον χάρτη ελληνικά νησιά.

Απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις, η Αθήνα ετοιμάζεται να θέσει το θέμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ σε κάθε τόνο διαμηνύει

πως «θα αντιδράσουμε, αν παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Λίγα 24ωρα μετά την γνωστοποίηση συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας–Λιβύης, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση Ελλάδας - Αιγύπτου, η Άγκυρα προέβη στο επόμενο σχεδιασμένο και προκλητικό βήμα.

Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο.

Μάλιστα, με σημερινή του δήλωση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τράβηξε κι άλλο το «σχοινί», σημειώνοτας ότι «για τον διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης».

Με φόντο τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, η ελληνική πλευρά κλιμακώνει την αντίδρασή της.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Αίγυπτο και ανακοίνωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την οριοθέτηση ΑΟΖ, στέλνοντας ένα κοινό μήνυμα στην Τουρκία.

Σήμερα, ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, σχολιάζοντας τη νέα προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην άσκηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα τα προασπιστούμε με απόλυτο τρόπο». Παράλληλα, τόνισε πως η χώρα θα αντιδράσει, όπως προβλέπεται, σε περίπτωση που τα κυριαρχικά μας δικαιώματα παραβιαστούν, ενώ εκτίμησε πως «η Τουρκία δημιουργεί μπελά στον εαυτό της με τη συμφωνία με τη Λιβύη».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «θεωρητικά ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να κάνει όποια παρανομία θέλει. Η δυσχέρεια της χώρας θα ήταν αν η Τουρκία επιχειρούσε μια ενέργεια νόμιμη που θα ήταν προβληματική για τα συμφέροντά μας».

«Αν υπάρχει παράνομη ενέργεια, η Ελλάδα θα ασκήσει τα δικαιώματά της», τόνισε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν σαφείς προβλέψεις, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Σε όλα τα φόρα διαμηνύουμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η χώρα να ανεχθεί την παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης χαρακτήρισε «σχεδόν εμπόλεμη» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις.

«Όσο κι αν ακούγεται κάπως οδυνηρό η κατάσταση με την Τουρκία είναι σχεδόν εμπόλεμη. Διεκδικούνται ευθέως εδάφη της Ελλάδας, θαλάσσιες ζώνες ωμά, και μάλιστα με επίκληση του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρή» την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Εκφράζοντας την ανησυχία του, ο κ. Φίλης τόνισε: «Θέλοντας να εφαρμόσει τη συμφωνία, το ανησυχητικό είναι να δούμε τουρκικά πλοία, ή πλωτά γεωτρύπανα ή σεισμικά σκάφη νοτίως της Κρήτης, σε μια περιοχή με καθαρά ελληνική ΑΟΖ και ελληνική υφαλοκρηπίδα και να επιχειρούν εκεί με αδειοδότηση των Αρχών της Λιβύης».

«Αυτή η κυβέρνηση της Λιβύης τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκεται μέσα σε πλοίο και βγαίνει στη στεριά όταν σταματούν οι εχθροπραξίες», υπογράμμισε.

Αυτός είναι ο χάρτης που εξαφανίζει το Καστελόριζο

Συνεχίζουν να διαφημίζουν τη συμφωνία που υπέγραψαν με την Λιβύη οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρέσβης Çağatay Erciyes, Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσίευσε χάρτη με σημεία της οριοθέτησης, όπου δεν υπάρχει πουθενά το Καστελόριζο.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, Τα σημεία που αναφέρονται στον χάρτη του tweet ως «εξωτερικά όρια στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι τα εξής: A-Β: «Συμφωνία Τουρκίας-ΤΔΒΚ 2011»C-D-E: «Μέση γραμμή μεταξύ ενδοχώρας Αιγύπτου-Τουρκίας»E-F: «Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».

Να σημειωθεί πως ο Erciyes έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στον Λίβανο και στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Σημειώνεται οτι η Τουρκία μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών αμφισβήτησε για πρώτη φορά δημοσίως ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα