Novartis: Πιθανή ανατροπή με το καθεστώς προστασίας μαρτύρων μετά τον «Σαράφη»

Βουλή - Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης: Την άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευομένων μαρτύρων είναι ενδεχόμενο να ζητήσει η επιτροπή

Ανοιχτό αφήνουν μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», εάν και η προγραμματισμένη για αύριο εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», λάβει την ίδια τροπή με την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» που σήμερα οδηγήθηκε σε «ναυάγιο».

Πηγές της ειδικής επιτροπής ανέφεραν απόψε ότι αν ούτε αύριο καταστεί εφικτό να εκτελεστεί

το ένταλμα βίαιης πρσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις δέκα το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μέλη της ωστόσο ανέφεραν σήμερα ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.

Κατρούγκαλος: Βάναυση και αντισυνταγματική παραβίαση Διάκρισης των Εξουσιών

Οι Επιτροπές της Βουλής ούτε κατά διάνοια δεν έχουν αρμοδιότητα άρσης καθεστώτος προστασίας μαρτύρων, που έχει αποφασίσει η Δικαιοσύνη, σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος.

«Κάθε παρόμοια απόπειρα συνιστά βάναυση και αντισυνταγματική παραβίαση της Διάκρισης των Εξουσιών», συμπληρώνει σε ανάρτηση του στα social media.

H ανάρτηση του Γ. Κατρούγκαλου στο Twitter :

Οι Επιτροπές της Βουλής έχουν αρμοδιότητα εξέτασης οιουδήποτε μάρτυρα. Ούτε κατά διάνοια δεν έχουν αρμοδιότητα άρσης καθεστώτος προστασίας μαρτύρων, που έχει αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Κάθε παρομοια απόπειρα συνιστά βάναυση κ αντισυνταγματική παραβίαση της Διάκρισης των Εξουσιών.

Οι Επιτροπές της Βουλής έχουν αρμοδιότητα εξέτασης οιουδήποτε μάρτυρα. Ούτε κατά διάνοια δεν έχουν αρμοδιότητα άρσης καθεστώτος προστασίας μαρτύρων, που έχει αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Κάθε παρομοια απόπειρα συνιστά βάναυση κ αντισυνταγματική παραβίαση της Διάκρισης των Εξουσιών. — George Katrougalos (@gkatr) February 18, 2020

Λάππας: Δεν θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων

«Μετά από τη σημερινή απόφαση, που θεωρούμε ότι είναι ακραία κοινοβουλευτική διαδικασία, πράξη και ενέργεια, αναθεωρούμε τη στάση μας και δεν θα εμφανιστούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή, Σπύρος Λάππας για την fast track απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης του Θ. Πλεύρη.

«Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι δεν παίζονται. Συνεχή επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα σε βάρος της αλήθειας της δικαιοσύνης και της χώρας. Θεωρώ ότι όλα όσα γίνονται σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες τα παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και υπηρεσίες του ΟΗΕ. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πληρώσει το τίμημα μόνο η κυβέρνηση, που προβαίνει σε αυτές τις παράνομες πράξεις, αλλά και η χώρα» αναφέρει ο Σπ. Λάππας και παραθέτει το χρονικό.

«Μας κάλεσαν σήμερα στις 13:15, παίρνοντάς μας από διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές για να εμφανιστούμε στην προανακριτική που συγκαλείται να συνεδριάσει στις 14:00 με θέμα, αίτημα εξαίρεσης  μέλους της επιτροπής μετά από αίτημα του κ. Παπαγελόπουλου.

Πρώτον η προθεσμία που βάζει ο κανονισμός της Βουλής είναι τρεις μέρες και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύο, άρθρο 89 παράγραφος 6 του κανονισμού της βουλής. Τον συντρίβουν τον κουρελιάζουν για μία ακόμα φορά κάνοντας ένα δεύτερο πραξικόπημα.

Δεν τηρούν τίποτα, έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει να τελειώσουν fast track την επιτροπή και να πραγματοποιήσουν ό,τι έχουν εκ των προτέρων στο μυαλό τους. Άρα αυτά που είχαμε πει από την πρώτη μέρα που συγκροτήθηκε η επιτροπή, ότι αδιαφορούν για τη δικαιοσύνη και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, αποδεικνύονται περίτρανα τώρα. Κρίμα, λυπούμαστε κυρίως για τη χώρα» τονίζει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή.

«Μετά από τη σημερινή απόφαση, που θεωρούμε ότι είναι ακραία κοινοβουλευτική διαδικασία, πράξη και ενέργεια, αναθεωρούμε τη στάση μας και δεν θα εμφανιστούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Δεν προκύπτει απλώς ένας αλλά εκατό λόγοι ακυρότητας της επιτροπής. Πιστεύω ότι αυτά που κάνουν οι κύριοι αυτοί είναι να δίνουν όπλα σε αυτούς που θέλουν να ακυρώσουν τη διαδικασία.

Σήμερα για το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη που υπέβαλλε ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν μας κοινοποίησαν κανένα απολύτως έγγραφο, ούτε καν την αίτηση του αιτούντος που είναι προϋπόθεση για να συγκληθεί η επιτροπή και να συζητήσουμε σε αυτήν. Τόσο απλά» καταλήγει ο Σπ. Λάππας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πυρά Κοτζιά σε ΝΔ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Keywords
Τυχαία Θέματα