Copernicus για κλιματική αλλαγή: Φόβοι ότι ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο»

Η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς ο Αρκτικός κύκλος σημειώνει θερμοκρασίες ρεκόρ.

Η Ευρώπη τουλάχιστον από την άνοιξη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, τονίζει το δορυφορικό σύστημα Copernicus που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του οποίου παρακολουθεί την επιφάνεια της Γης.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες που έχει διενεργήσει και δορυφορικές εικόνες που έχει τραβήξει, υπογραμμίζει πως την άνοιξη σημειώθηκαν

πιο ξηρές από τον μέσο όρο συνθήκες σε ένα μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου.

Εξαίρεση όμως αποτελούν ορισμένα μέρη της Νορβηγίας, της Ελλάδας, της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Νότιας Φινλανδίας.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει απροσδόκητα ξηρές συνθήκες για 3η συνεχή χρονιά.

{https://twitter.com/CopernicusEMS/status/1276513534629863426}

Παράλληλα, αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι ένα από τα πιο θερμά που έχουν υπάρξει.

Καταρχάς, ήδη στην Σιβηρία και ολόκληρο τον Αρκτικό κύκλο έχουν σημειωθεί υψηλές θερμοκρασίες, που ήταν ακόμη και 10 βαθμοί Κελσίου παραπάνω από το κανονικό.

Χαρακτηριστικά, το Copernicus αναφέρει πως ο Αρκτικός κύκλος αντιμετώπισε εξαιρετικά ανώμαλες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα στη Σιβηρία.

Μάλιστα, οι εκεί θερμοκρασίες ήταν αρκετά υψηλές σε σημείο να λιώσουν πρόωρα παγωμένοι ποταμοί και να δημιουργηθεί πρόβλημα με τους πάγους.

{https://twitter.com/UNFCCC/status/1274949855320956929}

Στη συνέχεια, η Ευρώπη ήταν γενικά θερμότερη από τον μέσο όρο στα δυτικά, νότια και ανατολικά, και κοντά ή λίγο πιο κρύα από ό, τι ο μέσος όρος σε μέρη της Σκανδιναβίας και της κεντρικής Ευρώπης.

Η Γαλλία γνώρισε τη δεύτερη θερμότερη άνοιξη της στο ρεκόρ. Η Νότια Αμερική, η Αφρική και η Ανταρκτική ήταν ως επί το πλείστον θερμότερες από τον μέσο όρο. Η Βόρεια Αμερική, η νότια Ασία και η Αυστραλία είδαν έναν πιο ίσο συνδυασμό περιοχών με θερμοκρασία άνω και κάτω του μέσου όρου. Σχετικά θερμές θερμοκρασίες κυριαρχούσαν πάνω στη θάλασσα.

Στο «κόκκινο» οι πάγοι

Ο Αρκτικός κύκλος και ιδιαίτερα η Σιβηρία έχουν αντιμετωπίσει φέτος υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες όχι μόνο έχουν επηρεάσει τις εκεί περιοχές, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μάλιστα, το CBS αναφέρει πως ορισμένα μέρη της Σιβηρίας μπορεί να είχαν καταιγίδες για εβδομάδες τον χειμώνα, αλλά ξαφνικά την περίοδο της άνοιξης παρουσίασαν εκπληκτική άνοδο στη θερμοκρασία.

Έτσι, τον Μάιο στη δυτική Σιβηρία, ορισμένες περιοχές είχαν 10 βαθμούς παραπάνω από το κανονικό, ενώ οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως πρωτόγνωρο το φαινόμενο.

Επίσης, στη Σιβηρία υπήρξε εστία φωτιάς, η οποία καταγράφηκε από δορυφόρο.

{https://twitter.com/defis_eu/status/1276424986555801601}

Έτσι, την Πέμπτη (25/6), ο δορυφόρος Sentinel 2 της ΕΕ κατέγραψε εστία δασικής πυρκαγιάς στον βόρειο πολικό κύκλο, στην Δημοκρατία Σαχά στην Σιβηρία, «η οποία μάλλον είναι η πιο βόρεια εστία στην ιστορία των καταγραφών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας στη δημοσιότητα τις συντεταγμένες του σημείου, που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες τονίζουν πως τα ακραία γεγονότα των τελευταίων ετών οφείλονται σε συνδυασμό φυσικών καιρικών αλλά και αλλαγών που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Το καιρικό μοτίβο που δημιουργεί αυτό το κύμα θερμότητας είναι μια απίστευτη κορυφογραμμή υψηλής πίεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα