Qatargate: Νέα ντοκουμέντα από τις βαλίτσες με τα χρήματα στο σπίτι του Παντσέρι

Νέες αποκαλύψεις της Le Soir για την επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι του Παντσέρι για το σκάνδαλο του Qatargate.Νέες φωτογραφίες από τις βαλίτσες με τα χρήματα του Qatargate και αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της «Le Soir» πρόκειται για τα χρήματα που βρέθηκαν…

Πώς βρήκαν τα χρήματα και ξετυλίχτηκε το νήμα του σκανδάλου

Μια ομάδα πρακτόρων της Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου μπήκε διακριτικά στο επταώροφο κτίριο στο Schaerbeek, μισό χιλιόμετρο

από τον πύργο Reyers, ενώ ο Παντσέρι απουσίαζε εκείνη την ώρα, αναφέρει η «Le Soir».

Κάτω από το κρεβάτι στην κρεβατοκάμαρα, βρήκαν μια μαύρη βαλίτσα ταξιδιού με ρόδες. Όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν το φερμουάρ, βρήκαν τέσσερις συσκευασίες τυλιγμένες σε μια κόκκινη πλαστική σακούλα και μια τσάντα για ψώνια. Τα δέματα περιείχαν τουλάχιστον 7.601 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, το σύνολο των οποίων είναι αξίας 380.050 ευρώ.

Δεν βρήκαν όμως μόνο αυτό. Ενσωματωμένο στην ντουλάπα του Παντσέρι, υπήρχε ένα χρηματοκιβώτιο με ψηφιακή κλειδαριά. Οι πράκτορες διέκριναν ένα βιβλίο, ένα DVD και ένα χαρτόκουτο. Πίσω, όμως, υπήρχαν δέσμες τραπεζογραμματίων των 50, 100 και 200 ευρώ. 320.000 ευρώ ή και περισσότερα. Οι πράκτορες φωτογραφίζουν τον «θησαυρό» και φεύγουν από τις εγκαταστάσεις, τίποτα δεν προδίδει την απρόσμενη επίσκεψή τους. Όλα τα ίχνη είχαν σβηστεί.

Οι πράκτορες έλαβαν εξουσιοδότηση για την έρευνα από τους τρεις δικαστές της Επιτροπής BIM, οι οποίοι ελέγχουν τη χρήση «ειδικών μεθόδων πληροφοριών». Αυτή η εισβολή αποτελεί μέρος μιας έρευνας που ξεκίνησε το 2021 από την Ασφάλεια σχετικά με την παρέμβαση ξένης δύναμης: Άνθρωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως προκύπτει από «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στους Βέλγους από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών, θα είχαν δωροδοκηθεί από τη μαροκινή μυστική υπηρεσία, την DGED. Σε αντάλλαγμα, οι ύποπτοι θα επηρέαζαν κρυφά δηλώσεις και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά την επιχείρηση διείσδυσης στο σπίτι του Παντσέρι, η Κρατική Ασφάλεια διαβιβάζει τα αποτελέσματα στην Επιτροπή BIM, που με τη σειρά του ενημερώνει εγγράφως την ομοσπονδιακή εισαγγελία σε επτασέλιδη αποχαρακτηρισμένη έκθεση. «Σε μια έρευνα πληροφοριών, οι υπηρεσίες Κρατικής Ασφάλειας πραγματοποίησαν έρευνες στο σπίτι του Παντσέρι», έγραψε στη συνέχεια ο Jean-Claude Claeys στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα. «Αυτό το άτομο είναι πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τώρα φέρεται να εμπλέκεται σε δραστηριότητες λόμπι εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ο Claeys απαριθμεί τα αποτελέσματα της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από την Κρατική Ασφάλεια. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις, τουλάχιστον βάσιμες υποψίες» ότι η Παντσέρι εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Με βάση την έρευνα της Επιτροπής BIM, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για «εγκληματική οργάνωση» στις 12 Ιουλίου 2022.

Η Κρατική Ασφάλεια περιγράφει ένα «δίκτυο που πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για λογαριασμό του Μαρόκου, αλλά και για του Κατάρ, μέσω ανθρώπων που κατέχουν θέσεις-κλειδιά στον ευρωπαϊκό θεσμικό κόσμο, κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέθεσε την έρευνα στον ανακριτή των Βρυξελλών Michel Claise και στο Κεντρικό Γραφείο Καταστολής της Διαφθοράς (OCRC) - μια εξειδικευμένη υπηρεσία έρευνας της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Στις 15 Ιουλίου 2022, το Γραφείο συντάσσει μια αναφορά με πρόσθετες πληροφορίες για τον Παντσέρι και δέκα άλλα άτομα ενώ προτείνεται η χρήση υποκλοπών.

Εμπάργκο και κωδική ονομασία

Το αρχείο έφερε την κωδική ονομασία «Mezzo», καθώς ήταν τόσο ευαίσθητο που στην αρχή μόνο λίγοι δικαστές και ανακριτές το γνώριζαν. Ήταν ένας φάκελος «υπό εμπάργκο» καθώς οι πρώτες αναφορές της έρευνας δεν βρίσκονταν στη βάση δεδομένων της αστυνομίας για να αποφευχθούν διαρροές. Ως προληπτικό μέτρο για να προστατευθούν οι πιθανές υποκλοπές από εχθρικές οργανώσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χρώματα ως κωδικές ονομασίες για να προκαλέσουν κάθε ύποπτο. Λόγω της ασυλίας των δυνητικά εμπλεκόμενων βουλευτών, οι ανακριτές έπρεπε να προχωρήσουν με μεγάλη προσοχή.

Παραμένουν υπό κατάσχεση οι λογαριασμοί του Παντσέρι και της κόρης του

Παραμένουν υπό κατάσχεση οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Αντόνιο Παντσέρι, της συζύγου του Μαρία Ντολόρες Κολεόνι και της κόρης τους, Σίλβια Παντσέρι στην Ιταλία.

Συνολικά, πρόκειται για 247.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από την εισαγγελία του Μπέργκαμο, μετά από σχετικό αίτημα των βελγικών αρχών.

Η θέση των συνηγόρων υπεράσπισης της οικογένειας Παντσέρι, ότι το αίτημα και η απόφαση κατάσχεσης παρουσίαζαν προβλήματα σε σχέση με τη διαδικασία που επιλέχθηκε, δεν έγινε δεκτή.

Σε κατ' οίκον περιορισμό η κόρη του Παντσέρι

Το εφετείο της Μπρέσια απέρριψε, το Σάββατο, το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, Σίλβια Παντσέρι, για άρση του κάτ' οίκον περιορισμού της.

Το εφετείο αποφάνθηκε ότι η δικηγόρος πρέπει να παραμείνει υπό περιορισμό, εν αναμονή της απόφασης που αναμένεται να ληφθεί στις 16 Ιανουαρίου, σχετικά με το αίτημα έκδοσής της, που έχει υποβληθεί από τις βελγικές αρχές.

Οι Βέλγοι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι τόσο η σύζυγος όσο και η κόρη του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή είχαν «πλήρη γνώση» των δραστηριοτήτων του, ενώ φέρεται να τον βοήθησαν να μεταφέρει «δώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα