Power game στο Μέγαρο Μαξίμου

Ιστορικά, πάντα στα συστήματα εξουσίας, καταγράφεται ένα υπόγειο παιχνίδι εξουσίας με ίντριγκες, έριδες και αντιπαλότητες. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα –όπως και σε όλες τις κυβερνήσεις- στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είναι σε εξέλιξη ένα ενδιαφέρον power game βασικών προσώπων που απαρτίζουν την στενή ομάδα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Όπως σε όλα τα συστήματα εξουσίας, έτσι και στο τωρινό του Μεγάρου Μαξίμου, υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός

για το ποια πρόσωπα θα είναι πιο κοντά στον Κυρ. Μητσοτάκη και εάν και σε ποιο βαθμό θα ασκούν επιρροή.

Το σημερινό σύστημα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου έχει μια βασική ιδιαιτερότητα, σε σύγκριση με αντίστοιχα συστήματα στο παρελθόν και σε άλλες κυβερνήσεις. Η πλειοψηφία των μελών της στενής πρωθυπουργικής ομάδας δεν ανήκει ιδεολογικά στη ΝΔ αλλά προέρχονται από την Αριστερά και την κεντροαριστερά με ότι αυτό σημαίνει για τις απόψεις τους σε σειρά θεμάτων. Ακόμα και οι σημερινές συμμαχίες που υπάρχουν, είναι λυκοφιλίες και εύκολα μπορεί να ανατραπούν με ότι αυτό σημαίνει για τους συσχετισμούς στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Ο πιο ισχυρός παίκτης στο σύστημα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα είναι ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ο δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης που είναι ανιψιός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Γρ. Δημητριάδης είναι γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη αδελφής του Πρωθυπουργού και έχει κεντρικό ρόλο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Κυριολεκτικά είναι το πρόσωπο που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ δέχεται πολλά πυρά για κινήσεις του. Πρόσωπο που κινείται κυρίως στο παρασκήνιο, αναλαμβάνει, το έκανε και την περίοδο που η ΝΔ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικές αποστολές για λογαριασμό του Πρωθυπουργού.

Το άλλο πρόσωπο που βρίσκεται στο πρωθυπουργικό επιτελείο και δέχεται φίλια πυρά είναι ο συντονιστής του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος που προέρχεται από το ΣΕΒ. Τον Ακ. Σκέρτσο τον πρότεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος που δεν συμμετέχει στις ίντριγκες και στους βυζαντινισμούς.

Ο Ακ. Σκέρτσος, ήταν διευθυντής του γραφείου του Π. Πικραμμένου την περίοδο που ήταν υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, διετέλεσε και διευθυντής του γραφείου του νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όταν ήταν υπουργός στις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Πυρά δέχεται και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον κατηγορούν για υπερπροβολή με συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ καταγράφηκαν και εσωτερικές εντάσεις για απόψεις του.

Αντίθετα από τον Γ. Γεραπετρίτη και τον Ακ. Σκέρτσο που δέχονται πυρά, αναβαθμισμένος είναι ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Ο πρώην διευθυντής των «Νέων» εσχάτως αποτελεί έναν εκ των πιο βασικών συνεργατών του Πρωθυπουργού και έχει τον πιο κεντρικό ρόλο αυτή τη στιγμή.

Είναι το πρόσωπο που επηρεάζει τον Κυρ. Μητσοτάκη περισσότερο από όλους το τελευταίο διάστημα και κατάφερε να ξεπεράσει τους Ακ. Σκέρτσο και Γ. Γεραπετρίτη, ενώ εσχάτως έχει αναπτύξει συμμαχία με τον Γρ. Δημητριάδη.

Απέναντι στους προαναφερόμενους υπάρχει άλλο ένα δίδυμο που πλέον έχει σχηματίσει συμμαχία, καθώς γνωρίζονται από παλιά. Η αναφορά για τον Γιάννη Βλαστάρη και τον Δημήτρη Τσιόδρα που ήταν συνεργάτες στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, καθώς ο πρώτος ήταν ο διευθυντής και ο δεύτερος ο βασικός πολιτικός συντάκτης που κάλυπτε ΝΔ.

Ο Γ. Βλαστάρης, πρόσωπο με κεντροαριστερές απόψεις, είναι ο βασικός λογογράφος του Κυρ. Μητσοτάκη και ασκεί σημαντική επιρροή σε διάφορα θέματα. Εσχάτως έχει κερδίσει ζωτικό πολιτικό χώρο στο Μέγαρο Μαξίμου με τη βοήθεια και του Δ. Τσιόδρα που είναι ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού, μετά και την μετακίνηση του Κωνσταντίνου Ζούλα στην προεδρία της ΕΡΤ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένα πρόσωπα που είχαν στενή σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη την περίοδο της αντιπολίτευσης και ήταν δίπλα του, βρέθηκαν εκτός Μαξίμου, καθώς δεν τους ήθελαν στον ευρύτερο πρωθυπουργικό κύκλο. Το πιο κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος που από στενός συνεργάτης ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα