Covid-19: Μπορεί το ελληνικό καλοκαίρι να σκοτώσει τον κορονοϊό;

Οι υψηλές θερμοκρασίες περιορίζουν τη διασπορά του κορονοϊού, υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρότεινε στους πολίτες να ρωτούν τι καιρό θα κάνει το Πάσχα, αλλά όχι με κριτήριο την έξοδο σε εξοχικά και εκδρομές.

Σύμφωνα με όσα είπε στον Τ/Σ Star, τα δεδομένα από την βιβλιογραφία κάνουν λόγο για εποχικότητα των κορονοϊών

που κάνουν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, «δηλαδή εμφανίζονται τον Δεκέμβριο και η δράση τους τελειώνει περίπου τέλη Απριλίου».

Επίσης, «έχουμε δεδομένα ότι η υγρασία είναι αυτή που βοηθάει τα σταγονίδια να πέφτουν ευκολότερα, να μη μένουν μεγαλύτερο διάστημα στην ατμόσφαιρα», ενώ «ο ήλιος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας», πρόσθεσε.

Άρα έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες ότι «ο καλός καιρός θα είναι καλός καιρός για εμάς και κακός καιρός για τον κορονοϊό», επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε σχετική έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει και διεξάγεται από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εξάλλου, η αυξημένη θερμοκρασία (πάνω από 20 - 25 βαθμούς κελσίου) και η αυξημένη υγρασία αποτελούν ενδείξεις για μείωση της εξάπλωσης του ιού και βάσει έρευνας του MIT, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επομένως, μπορούμε να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα είναι «πολύ καλύτερα για τον τόπο μας», συμπλήρωσε.  

Προ ημερών, μιλώντας στην ΕΡΤ για την έρευνα που συντονίζει ο κ. Γουργουλιάνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέφερε πως οι ερευνητές εντόπισαν «μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές 0-18 βαθμών Κελσίου εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά ημέρα, και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία.

» Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας η επίδραση της θερμοκρασίας φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από το χρόνο εκδήλωσης του πρώτου κρούσματος και της πυκνότητας του πληθυσμού. Φυσικά στον τελικό αριθμό των κρουσμάτων πρωτεύοντα ρόλο παίζει η λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού και τα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων της κάθε χώρας, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης το βράδυ της Τρίτης στο Star:

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, τα νέα κρούσματα είναι 77 με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται πλέον σε 1832, ενώ τα θύματα του ιού έφτασαν τα 81, καθώς ακόμη δύο συμπολίτες μας κατέληξαν. 

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

 

Keywords
Τυχαία Θέματα