Covid-19: Οι χώρες με νέα κρούσματα μπροστά στο δεύτερο κύμα

Δέκα χώρες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να ξεκινήσει ένα δεύτερο ισχυρό κύμα του κορονοϊού, καθώς τα νέα κρούσματα εξαπλώνονται.

Νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για ένα νέο δεύτερο κύμα.

Τα νέα κρούσματα του Covid-19 αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, όπως προειδοποιεί σε όλους τους τόνους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε ορισμένες

χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων είναι ίσως 10πλάσιος από αυτό που καταγράφεται. 

Πλέον όλα δείχνουν ότι από την υγεία σε πρώτο πλάνο, περάσαμε στην οικονομία και πολλές χώρες κάνουν κινήσεις έχοντας ως προτεραιότητα την οικονομική δραστηριότητα.

Ο βρετανικός Guardian, χρησιμοποιώντας στοιχεία το σύστημα ιχνηλάτισης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ξεχωρίζει τις χώρες οι οποίες θα βρεθούν πιθανότατα αντιμέτωπες με τις δραματικές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος.

Συνολικά 45 χώρες σε όλο τον πλανήτη έχουν δει μέχρι στιγμής το πιο σκληρό πρόσωπο της πανδημίας. Από αυτές, 10 ακολουθούν μία πιο «χαλαρή προσέγγιση». Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό κρουσμάτων από τον περασμένο Απρίλιο.

Ιράν, Γερμανία και Ελβετία, χώρες όπου ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας Covid-19 (R 0) αυξήθηκε κατά έναν βαθμό αυτήν την εβδομάδα.

Καθεμία από τις χώρες αυτές, αντιμετωπίζει την προοπτική ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, επιλέγοντας λιγότερο αυστηρή αντίδραση και κατά συνέπεια επιτρέποντας την αύξηση των κρουσμάτων κάθε εβδομάδα.

Στη Γερμανία, ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού άγγιξε σχεδόν το 3 την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νέα μεγάλη εστία σε ένα σφαγείο, που ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν εκ νέου lockdown σε δύο περιοχές στα δυτικά της χώρας. Η χώρα είχε ήδη μειώσει τον δείκτη αυστηρότητας από το 73, στις αρχές Μαΐου, στο 50.

Ακόμη, μειώθηκε ο δείκτης αυστηρότητας και στις ΗΠΑ τον Ιούνιο αφότου αρκετές πολιτείες προχώρησαν σε άρση του lockdown. Αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες εστίες με τα κρούσματα να αυξάνονται κάθε βδομάδα σε ποσοστό 25%.

«Οι χώρες που επλήγησαν νωρίτερα, στην Ασία και την Ευρώπη, και οι οποίες κατάφεραν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, βγήκαν ταχύτερα από τα lockdown», επισημαίνει ο Τόμας Χέιλ, επικεφαλής ερευνητής του συστήματος καταγραφής της Οξφόρδης. «Έχουμε δει επίσης χώρες που βιάζονται να βγουν από τα lockdown επειδή το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο, όπως για παράδειγμα η Ινδία. Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, πολλές χώρες βιάζονται πλέον να βγουν από τα lockdown χωρίς να υπάρχουν όμως προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ΠΟΥ», τονίζει.

Ανησυχία προκαλούν εννέα χώρες, οι οποίες αν και παραμένουν σε lockdown, καταγράφουν ακόμη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Τρεις από αυτές βρίσκονται στη Νότια Αμερική - Βολιβία, Αργεντινή και Κολομβία. Και οι τρεις χώρες βρίσκονται ακόμη στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η Αργεντινή επέβαλε lockdown και θεωρήθηκε το success story της Νότιας Αμερικής, καθώς τα κρούσματα παρέμειναν σταθερά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Πήαν σε club μπήκαν σε καραντίνα

Οι υγειονομικές αρχές της Ζυρίχης ανακοίνωσαν σήμερα ότι διέταξαν να τεθούν σε 10ήμερη καραντίνα οι περίπου 300 θαμώνες και το προσωπικό ενός κλαμπ, αφού ένας πελάτης διαγνώστηκε θετικός με τον νέο κορονοϊό και αποδείχθηκε πως είχε μολύνει και άλλους κατά την έξοδό του.

Ο άνδρας διασκέδαζε στο Flamingo Club την 21η Ιουνίου και διαγνώστηκε με την Covid-19 στις 25 Ιουνίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Άλλοι πέντε άνθρωποι που βρίσκονταν στον κλαμπ μαζί του διαγνώστηκαν, επίσης, με τη νόσο.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα, η Ελβετία καταγράφει αύξηση στα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Αυτήν την εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε ημερησίως από 18 τη Δευτέρα σε 69 το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Στα νυχτερινά κέντρα οι ελβετικές αρχές επέτρεψαν να επαναλειτουργήσουν αυτόν τον μήνα, υπό την προϋπόθεση να καταγράφουν τους πελάτες τους.

«Στην περίπτωση επιπλέον περιστατικών σούπερ διασποράς, το κλείσιμο των κλαμπ πρέπει να εξεταστεί», σημειώνει η Υγειονομική Αρχή της Ζυρίχης.

Η Ελβετία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 31.555 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 1.682 θανάτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα