Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι απαντά για τα χασμουρητά ενώ μιλούσε η τραγουδίστρια του Ισραήλ

«Είμαστε εδώ για τη μουσική», η απάντηση από τη Μαρίνα Σάττι, για το θέμα που «δεν είχα καταλάβει το πόσο πολύ είχε συζητηθεί» στη Eurovision 2024.Με βίντεο στο Instagram, η Μαρίνα Σάττι απάντησε στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τη στάση της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Ρύπου από τον β' ημιτελικό της Eurovision 2024, ενώ μιλούσε…

Eurovision 2024: «Η Ελλάδα
με τη Μαρίνα Σάττι είναι ικανή για όλα» – Τι θα δούμε στον αποψινό τελικό

Η… «ζαριά» της Μαρίνας Σάττι για την Ελλάδα, τα φαβορί και το θρίλερ με την Ολλανδία πριν από τον τελικό της Eurovision 2024.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2024 κορυφώνεται, το βράδυ του Σαββάτου (11/05), με τη διεξαγωγή του τελικού στο Μάλμε της Σουηδίας. Είκοσι έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «Ζάρι», θα διεκδικήσουν το γυάλινο μικρόφωνο, δηλαδή το βραβείο της Eurovision 2024.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) που διοργανώνει τη Eurovision 2024, η Ελλάδα θα εμφανιστεί 12η κατά τον τελικό, δηλαδή μετά το τραγούδι της Λετονίας και πριν από το κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο διαγωνισμός θα μεταδοθεί στις 22:00 σε απευθείας μετάδοση από το Malmö Arena, τόσο από την ΕΡΤ1 όσο και από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, σε σχολιασμό των Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα. Παρουσιάστριες θα είναι η Petra Mede και η Malin Åkerman.

Το αποτέλεσμα του τελικού στη Eurovision 2024 θα κριθεί κατά περίπου 50% από το τηλεοπτικό κοινό και κατά περίπου 50% από τις εθνικές επιτροπές, οι οποίες ψήφισαν, το βράδυ της Παρασκευής (10/05), κατά τη γενική πρόβα.

Βέβαια, τα πάντα κινδύνεψαν, το βράδυ της Παρασκευής (10/05), να τιναχθούν στον «αέρα» στο παρά πέντε λόγω της Ολλανδίας.

{https://youtu.be/VRBBQ-B4q4s}

Mετά τους δύο ημιτελικούς της Eurovision 2024, οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό από κάθε προκριματική βραδιά, με κλήρωση έμαθαν τη θέση εμφάνισής τους για το Σάββατο (11/05). Ειδικότερα, υπήρχαν τρεις επιλογές: Πρώτο μισό του τελικού (θέσεις 1-13), δεύτερο μισό του τελικού (14-26), επιλογή των παραγωγών (2-26). Ως εκ τούτου, η Μαρίνα Σάττι επέλεξε το πρώτο μισό του τελικού (θέσεις 1-13).

Βέβαια, η ίδια διαδικασία με κλήρωση έγινε, μετά τη δεύτερη τεχνική πρόβα, και για τις πέντε χώρες που προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, δηλαδή για τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία. Αυτές οι χώρες, επί της ουσίας, αποτελούν τις λεγόμενες «Big Five» επειδή συνεισφέρουν τα περισσότερα χρήματα στην EBU, που είναι η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία θα ανοίξει τον τελικό της Eurovision 2024, κάτι που αποφασίστηκε μέσω κλήρωσης τον περασμένο Μάρτιο. Πάντως, η ακριβής σειρά εμφάνισης των 26 χωρών στον τελικό της Eurovision 2024, όπως άλλωστε συνέβη και στους δύο ημιτελικούς, καταρτίστηκε από τους παραγωγούς του διαγωνισμού με στόχο το καλύτερο τηλεοπτικό και μουσικό αποτέλεσμα.

Η σειρά εμφάνισης στον τελικό της Eurovision 2024

Σουηδία: Marcus & Martinus – «Unforgettable»

Ουκρανία: Alyona Alyona & Jerry Heil – «Teresa & Maria»

Γερμανία: Isaak – «Always On The Run»

Λουξεμβούργο: Tali – «Fighter»

Ολλανδία: Joost Klein – «Europapa»

Ισραήλ: Eden Golan – «Hurricane»

Λιθουανία: Silvester Belt – «Luktelk»

Ισπανία: Nebulossa – «Zorra»

Εσθονία: 5MIINUST x Puuluup – «(Nendest) Narkootikumidest Ei Tea Me (Küll) Midagi»

Ιρλανδία: Bambie Thug – «Doomsday Blue»

Λετονία: Dons – «Hollow»

Ελλάδα: Μαρίνα Σάττι – «Ζάρι»

Ηνωμένο Βασίλειο: Olly Alexander – «Dizzy»

Νορβηγία: Gåte – «Ulveham»

Ιταλία: Angelina Mango – «La Noia»

Σερβία: Teya Dora – «Ramonda»

Φινλανδία: Windows95man – «No Rules!»

Πορτογαλία: Iolanda – «Grito»

Αρμενία: Ladaniva – «Jako»

Κύπρος: Silia Kapsis – «Liar»

Ελβετία: Nemo – «The Code»

Σλοβενία: Raiven – «Veronika»

Κροατία: Baby Lasagna – «Rim Tim Tagi Dim»

Γεωργία: Nutsa Buzaladze – «Firefighter»

Γαλλία: Slimane – «Mon Amour»

Αυστρία: Kaleen – «We Will Rave»

ABBA, Loreen και… Alcazar

Φυσικά, παρούσα στον τελικό της Eurovision 2024 θα είναι και η Loreen, η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού. Η καλλιτέχνις που έχει σημειώσει δύο νίκες στη Eurovision, τόσο το 2012 με το τραγούδι «Euphoria» όσο και το 2023 με το τραγούδι «Tattoo», θα ερμηνεύσει το καινούργιο της κομμάτι με τίτλο «Forever».

{https://youtu.be/BE2Fj0W4jP4}

Ακόμα, στον τελικό της Eurovision 2024, πρόκειται να επανενωθεί για ένα και μόνο βράδυ το σουηδικό συγκρότημα των Alcazar. Το εν λόγω ποπ συγκρότημα έχει διαγωνιστεί πέντε φορές στη σουηδική προεπιλογή για τη Eurovision, το Melodifestivalen, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στην σκηνή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού – τουλάχιστον μέχρι τώρα.

{https://youtu.be/7CiOWcUVGJM}

Επίσης, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) τιμά τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη νίκη των ABBA στον διαγωνισμό με το τραγούδι «Waterloo». Έτσι, θα εμφανιστούν μαζί η Carola, η οποία μετέφερε τη Eurovision στο Μάλμε – για πρώτη φορά – το 1992 αφού είχε νικήσει την προηγούμενη χρονιά, αλλά και η Conchita Wurst, η οποία πέτυχε μια αξέχαστη νίκη για την Αυστρία πριν από 10 χρόνια, δηλαδή το 2014. Μαζί τους θα είναι και η Charlotte Perrelli, που νίκησε στη Eurovision 1999 για λογαριασμό της Σουηδίας.

{https://youtu.be/QRUIava4WRM}

Σε ποια θέση μπορεί να φτάσει η Ελλάδα

Ο πρώην πρόεδρος του OGAE Greece και του OGAE International, Αντώνης Καρατζίκος, έκανε τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά στον τελικό της Eurovision 2024 και είπε ότι «η Ελλάδα είναι ικανή για όλα».

Χαρακτηριστικά, ο Αντώνης Καρατζίκος σε σχετικές δηλώσεις του στο iEidiseis ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ ανοιχτός τελικός. Σε ό,τι αφορά στα φαβορί, ξέρουμε πολλές φορές ότι τραγούδια που τα υπολογίζουμε, δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά. Βέβαια, όπως έχουν δείξει τα στοιχήματα τα τελευταία χρόνια, τα γνωρίζουμε εξαρχής. Νομίζω ότι το Ισραήλ από κάποια άλλη αιτία, από τη διαρροή των ιταλικών αποτελεσμάτων στον δεύτερο ημιτελικό, βρέθηκε στην κορυφή των στοιχημάτων. Θεωρώ ότι η Κροατία θα επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί, όπως το ίδιο θα κάνουν και η Ελβετία και η Γαλλία. Μπορεί οποιοδήποτε από αυτά τα τρία τραγούδια να πάρει το βραβείο».

{https://youtu.be/6LyjyuaQggs}

Σε ερώτηση για πιθανή έκπληξη ως προς την υπόθεση νίκη στη Eurovision 2024, μιας και αναφέρθηκε σε «πολύ ανοιχτό τελικό», ο Αντώνης Καρατζίκος απάντησε: «Ένας διαγωνισμός που έχει τρία φαβορί για βραβείο, είναι κατά κάποιον τρόπο ανοιχτός, δηλαδή είναι πολλές οι τρεις χώρες που θεωρούνται φαβορί. Να είναι η Ολλανδία; Να είναι η Ελλάδα; Όλα είναι και θέμα στιγμής του κάθε καλλιτέχνη πάνω στη σκηνή. Από αυτό που είδα από την ελληνική συμμετοχή, θα μετρήσει πάρα πολύ, δηλαδή το πώς θα βγει η Μαρίνα Σάττι».

{https://youtu.be/coOJkjCMcow}

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον τελικό της Eurovision 2024, ο πρώην πρόεδρος του OGAE Greece και του OGAE International είπε: «Η Ελλάδα νομίζω ότι είναι ικανή για όλα. Θεωρώ, βέβαια, με τη συγκεκριμένη εμφάνιση, όχι λόγω τραγουδιού, ότι δεν παίζουμε πολύ δυνατά για το βραβείο. Θα μπορούσα να τη δω από την τρίτη έως τη δωδέκατη θέση. Η στιγμή είναι που καθορίσει την τελική θέση. […] Οι πέντε χώρες που έχουν ευνοηθεί στη σειρά εμφάνισης του τελικού λόγω των βαθμολογιών τους στον ημιτελικό είναι η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ελβετία και η Κροατία. Επίσης, για τη Γαλλία για την οποία δεν έχουμε στοιχεία αφού προκρίθηκε απευθείας στον τελικό, η EBU θεωρεί ότι έχει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα».

{https://youtu.be/f-z9PFfpzeE}

Οι εκτιμήσεις για το Ισραήλ και την Κύπρο

Το Ισραήλ έχει εκτοξευτεί στη δεύτερη θέση των στοιχημάτων ως προς τις πιθανότητες νίκης στη Eurovision 2024 και έτσι ο Αντώνης Καρατζίκος σχολίασε τα εξής: «Επειδή υπήρχε ο φόβος το Ισραήλ να καταποντιστεί, ίσως έχει κινητοποιηθεί η εβραϊκή κοινότητα, όπως το κάνουν και πολλές κοινότητες στον κόσμο. Δεν το λέω ούτε υποτιμητικά ούτε με κάποιο άλλο ύφος. Επομένως, μπορεί να ψηφίσουν σε όσες χώρες βρίσκονται για να μπορέσει να σωθεί το Ισραήλ από έναν τυχόν καταποντισμό. Αυτό ίσως ήταν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ιταλία, γι' αυτό και βρέθηκε τόσο ψηλά – μπορεί να έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Πάντως, η σειρά εμφάνισης [σ.σ. το Ισραήλ θα παρουσιαστεί έκτο επί σκηνής] δεν μου δίνουν σημάδια ότι έχει πάει τόσο καλά το Ισραήλ στον ημιτελικό».

{https://youtu.be/xGvv0kIZgZI}

Στον τελικό της Eurovision 2024 συμμετέχει και η Κύπρος με τη Silia Kapsis και το τραγούδι «Liar», για την οποία ο Αντώνης Καρατζίκος ανέφερε: «Η Κύπρος έχει κάνει μία εξαιρετική εμφάνιση στον ημιτελικό. Ειλικρινά, δεν θα μου φαινόταν καθόλου περίεργο αν την έβλεπα και χαμηλά στη δεκάδα, γιατί θεωρώ ότι έχει πολύ δυναμικό κομμάτι. Ίσως της στοιχίσει κάτι ότι θα εμφανιστεί μετά την Αρμενία και πριν από την Ελβετία που είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί. Δεν καταποντίζεται πάντα η χώρα που εμφανίζεται πριν από ένα μεγάλο φαβορί. Μιλάμε για τρία διαφορετικά τραγούδια – της Αρμενίας, της Κύπρου, της Ελβετίας – οπότε νομίζω ότι απευθύνονται και σε διαφορετικά κοινά».

{https://youtu.be/_6ncN7WC_Og}

Ως προς τη διοργάνωση της Eurovision 2024 από τους Σουηδούς, ο πρώην πρόεδρος του επίσημου σωματείου των φίλων του διαγωνισμού δήλωσε: «Είναι μία καλή διοργάνωση, έχω ενθουσιαστεί με τις παρουσιάστριες. Οι Σουηδοί έχουν επιστρατεύσει όλα τα δυνατά τους όπλα και φυσικά έχουν την τεχνογνωσία, την οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον και στο δικό τους φεστιβάλ».

Θρίλερ με τη συμμετοχή της Ολλανδίας στον τελικό Υπό έρευνα βρίσκεται ο Joost Klein από την Ολλανδία, που συμμετέχει στη Eurovision 2024.

Η Δημόσια Τηλεόραση της Ολλανδίας (AVROTROS) εξέδωσε, το βράδυ της Παρασκευής (10/05), ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Διεξάγονται, επίσης, συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU) και του AVROTROS, του ολλανδικού συμμετέχοντος ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, η EBU αποφάσισε ότι ο Joost Klein δεν θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της βραδινής γενικής πρόβας του διαγωνισμού, στην οποία ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές στις 37 συμμετέχουσες χώρες. Αντ' αυτού, θα χρησιμοποιηθεί η ερμηνεία του από τον δεύτερο ημιτελικό».

Επισημαίνεται πως η Ολλανδία είναι με το ένα πόδι εκτός της Eurovision 2024 λόγω ενός «βίαιου επεισοδίου». Ο ερμηνευτής της χώρας, Joost Klein, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να ενεπλάκη σε καβγά με άνθρωπο της τηλεοπτικής παραγωγής. Η κατάσταση, μάλιστα, αξιολογείται ως «πολύ σοβαρή».

Η είδηση έγινε γνωστή από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο Joost Klein, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την αποστολή του Ισραήλ στη Eurovision 2024.

Πάντως, η EBU, όπως μετέδωσαν σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ήταν σε κόκκινο συναγερμό. Μάλιστα, σε μίτινγκ που έγινε σε ανώτατο επίπεδο, συμμετείχε και ο εκτελεστικός επόπτης της Eurovision 2024 από τη Σουηδία, Martin Österdahl.

Η συμμετοχή της Ολλανδίας στη Eurovision 2024

Μεταξύ των φαβορί της Eurovision 2024 συγκαταλέγεται και η Ολλανδία που στον δεύτερο ημιτελικό, το βράδυ της Πέμπτης (09/05) στο Μάλμε της Σουηδίας, εκπροσωπήθηκε με τον Joost Klein και το τραγούδι «Europapa».

Ο 26χρονος ράπερ, συγγραφέας και άλλοτε YouTuber είναι σταρ στην ολλανδική showbiz. Το μπλε, το χρώμα της σημαίας της Ε.Ε., ήταν το χαρακτηριστικό στοιχείο των κοστουμιών του Joost Klein, αλλά και τον καλλιτέχνη που τον συνοδεύσε επί σκηνής, ντυμένος ως πουλί. Δύο χορευτές, επίσης, ήταν μαζί με τον Joost Klein στη σκηνή, εκτελώντας τη χαρακτηριστική χορογραφία του βίντεο κλιπ. Ακόμα, στις οθόνες LED προβλήθηκαν οι στίχους του τραγουδιού με έναν κάπως μανιακό τρόπο και έτσι τα πάντα συντονίστηκαν με την αισθητική του τραγουδιού.

{https://youtu.be/IiHFnmI8pxg}

Keywords
eurovision, eurovision 2012, eurovision 2013, ισραηλ, τραγουδιστρια, εν λόγω, instagram, ελλαδα, ebu, arena, ερτ1, ερα, γαλλια, big, run, fighter, eden, hurricane, blue, alexander, dora, rules, κυπρος, σλοβενία, baby, rim, tim, rave, abba, loreen, tattoo, ποπ, svt, συμμετοχή, εμφάνιση, αντ, σταρ, showbiz, μπλε, led, Καλή Χρονιά, loreen, instagram, κληρωση, δυνατα, παρα πεντε, βιντεο, στο παρα πεντε, χωρες, το θεμα, γερμανια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, θριλερ, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, κυπρου, οθονες, ολλανδια, προγραμμα, σουηδια, σταρ, τηλεοραση, τραγουδια, abba, αυστρια, αισθητικη, αρμενια, βραδια, βραδυ, βρισκεται, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δηλωσεις, δυναμικο, εγινε, ειλικρινα, ειπε, ελβετια, εν λόγω, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, ερα, ερευνα, εσθονια, ιδια, ιδιο, εικοσι, υπηρχαν, υποθεση, υφος, κροατια, μπλε, νικη, παντα, οθονες led, πιθανοτητες, ποπ, σαββατο, σειρα, συμμετοχή, σημαδια, τρια, τριτη, φυσικα, φοβος, φορα, χρωμα, alexander, arena, baby, dora, ebu, eden, ενωση, γυαλινο, χωρα, led, κομματι, σκηνη, showbiz, tim
Τυχαία Θέματα