H εργασία σε αναστολή, η ανεργία σε επιδότηση: Τα μέτρα της κυβέρνησης και οι σφοδρές αντιδράσεις

Σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελάσσονα αντιπολίτευση για την «επόμενη ημέρα» στα εργασιακά. Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η ελαστικοποίηση της εργασίας και οι μειώσεις αποδοχών.

Σε μία διαφορετική «κανονικότητα» εισέρχονται οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα, σε συνέχεια των αποψινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη του lockdown.

Σε ότι αφορά στον κόσμο της εργασίας, ειδικά, τον τόνο

δίνει το καθεστώς των υποαμειβόμενων εργαζόμενων που παρατείνεται - ο λόγος για όσους «μείνουν» με το επίδομα των 534 ή όσους βρεθούν υπό την ομπρέλα του προγράμματος SURE, το οποίο μπορεί να παραλληλιστεί με ένα πρόγραμμα επιδότησης της μερικής απασχόλησης - και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Βρούτσης μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης για νέα φάση στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας σε τρεις άξονες: επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τους μήνες Μάιο Ιούνιο και Ιούλιο, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενίσχυση εποχικών εργαζομένων και ανέργων.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας - το οποίο συγκέντρωσε αρκετά πυρά από την αντιπολίτευση - είναι οι ακόλουθες:

1ος Άξονας

Μάιος

Για το μήνα Μάιο, έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν, έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν, μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορούν να διατηρούν, μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επίσης, και το μήνα Μάιο, παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Ιούνιος

Για το μήνα Ιούνιο, παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

Το μήνα Ιούνιο, παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

Ιούλιος

Για το μήνα Ιούλιο, θα παραταθεί η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο, όμως, για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

2ος Άξονας

Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για τη χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν το μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50% θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ ολοκλήρου.

Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιουνίου 2020, αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν. 4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.

3ος Άξονας

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψής τους.

Επίδομα εποχικής ανεργίας έως και το μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζομένων.

Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν το μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.

Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανακυκλώνουν αποτυχημένες συνταγές»

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις ασκώντας κριτική στις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση με κοινό τόπο να αποτελεί η καταγγελία μέτρων με αντεργατική χροιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μάλιστα λόγο για ανακύκλωση των αποτυχημένων συνταγών τις περιόδου 2010-2014 «που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Όπως παρατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση:

«Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία.Ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή σε απόλυση.Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια».

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, «δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να επιβάλλουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών».

Η Κουμουνδούρου αναδεικνύει και τα παρακάτω «ως προς τις επιχειρήσεις:

Απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσειςΤο ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απολύτως ανεπαρκέςΤο προγράμματα εγγυοδοσίας έτσι όπως εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεωνΗ μείωση προκαταβολής φόρου που ανακοινώθηκε χωρίς όμως να προσδιοριστεί πόσους και ποιους θα αφορά. Υπενθυμίζουμε ότι o ΣΥΡΙΖΑ είχε στο πρόγραμμά του την μείωση της για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις στο 50% και για νομικά πρόσωπα στο 80%. Η μείωση αυτή θα ήταν νόμος του Κράτους από 1/1/2020 αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε επιλέξει άλλο μίγμα πολιτικής.Η μείωση του ΦΠΑ που εξήγγειλε, αν δεν υπάρξει τζίρος, δεν θα έχει κανένα νόημαΔεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό».

Όσο για τον τουρισμό και την εστίαση, «τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ενώ για τον πρωτογενή τομέα δεν ακούστηκε ούτε λέξη.Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. Τώρα που εγκατέλειψε την λογική των "λεφτόδεντρων", καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια» προσθέτει εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ωστόσο, πρέπει να συμφωνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη ότι με την πανδημία κατέρρευσαν στερεότυπα του παρελθόντος.

Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι το πρώτο στερεότυπο που κατέρρευσε είναι οι ιδεοληψίες περί αυτορύθμισης της αγοράς και δαιμονοποίησης της κρατικής παρέμβασης. Ιδεοληψίες που από ό,τι φαίνεται εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κυβέρνησή του με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ 'Εφη Αχτσιόγλου, με μια λιτή δήλωσή της σχολιάζει επίσης τα κυβερνητικά μέτρα για τους εργαζόμενους: «H κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε για τους εργαζόμενους και το μέλλον τους, τρεις δρόμους» ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: 

«Ή θα μειωθούν οι μισθοί τους κατά 20%.Ή θα τεθούν σε επιδοτούμενη ανεργία (αναστολή σύμβασης εργασίας).Ή θα απολυθούν».ΚΙΝΑΛ: «Μέτρα καθυστερημένα, ανεπαρκή και συντηρητικά»

Το Κίνημα Αλλαγής έκανε λόγο από την πλευρά του για μέτρα ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα, τα οποία προδίδουν τις «βαθιά συντηρητικές λογικές» της ΝΔ, ενώ επίσης κάνει λόγο για μειώσεις αποδοχών.

Το ΚΙΝΑΛ, ειδικότερα, εστιάζει την κριτική του στα ακόλουθα σημεία:

Η επιδότηση εργασίας συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού), ενώ συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.Η μείωση της προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό της μείωσης.Οι όροι για τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, επαφίενται στη γνωστή «καλή θέληση» των Τραπεζών.Αντί της μείωσης του ΦΠΑ σημαντικά και συνολικά σε εστίαση και διαμονή , τον μειώνει μόνο στον καφέ και την πορτοκαλάδα.Το επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς εργαζόμενους του τουρισμού, στα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν διατηρείται μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο!

«Όσα για το συνολικό κόστος των δήθεν 24 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η Κυβέρνηση με μαγικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών. Οικονομικά για κοροϊδία αλλά όλοι καταλαβαίνουν», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής .

ΚΚΕ: Δεν θα πληρώσουμε ξανά την καπιταλιστική κρίση

«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ζητούσε θυσίες απ’ το λαό για να μην καταρρεύσει το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σήμερα ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, με το πρόσχημα της “δίκαιης κατανομής των βαρών”, για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων» επισημαίνει το ΚΚΕ «για το διάγγελμα Μητσοτάκη σχετικά με την επανεκκίνηση της Οικονομίας».

«Το περιβόητο κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό το στόχο έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με ουσιαστική ακύρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά στις μεταφορές, με αδρές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο που θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων» αναφέρει ακόμη ο Περισσός, προσθέτοντας «την ίδια στιγμή τα μέτρα για τους εργαζόμενους δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη. Το ίδιο ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, οι οποίοι - πέρα απ’ τα νέα βάρη που γέννησε η κρίση - θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους αντιλαϊκούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ».

«Το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη χρεοκοπία του μοντέλου της “εξωστρέφειας” που είχαν κάνει σημαία τους όλες οι κυβερνήσεις, αναγορεύοντας τον τουρισμό σε “ατμομηχανή” της οικονομίας, υπονομεύοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, που πανηγύριζαν για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, πρέπει να διασφαλίσουν ότι κανένας εργαζόμενος, άνεργος ή και αυτοαπασχολούμενος δε θα μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ. Απαλλαγή και κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα» τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Οι εξελίξεις κάνουν ακόμη πιο αναγκαίο και ρεαλιστικό το δρόμο ριζικών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνική οργάνωση, που προβάλλει μέσα απ’ την πανδημία και τη χρεοκοπία του συστήματος. Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά την καπιταλιστική κρίση», καταλήγει.

Ελληνική Λύση: Μετέφεραν τα δυσάρεστα για μετά τις εκλογές

Το σχόλιο του προέδρου της Ελληνικής Λύσης αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν ότι «όταν ζητάς από το λαό να πληρώνει φόρους, ενώ δεν έχει έσοδα, είναι σα να λες σε κάποιον που είναι διασωληνωμένος, να σηκωθεί και να τρέξει. Πολλά λόγια, πολλά 'θα', πολλές υποσχέσεις με ημερομηνία λήξεως τις ερχόμενες εκλογές, δηλαδή το Σεπτέμβριο».

«Όσο για την επίκληση των μέτρων των άλλων χωρών, εάν ρίξει μια ματιά ο ίδιος, θα διαπιστώσει ότι η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη! Το ίδιο ισχύει και την 'γενναία' μείωση προκαταβολή φόρου, που με τη δειλία όμως που έδειξε στο να την ανακοινώσει, μας κάνει να τρέμουμε. Για τον τουρισμό όχι μόνο δεν είναι κίνητρα τα όσα (ελάχιστα) ανήγγειλε, αλλά φοβόμαστε ότι δεν θα ανοίξει κανένα ξενοδοχείο. Απλά ο πρωθυπουργός σήμερα αρκέστηκε στο να μεταφέρει τα δυσάρεστα μέτρα που έρχονται μετά το Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά τις εκλογές! Καλούμε την κυβέρνηση, επειδή δεν έχει σχέδιο να εφαρμόσει το δικό μας. Το κάνει επιλεκτικά και κρυφά, ας το κάνει φανερά και καθολικά» κατέληξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

ΜέΡΑ25: Μυθοπλασία φαντασίας

«Η "επιστροφή στην ανάπτυξη" που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αξίζει πραγματικά να παιχτεί σε ένα από τα θερινά σινεμά. (αυτά με το μειωμένο ΦΠΑ στο εισιτήριο που ήταν και το μόνο μέτρο για τον πολιτισμό που εξήγγειλε)», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τέλος, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη.

Κι αυτό, προσθέτει, «γιατί πρόκειται για μυθοπλασία φαντασίας, που στηρίζεται στα «500 δισ. της Μέρκελ και του Μακρόν» που δεν έχουν καν συμφωνηθεί, και έτσι εύκολα προστίθενται στα 24 δισ. μια κι ούτε αυτά υπήρξαν ποτέ.

Ίσως ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζει ο κ. Κριθαρίδης, «δεν ήθελε να μας κάνει σπόιλερ, κι έτσι απέφυγε να μας πει λέξη για την επόμενη παράσταση, όταν ανοίξουν τα χειμερινά: το 5ο sequel του Γκοτζίλα που εδώ μεταφράστηκε ως "Μνημόνιο"…».

Keywords
εργασια, ανεργια, μειωση μισθων, συριζα, lockdown, επιδομα, νέα, ισχύ, ιουνίου, συγκεκριμένο, επιδοματα, ΦΠΑ, νεα δημοκρατια, τραπεζες, ΚΚΕ, χρεοκοπια, κουρεμα, προβάλλει, λύση, εκλογες, μερκελ, sequel, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, μνημονιο, σταση εργασιας, μετρο, επιλεκτικη χρεοκοπια, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, επιδομα 534, ξανα, κοινωνια, κομματα, ημερομήνια, επιδοτησεις, ανακυκλωση, δανεια, δουλεια, ξενοδοχεια, οικονομια, προγραμμα, σινεμα, τα νεα, υγεια, υψος, αρθρο, αξιζει, αξονες, αποζημιωση, απλα, βελοπουλος, βρισκεται, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, ευκολα, ευρω, επιδομα ανεργιας, ερχονται, εστιαση, ιδια, ιδιο, ειδος, ισχυει, κεφαλαιο, κυβερνηση, ληψη, λύση, λογια, λογο, ματια, μιγμα, μηνες, μητσοτακης, μειωση, ξενοδοχειο, προβάλλει, ομπρελα, ουσιαστικα, πολιτεια, προγραμματα, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, συνεχεια, σχεδιο, τζιρος, ισχύ, φυσικα, φθινοπωρο, χειροτερα, sequel, δικαιωμα, δικαιωματα, ιουνίου, χροια, κρυφα, μεινει, μια ματια, σημαια, θερινα σινεμα, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα