H ώρα της Ευρώπης: Ή αλλάζει ή βουλιάζει!

Κατά κοινή ομολογία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε κανένα δίδαγμα στα μείζονα θέματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και συμπεριφέρεται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο και στην κρίση του κορονοϊού! Ακόμα και στον χρόνο αντίδρασης θυμίζει τον ήρωα των κόμικς των παιδικών μας χρόνων, που του πάταγες τώρα την ουρά και αντιδρούσε …δυο σελίδες παρακάτω!

Τα ποσά που φαίνεται αν διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι σαφές πως δεν επαρκούν, ενώ κάποιοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, χωρίς να έχουν διδαχθεί τίποτε από το 2008, θέλουν να βάλουν τις χώρες του νότου σε νέα

Μνημόνια, έστω και σχετικά πιο …λάιτ σε σχέση με τα προηγούμενα!

«Τα ομόλογα κορονοϊού δεν θα καθιστούσαν την Ευρώπη ισχυρότερη αλλά πιο αδύναμη» έσπευσε να δηλώσει, βγαίνοντας από την ναφθαλίνη, ο πολύς Β. Σόιμπλε! Ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κανείς δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει αντιευρωπαϊστή, άσκησε κριτική στη συμπεριφορά της Ενωμένης (;) Ευρώπης!

Η επόμενη ημέρα της κρίσης θα βρει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ακόμα πιο αδύνατη θέση στον διεθνή ανταγωνισμό εξουσίας, ενώ κατά κοινή αποδοχή, η μη ύπαρξη πραγματικής αλληλεγγύης, θα τροφοδοτήσει φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της! Κάποιοι υποστηρίζουν πως αν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς η κρίση, η ίδια η ευρωζώνη ίσως δεν αντέξει.

Και πως θα ήταν σωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποστείλει ένα μήνυμα πως και μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση και μπορεί να εμβαθύνει μέσω των ενεργειών της την εμβάθυνσή της και την πολιτική της ενότητα και μπορεί να δείξει πως μέσω της αλληλεγγύης (και εφόσον τα βάρη δεν τα σηκώσει αποκλειστικά ο κόσμος της εργασίας), επιστρέφοντας στις αξίες της ίδρυσής της.

Ο συμβιβασμός που όπως φαίνεται και από τις διεργασίες στο Eurogroup της Τρίτης, είναι ακόμα μακριά από τις ανάγκες που υπάρχουν. Οι εννιά χώρες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την έκδοση του ευρωομολόγου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν πρέπει να κάνουν πίσω!

Πρέπει να επιμείνουν, ασκώντας όση πίεση διαθέτουν στο ευρωιερατείο, ενώ θα πρέπει να δουν στα σοβαρά ακόμα και την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας μας, να προχωρήσουν σε έκδοση ομολόγου ακόμα και χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Πολλοί, άλλωστε, εκτιμούν πως μπροστά σε έναν πραγματικό εκβιασμό, το Βερολίνο δεν θα θελήσει να χρεωθεί τη διάλυση της ευρωζώνης και την επιστροφή στο μάρκο και θα προχωρήσει σε προωθητικούς συμβιβασμούς στο εσωτερικότης Ένωσης…

Keywords
Τυχαία Θέματα