Αυτή η χώρα φοβάται την Ελλάδα για νέα κρούσματα κορονοϊού

Φόβους για νέα κρούσματα από την Ελλάδα εκφράζει μία συγκεκριμένη χώρα. Αιτία για αυτό το φόβο είναι τα λίγα τεστ που έκανε η Ελλάδα, όπως λέει ειδικός.

Φόβους για νέα κρούσματα από την Ελλάδα

εκφράζει ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.

Ο γνωστός ιολόγος στην Κύπρο δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή και στον τρόπο που θα χειριστεί η χώρα τη άφιξη τουριστών στο νησί, ιδιαίτερα από χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου - όπως η Ελλάδα - στις οποίες, λόγω του γεγονότος ότι δεν πραγματοποιήθηκε πολύ μεγάλος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων, δεν υπάρχει ως εκ τούτου απόλυτα ακριβής εικόνα.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες – όπως Βουλγαρία και Σερβία- παρουσιάζεται έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εν αντιθέσει με χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ισλανδία, οι οποίες βρίσκονται σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση, ο Δρ. Κωστρίκης υποστήριξε ότι αυτό σχετίζεται με τον υψηλό αριθμό εργαστηριακών διαγνώσεων, που πραγματοποίησαν οι τελευταίες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι, όταν αποφασίστηκε σε αυτές η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, διέθεταν ενώπιόν τους την πραγματική εικόνα της κατάστασης, όπου βρισκόταν σε πραγματικά χαμηλό επίπεδο ο επιπολασμός/συχνότητα του ιού.

Μιλώντας στο Philenews o Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι η Κύπρος εξαπλασίασε τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων και αυτό είναι που έσωσε την κατάσταση, αποτελώντας μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες ανά το παγκόσμιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υποστήριξε εμφαντικά ο Δρ. Κωστρίκης.

Ο Ιολόγος παρομοίασε μάλιστα την έξαρση του ιού σε χώρες, που προχώρησαν σε άρση των περιοριστικών μέτρων, με μια πυρκαγιά, η οποία ενώ δεν έχει σβήσει εντελώς και δεν έχει γίνει στάχτες, την αφήνεις ανεξέλεγκτη, απομακρύνοντας τα πυροσβεστικά όχηματα, με αποτέλεσμα αυτή να αναζωπυρωθεί.

Σε αυτό το σημείο, ο Δρ. Κωστρίκης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έλευση τουριστών στο νησί από χώρες όπως το Ισραήλ και η Ελλάδα, οι οποίες δεν πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα όταν αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων, να μην υπάρχει η πραγματική εικόνα διασποράς του ιού στην κοινότητα. «Η Ελλάδα πραγματοποίησε 10 φορές λιγότερους εργαστηριακούς ελέγχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι πρέπει να δοθεί επί του παρόντος ιδιαίτερη σημασία στην κατηγοριοποίηση των χωρών από όπου θα δεχόμαστε τουρίστες, στους ελέγχους που διεξάγονται στους αφιχθέντες και στον περιορισμό τους, εκεί όπου κρίνεται αναγκαίο.

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό που εγείρει ιδιαίτερη ανησυχία είναι η άφιξη τουριστών από την Κατηγορία Α, δηλαδή από τις χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, από τις οποίες δεν απαιτείται η παρουσίαση πιστοποιητικού υγείας για τον Covid-19.

Έφερε για παράδειγμα το περιστατικό με τον εντοπισμό θετικού περιστατικού στον ιό σε τουρίστα από τη Βουλγαρία, χώρα η οποία είχε αξιολογηθεί ως χώρα χαμληού κινδύνου, εντασσόμενη στην Κατηγορία Α και η οποία ακολούθως μεταφέρθηκε στην Κατηγορία Β, όπου απαιτείται η προ της αφίξεως διεξαγωγή εργαστηριακής εξέτασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτή, Ελλάδα,afti, ellada