6 ταινίες για έναν οικονομικό Αρμαγεδώνα

Οπλιστείτε με θάρρος και μπόλικες τταινίες για τους μήνες που έρχονται

Εμπνευσμένες από το οικονομικό κραχ που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, οι ταινίες αυτές είναι ίσως το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα της κρίσης που στοίχισε εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο και των καταστροφικών χειρισμών που οδήγησαν σε αυτή. Όπως θα διαπιστώσετε, πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν από τότε…

Το Μεγάλο Σορτάρισμα (The Big

Short), 2015
Σκηνοθεσία: Άνταμ Μακ Κέι.
Παίζουν: Στιβ Καρέλ, Κρίστιαν Μπέιλ, Μπραντ Πιτ, Ράιαν Γκόσλινγκ
Βασισμένη στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μάικλ Λιούις, η ταινία είναι η πιο γνωστή από όσες αναφέρονται στα γεγονότα που οδήγησαν στο μεγάλο κραχ.
Η υπόθεση με μια ματιά: Το 2005 ο διαχειριστής κεφαλαίων Μάικλ Μπάρι (Κρίστιαν Μπέιλ) είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται ότι η αγορά ακινήτων δεν μπορεί παρά να σκάσει. Την άποψή του ασπάζονται μια ομάδα χρηματιστών, οι οποίοι τον ακολουθούν σε μια παράτολμη οικονομική εκστρατεία στην οποία εμπλέκονται κοντόφθαλμοι τραπεζίτες, άπληστοι μάνατζερ και αναξιόπιστοι οικονομικοί αναλυτές.

Η βασίλισσα των Βερσαλλιών (Queen of Versailles), 2012
Σκηνοθεσία: Lauren Greenfield
Ο κύριος και η κυρία Σίγκελ ονειρεύονται να ζήσουν, μαζί με τα επτά παιδιά τους, σε ένα σπίτι που δεν θα έχει όμοιό του στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια εξωφρενική απομίμηση των Βερσαλλιών, που θα ήταν -αν ολοκληρώνονταν- η μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στην χώρα. Όμως, ενώ το σπίτι είναι υπό κατασκευή, η οικονομική κρίση ανατρέπει τα σχέδιά τους. Η ανθρώπινη ματαιοδοξία σε ένα ντοκιμαντέρ που θα σαν κάνει να κλάψετε (από τα γέλια).

Ο Δρόμος του Χρήματος (Margin Call), 2011
Σκηνοθεσία: Τζέι Σι Κάντορ
Παίζουν: Ζάκαρι Κουίντο, Πολ Μπέτανι, Κέβιν Σπέισι, Τζέρεμι Άιρονς, Ντέμι Μουρ
Η δράση της ταινίας εκτυλίσσεται στα γραφεία μιας μεγάλης τράπεζας επενδύσεων στην διάρκεια 36 ωρών. Τριάντα έξι ωρών από την ώρα που ένας οικονομικός αναλυτής κρούει το κουδούνι του κινδύνου ως την πλήρη κατάρρευση της τράπεζας. Σε αυτό το ελάχιστο διάστημα άλλοι προσπαθούν να καλύψουν τις βρωμοδουλειές τους κι άλλοι να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν από την καριέρα τους. Όμως κανένας, μα κανένας, δεν δίνει δεκάρα για τις συνέπειες των ενεργειών του στους ανύποπτους Αμερικανούς πολίτες.

Στημένη Δουλειά: Το Χρονικό της Κρίσης (Inside Job), 2010
Σκηνοθεσία: Τσαρλς Φέργκιουσον
Αφηγητής: Μάτ Ντέιμον
Διαπρεπείς οικονομολόγοι, πολιτικοί, οικονομικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι μιλούν για την οικονομική κρίση που «διάγραψε» είκοσι τρισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια οικονομία και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπων στη φτώχια την ώρα που αυτή συνεχίζεται.

Too Big To Fail (Πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν), 2011
Σκηνοθεσία: Curtis Hanson
Παίζουν: James Woods, John Heard, William Hurt, Paul Giamatti, Ben Livingston, Cynthia Nixon κ.ά.
Η βραβευμένη τηλεοπτική σειρά, που βασίστηκε στο βιβλίο «Too Big To Fail» του δημοσιογράφου των New York Times Andrew Ross Sorkin, εστιάζει στις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών των Η.Π.Α. την εποχή Χένρι Πόλσον, τέως διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, και του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. Μπεν Μπέρνακλ καθώς αυτοί προσπαθούν να σώσουν τις τράπεζες.

Γουόλ Στριτ: Το Χρήμα Ποτέ δεν Πεθαίνει (Wall Street: Money Never Sleeps), 2010
Σκηνοθεσία: Όλιβερ Στόουν
Παίζουν: Μάικλ Ντάγκλας, Σάια ΛαΜπέφ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζος Μπρόλιν
Ο πιο διαβόητος τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ, Ο Γκορντόν Γκέκο, αποφυλακίζεται και επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για να πάει εκδίκηση από τον τραπεζίτη που κερδοσκοπεί φέρνοντας επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού και να κτακτήσει πάλι μια θέση στην κορυφή. Όλα αυτά μεσούσης της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα