Airbnb στις πολυκατοικίες: Ο κανονισμός δίνει λύση

Τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί το Airbnb στις πολυκατοικίες, αλλά ταυτόχρονα και η οικονομική ανάσα που δίνει στους ιδιοκτήτες, είναι τα ζητήματα που θα κληθεί να λύσει ο κανονισμός της πολυκατοικίας.

Κλειδί για το μέλλον των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών τύπου Airbnb στις πολυκατοικίες θα αποτελούν οι ίδιοι οι κανονισμοί των πολυκατοικιών που θα επιτρέπουν ή θα απαγορεύουν τις μισθώσεις αυτές.

Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του τοπίου στον χώρο αυτόν βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του – κυρίως από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού – και αναμένεται να κατατεθεί

στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές. Ωστόσο, κάθε υπουργείο έχει τις δικές του επί μέρους προτάσεις επί του θέματος, γεγονός που απαιτεί τη σύνθεσή τους προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου.

Στο μεταξύ, κρίσιμη για την τύχη των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναμένεται να είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο σήμερα θα εξετάσει τον χαρακτήρα της λειτουργίας του Airbnb στην Ευρώπη, εν μέσω αντιδράσεων από ολόκληρες πόλεις αλλά και την τουριστική βιομηχανία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση,  υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών θα επιτρέπεται ή θα απαγορεύεται, ανάλογα και με τις προβλέψεις του κανονισμού κάθε πολυκατοικίας. Ωστόσο, πρόκειται για πρόβλεψη που φέρεται να διχάζει τα συναρμόδια υπουργεία.

Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών φέρεται να υποστηρίζεται η άποψη ότι δεν θα ήταν απαραίτητη η νομοθέτηση μιας τέτοιας πρόβλεψης, καθώς θα οδηγούσε σε γενικευμένη τροποποίηση των κανονισμών των πολυκατοικιών, προς την κατεύθυνση του περιορισμού ή και της πλήρους απαγόρευσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.

Αλλωστε, υποστηρίζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και σήμερα (με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών), χωρίς τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Πάντως, τα δύο υπουργεία συμφωνούν να μην υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων που θα μισθώνονται ανά ΑΦΜ, ούτε να προβλεφθεί η επιβολή γεωγραφικού ή χρονικού περιορισμού.

Τον χαρακτήρα της λειτουργίας του Airbnb στην Ευρώπη θα εξετάσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (CJEU), εν μέσω αντιδράσεων από ολόκληρες πόλεις αλλά και την ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία.

Είναι ηλεκτρονική υπηρεσία κρατήσεων ή πρόκειται για μεσάζοντες ακίνητης περιουσίας; Η απόφαση του Δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, μεγάλης κλίμακας, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να έχει ήδη συμφωνήσει με την πλατφόρμα για την προώθηση και τη διαφήμιση των υπηρεσιών της.

Πάντως, πρόσφατα η Airbnb δέχτηκε διαμαρτυρίες και από τη γαλλική τουριστική ένωση, με τον εισαγγελέα του Παρισιού να απαγγέλλει τελικώς κατηγορίες στην πλατφόρμα για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τα μεσιτικά γραφεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα