G7: «Πράσινο φως» για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Σχέδιο για ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από τη G7. Απειλές από τη Ρωσία.Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου,
και ενθαρρύνουν…

Το σχέδιο της Κομισιόν

Με το «φάντασμα» της ενεργειακής κρίσης να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη μετά και τη μείωση της ροής φυσικού αερίου που μειώνει μέρα με τη μέρα η Ρωσία, η Ε.Ε από πλευράς της ψάχνει τρόπους να τιθασεύσει τις τιμές της ενέργειας που εκτοξεύονται καθημερινά.

Όπως έγινε γνωστό στις 1/9 από Ευρωπαίο αξιωματούχο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα έχει προηγηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το ζήτημα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινή λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Από την πλευρά της η Ρωσία, διά στόματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, ανακοίνωσε πως όποια χώρα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο ρωσικό αέριο.

«Όσον αφορά το πλαφόν στις τιμές. Αν επιβάλουν πλαφόν, εμείς απλά σε τέτοιες εταιρείες ή χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς, δεν θα τους προμηθεύσουμε με πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, επειδή δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά», τόνισε ο Νόβακ.

Keywords
Τυχαία Θέματα