Reuters: Γιατί είναι δύσκολο το πλαφόν στις τιμές πετρελαίου και αερίου

Νέα «βόμβα» από τη Gazprom μετά τη συμφωνία των G7 για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Τα «εμπόδια» στην εφαρμογή του σχεδίου.Ο ενεργειακός «πόλεμος» Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε. Οι G7 σκλήρηναν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα, με την τελευταία να αντιδρά άμεσα, ανακοινώνοντας ενεργειακό αποκλεισμό στην Ευρώπη. Οι χώρες…

Ο στόχος και τα εμπόδια

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν να ενθαρρύνουν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου

σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από το κόστος παραγωγής, για να διασφαλίσουν ότι τα κέρδη της Ρωσίας θα μειωθούν ενώ διατηρεί την παραγωγή.

Σήμερα, η Ρωσία λαμβάνει περισσότερα έσοδα από ό,τι πριν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών έχουν αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Οι χώρες της G7 αγοράζουν ήδη πολύ λίγο πετρέλαιο από τη Ρωσία και οι έμποροι και οι μεσίτες πετρελαίου, είπαν ότι η ιδέα του ανώτατου ορίου τιμής, ισοδυναμούσε με απόδειξη, ότι οι άμεσες απαγορεύσεις στο ρωσικό πετρέλαιο ήταν αντιπαραγωγικές, καθώς αυξήθηκαν τα ρωσικά έσοδα.

Μετά και την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει επ' αόριστον τον αγωγό Nord Stream, που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη, το πλαφόν θα μπορούσε να αποτύχει και να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας.

Θα συνεργαστούν Κίνα και Ινδία;

Η Ινδία για παράδειγμα, έχει παράσχει πιστοποίηση ασφάλειας για δεκάδες πλοία, επιτρέποντας τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

«Η Ρωσία και ορισμένοι αγοραστές βρίσκουν ήδη εναλλακτικές για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τοπικών ασφαλιστικών εταιρειών και κρατικών εγγυήσεων.

Επομένως, αυτός ο μηχανισμός δεν θα αναγκάσει την πλήρη συμμετοχή σε ανώτατο όριο τιμών», δήλωσε ο Richard Bronze από το think-tank Energy Aspects.

Keywords
Τυχαία Θέματα