EE: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. σε Τουρκία μέσω Μπορέλ. Τι είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική στον απόηχο των τουρκικών εξαγγελιών για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου,

σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε την Τρίτη ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία».

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

Πέτσας: Αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως «σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται στη χθεσινή ρητή και κατηγορηματική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια» και ότι «είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκο-λυβικού Συμφώνου της Κυβέρνησης Σάρατζ και της Κυβέρνησης της Άγκυρας», μιλώντας στο Ρ/Σ Real FM.

«Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο Σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, και το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού. Άρα δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», συνέχισε.

Στο πολιτικό επίπεδο, «κινούμαστε πάντα σε ένα τρίπτυχο. Το τρίπτυχο ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε».

Εξάλλου, «αυτό που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης, είναι το αίτημα τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για άδειες έρευνας. Είναι άλλο πράγμα πώς θα απαντήσει το αρμόδιο τουρκικό Υπουργείο και συνολικά η τουρκική Κυβέρνηση. Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες».

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, «είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας στην ίδια παρέμβασλη του για την τουρκική προκλητικότητα.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εντός της υφαλοκρηπίδας μας οι έρευνες

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ απάντησε στο διάβημα της Αθήνας, αναφέροντας πως η Τουρκία θα κάνει κανονικά τις έρευνες που ανακοίνωσε η ΤΡΑΟ, εντός της «υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί με συντεταγμένες στον ΟΗΕ, βάσει του προκαθορισμένου προγράμματος της, υποστηρίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης στη Αθήνα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο αφορμή στάθηκε η δημοσίευση αιτήσεων στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επιπλέον, στη συνέχεια ο Τούρκος πρέσβης παρέλαβε ελληνικό διάβημα προς την Άγκυρα. 

«Δύσκολο» καλοκαίρι

Μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κλιμάκωση το iEidiseis σημείωνε στο σημερινό Editorial πως δεν χωρούν κατευνασμοί εσωτερικής κατανάλωσης, που χαρακτηρίζουν τις κινήσεις της Τουρκίας «λεκτικές προκλήσεις».

Πολλώ δε μάλλον όταν πολλές από τις 190 υπερπτήσεις των τελευταίων τριών μηνών πλέον δεν είναι πάνω από βραχονησίδες αλλά από μεγάλα νησιά και ακόμα και τον Έβρο, όταν κάνεις διάβημα ισχυριζόμενος όμως πως δεν υπήρξε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας, όταν υπάρχει σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με ελληνικό σκάφος του λιμενικού ή όταν η Τουρκία καταθέτει μονομερώς στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της ΑΟΖ που διεκδικεί στην Αν. Μεσόγειο.

Μπροστά σε αυτά αλλά και στα μελλούμενα, το πολιτικό σύστημα οφείλει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεννόηση. Η Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής απέναντι στην ολική κλιμάκωση της Άγκυρας θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και μόνο του ίδιου.

Παρά τη διαρκή επιμονή της αντιπολίτευσης, εδώ και έξι μήνες δίνεται η εικόνα μίας επίπλαστης αυτάρκειας. Στο υπ’ αριθμόν ένα εθνικό ζήτημα δεν μπορούμε να πορευόμαστε με οδηγό την «ευγενή μας τύφλωση». Δεν χωρούν προσπάθειες εργαλειοποίησης για την οικοδόμηση προσωπικού προφίλ με όρους εσωτερικής κατανάλωσης. Η εθνική γραμμή δεν μπορεί να περνά μέσα από τις διαρκείς επιθέσεις της κυβερνώσας παράταξης ή στελεχών της στην αντιπολίτευση. Και εν τέλει δεν μπορεί να αναζητηθεί μόνο εκ των υστέρων, για επιμερισμό των ευθυνών όταν θα έχει γίνει η ζημιά.

Το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας θα μετρήσει τις ιστορικές ευθύνες υπεύθυνων και ανεύθυνων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα